Skip to Content
Pano: Geweld tegen vrouwen

Pano: Geweld tegen vrouwen

Over partnergeweld - woensdag 15 september op Eén

8 september 2021 - Pano opent zijn nieuwe seizoen met een reportage over een ernstig, maar al te vaak nog miskend probleem: partnergeweld tegenover vrouwen.

“Het wordt gebanaliseerd, heel erg gebanaliseerd, zelfs gemarginaliseerd: staat ge hier nu weer? Er zijn zoveel mensen die uit elkaar gaan. Moet er zo'n drama van gemaakt worden?”  

Aan het woord is een slachtoffer van partnergeweld. Iemand die het nog kan navertellen. Want vorig jaar werden er in ons land naar schatting elke maand twee vrouwen vermoord door hun partner of ex-partner. De term femi(ni)cide is een begrip geworden. Toch zijn de cijfers niet officieel. De blog http://stopfeminicide.blogspot.com/ houdt ​ houdt ze bij op basis van berichten in de pers. Het gerecht registreert immers geen statistieken over vrouwenmoord.

Toch gaan er aan het fatale geweld op vrouwen vaak heel wat onrustwekkende signalen vooraf. Hadden deze moorden voorkomen kunnen worden? Experte Liesbet Stevens van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen is zeker van wel:

Dodelijk partnergeweld is minstens in theorie voorkoombaar. We zouden dit kunnen voorkomen, omdat er bijna geen enkele situatie is van dodelijk partnergeweld waar niet al een heel traject van partnergeweld en van ernstig partnergeweld aan voorafgaat.” 

Pano onderzoekt welke signalen genegeerd worden. Aan de hand van getuigenissen van nabestaanden en van vrouwen die het geweld overleefd hebben of ontvlucht zijn, laat Pano zien waar het mis gaat. Deze vrouwen voelen zich vaak niet gehoord door politie en gerecht of krijgen niet de juiste hulp.

Wat is dan wel de snelste weg om dit te stoppen? Pano bekijkt welke oplossingen er bestaan en stelt de werking van een Family Justice Center voor.

Reportage: Liesbeth Indeherberge
Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve

Geweld tegen vrouwen in Pano: woensdag 15 september om 21.30 u. op Eén

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos