Pano fietst op de overvolle weg

De clash tussen de auto en de fiets - woensdag 13 maart op Eén

We fietsen met alsmaar meer. Maar meer plaats op de weg is er niet. Met als gevolg: conflict tussen fietsers en automobilisten. Maar helaas ook slachtoffers. Reporter Pascale Mertens waagde haar leven en stapte op de fiets voor een onderzoek.

Pano: De overvolle weg: woensdag 13 maart om 21.25 u. op Eén


In Brussel is het aantal fietsers op vijf jaar verdubbeld. Pascale Mertens gaat er samen met Pieter Fannes fietsen: “Je zit met een enorme hoeveelheid verkeer”, zegt hij. “Daar moet je je als fietser tussen wriemelen. In Brussel is fietsen een suggestie.” Na een dodelijk ongeval in zijn buurt, is Pieter met de burgerbeweging 1030/0 beginnen ijveren voor nul verkeersdoden in Schaarbeek.

Pano vroeg aan de kijkers hoe gevaarlijk onze wegen zijn, zeker op de fiets. Tussen de massale filmpjes en reacties ook die van Tine Rock uit Hasselt, die om de hoek woont van gevaarlijk kruispunt. “Mijn kinderen mogen niet alleen naar school fietsen. Wij moeten slalommen tussen de auto’s die het kruispunt blokkeren. De doorstroming voor de auto is duidelijk prioritair.”

Helaas eist de clash tussen fiets en auto’s mensenlevens. “Een kind dat in Vlaanderen geboren wordt, heeft twee keer meer kans om doodgereden te worden als het fietst dan een Nederlands kind,” zegt professor Dirk Lauwers, mobiliteitsexpert aan de Universiteit Antwerpen. Vorig jaar stierven in ons land in de eerste negen maanden 21 procent meer fietsers dan het jaar daarvoor in dezelfde periode, zo blijkt uit de Verkeersbarometer van Vias. In Vlaanderen zelfs 40 procent meer.

 

Pano trekt met Lauwers naar Utrecht. Daar blijkt dat veilig fietsen in de stad geen utopie is. En dat steden op maat van de fiets een keuze zijn. “De fietsinfrastructuur hier is niet door de goden aangelegd,” zegt Dirk Lauwers. “Dertig jaar geleden was er weinig verschil tussen een Nederlandse of een Vlaamse stad.” De ommekeer kwam er in de jaren ’70 door de burgerbeweging ‘Stop de kindermoord’. “Ouders namen het niet meer dat hun kinderen stierven in het verkeer. De vraag is of we in Vlaanderen met de burgerbewegingen nu niet een momentum hebben zoals toen in Nederland. En dat dit een omslag kan betekenen voor het beleid.”

Een reportage van Pascale Mertens & Liesbeth Indeherberge
Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel