Pano gaat 'Undercover in de zorgfabriek'

"We betalen ons hier blauw en we krijgen niks. Mocht ik een mooie oude dag hebben, zou ik niet naar euthanasie vragen."

Het waren de flashy promofilmpjes die de redactie van Pano op het reportage-idee brachten. Als je oud en hulpbehoevend wordt, dan kan je nergens beter terechtkomen dan in de commerciële woonzorgcentra. Zo lijkt het. Champagne vloeit er bij de vleet, het personeel staat op elk moment voor u te springen, de pruttelende jacuzzi nodigt de hele tijd uit voor een verkwikkende massage en het eten moet niet onderdoen voor dat van een topchef. De prijs is bovengemiddeld, maar de bewoners krijgen dan ook topkwaliteit. Dat is wat wordt beloofd. Maar in werkelijkheid gaat het er in heel veel commerciële wooncentra anders aan toe.

Dat blijkt uit een groots opgezet onderzoek in een spraakmakende reportage van Pano die op woensdag 11 oktober op Eén wordt uitgezonden. Twee maanden lang ging reporter Lina Nasser- gewapend met een undercovercamera - naar zeven commerciële woonzorgcentra verspreid over heel Vlaanderen. Ze werkte er als vrijwilliger en praatte met bewoners en hun familie, werknemers en ex-directeurs. En ze brengt getuigenissen van klokkenluiders voor wie de maat vol is. De resultaten van haar onderzoek zijn verbazingwekkend.

Hoe gaat het er écht aan toe in de commerciële ouderenzorg? Ontdek het hieronder.

'Undercover in de zorgfabriek', in Pano, op woensdag 11 oktober om 21.25 uur op Eén.

Reporter Lina Nasser"Die commerciële wooncentra zijn meer bezig met marketing dan met ouderenzorg. Ik ben na tien weken in zeven commerciële wooncentra bekaf. Het personeel doet zijn best, maar ze zijn met veel te weinig."

Eenzaamheid en gebrek aan zorg

Ondervoeding, te weinig zorg, eenzaamheid, gebrek aan sociaal contact,...  De getuigenissen van bewoners van commerciële wooncentra staan in schril contrast met wat de promofilmpjes beloven en waar ze veel geld moeten voor neertellen, tussen 70 en 250 euro per dag. Hun aantal blijft nochtans groeien, nu ongeveer 14 000 ouderen leven in een commercieel woonzorgcentrum. Maar de bewoners krijgen niet de beste zorgen voor hun oude dag. Een gebrek aan personeel is vaak de reden. Commerciële wooncentra voldoen aan de minimumeisen opgelegd door de overheid, dus er is zogezegd geen probleem. Maar het is duidelijk uit de getuigenissen in de reportage dat die norm veel te laag ligt. 

"Het is hier echt vreselijk, een hel. Het eten, het gebrek aan verzorging, de eenzaamheid, het personeelsgebrek, ik zou niet naar euthanasie vragen als ik mijn oude dag mooi vindt."

Woorden van een kranige vrouw van 90. Meer en meer bewoners vragen naar euthanasie, omdat ze zich ook verwaarloosd en nutteloos voelen.

Pano-reporter Lina Nasser praat ook met ex-directeurs en verplegers en overal klinkt dezelfde klacht. Ook huisarts Mark Huylebroeck trekt aan de alarmbel: 

"Ik krijg veel vragen naar euthanasie, terwijl de meeste bewoners eigenlijk vragen ‘verzorg mij goed'." 

Undercover in de zorgfabriek, een reportage van Lina Nasser, Steff Van Boven en regisseur Joris Vermost, in Pano op woensdag 11 oktober om 21.25 uur op Eén.

 

NIET VOOR PUBLICATIE:

Vanaf 18.00 uur vindt u drie fragmenten uit de reportage van woensdag 11 oktober op het Syndicatieplatform van de VRT. Dit zijn de titels:

  • 'Pano: Het eten in woonzorgcentra is vaak ondermaats'
  • 'Pano: De overheidsnorm voor het aantal personeelsleden in woonzorgcentra is te laag'
  • 'Pano: Een gebrek aan aandacht zorgt voor levensmoeheid bij ouderen in woonzorgcentra'

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel