Pano: Geweld geoorloofd?

Morgenavond zoomt Pano in op politiegeweld. Het reportageprogramma onderzoekt enkele getuigenissen van politiegeweld dat buitensporig lijkt, gaat mee op patrouille in Anderlecht, en vraagt context aan criminologe Sofie De Kimpe (VUB) en Paul Jacobs, leraar aan de Brusselse politieschool.

Het is wettelijk bepaald wanneer en hoe politiemensen geweld mogen inzetten. Pano onderzoekt getuigenissen van politiegeweld dat buiten proportie lijkt, en waar zelf gefilmde beelden van bestaan. Zoals het verhaal van twee zestienjarige jongens in Antwerpen. De ene kreeg een plotse vuistslag van een politieman en viel bewusteloos neer. Zijn vriend wordt ondertussen tegen de grond in bedwang gehouden: “Dan slepen ze jouw beste vriend voor jouw ogen weg, terwijl die knock-out is gegaan. Op dat moment ga je uit van het ergste. Ja, op dat moment dacht ik dat hij dood was.”

Pano onderzoekt ook de rol en het effect van gsm-beelden op de politie. Hoe reageert de politie op smartphones die altijd in de buurt lijken te zijn? Zo is de 25-jarige Abdel er zeker van dat het filmen in zijn geval een reactie heeft uitgelokt bij de politie: “En dat heeft hen uit hun tent gelokt om mij dan zo agressief te behandelen. Van: “Oké, gij wilt ons filmen? Oké, dan gaan wij u wat hardhandig aanpakken.” En dan is er ook nog het verhaal van Samer, bij wie de camera al liep nog voor er sprake was van buitenproportioneel geweld. Hij vraagt zich af wat er zou gebeurd zijn als hij geen bewakingscamera’s in zijn restaurant zou hebben gehad.

Pano gaat ook mee op patrouille in de Brusselse gemeente Anderlecht, waar Jurgen De Landsheer korpschef is. “Het is niet zeer bemoedigend om op dit moment als politieman of politievrouw in Brussel op straat te lopen. Het blijven ook mensen die misschien gedurende een half uur, een uur, uitgedaagd, bespuwd en beschimpt worden. Op een bepaald moment moet je overgaan tot actie.” En wat moet je doen als je als zestienjarige het slachtoffer bent van ongeoorloofd politiegeweld, maar er geen beelden van bestaan? En Pano vraagt context aan criminologe Sofie De Kimpe (VUB) en Paul Jacobs, leraar aan de Brusselse politieschool.

'Geweld geoorloofd?' in Pano; woensdag 3 maart om 21.25 uur op Eén.

Reportage: Liesbeth Indeherberge

Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel