Pano: De zaak Carlo

Over het verhoor van kwetsbare verdachten – woensdag 9 februari op Eén

8 februari 2022 - Op 23 juni 2009 doet de familie van Ihsan C. bij de politie aangifte van zijn verdwijning. Drie dagen later vindt een wandelaar het lichaam van de man. Het lichaam is deels verbrand en, opvallend detail, zijn geslachtsdelen zijn ontbloot en de schoenen ostentatief tussen zijn benen geplaatst. Het zijn indicaties die kunnen wijzen op bloedwraak.

Het moordonderzoek schiet totaal niet op. Tot het najaar van 2011. Dan wordt Carlo gearresteerd, een jongeman met een mentale beperking. Hij wordt verschillende keren urenlang ondervraagd ​ Op dat moment was er nog geen bijstand van een advocaat. Een aantal verhoren wordt audiovisueel afgenomen.

Carlo bekent op een bepaald moment zijn betrokkenheid bij zowel de moord als de dumping van het lijk. Op basis van zijn bekentenissen brengt men in totaal vier verdachten voor de rechtbank.

Maar de verdediging van Carlo heeft veel kritiek op de werkwijze van de politie. Volgens hen laten ze Carlo zeggen wat ze als speurders graag willen horen. Carlo geeft hen ook informatie waarvan achteraf zou blijken dat die info eigenlijk al publiek was. Zijn vermeende daderkennis is geïnspireerd op wat er over de moordzaak op straat verteld wordt.

'De zaak Carlo' gaat over de vraag hoe kwetsbare verdachten best verhoord worden. Wat is het doel: de waarheid aan het licht brengen of een bekentenis krijgen? En wat is een afgedwongen bekentenis waard? Waarom is in de psychologie van speurders het oplossen van een zaak belangrijker dan de waarheidsvinding? Kan je als verdachte in een moordzaak ook slachtoffer zijn van tunnelvisie en scoringsdrang van de politie?

Reportage: Dirk Leestmans en Jeremy De Ryckere
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Pano – De zaak Carlo: woensdag 9 februari, om 21.15 u. op Eén

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met