Skip to Content
Pano: Het basisonderwijs kraakt

Pano: Het basisonderwijs kraakt

“Mijn opleiding heeft me niet voorbereid op de realiteit. Dit tot mijn 67ste? Nooit."

Woensdagavond 28 maart duikt Pano onder in het basisonderwijs, waar de laatste jaren veel veranderd is. Maar het onderwijsmodel verandert niet mee. De reportage 'Het basisonderwijs kraakt' gaat op onderzoek in drie basisscholen in Vlaanderen: ‘t Kofschip in Edegem (GO!), de stedelijke basisschool Windekind in Ninove en basisschool De Zeppelin in Geraardsbergen (KOV). Het clichébeeld van de gemakkelijke baan met drie maanden vakantie, vrije woensdagnamiddagen en korte werkdagen tot 16.00 uur blijkt niet de werkelijkheid te zijn.

Speciale zorgnoden

Er is de laatste jaren veel veranderd en dat is duidelijk te zien in de scholen: heel diverse klassen met veel kinderen afkomstig uit een andere cultuur. En sinds de komst van het M-decreet twee jaar geleden zitten er ook meer en meer kinderen met speciale zorgnoden, die vroeger naar het buitengewoon onderwijs gingen. 

Juf Veerle, die al zestien jaar lesgeeft in het eerste leerjaar: “Ik heb drieëntwintig kinderen in de klas. Eén kind met autisme, drie kinderen hebben concentratieproblemen, drie anderen zijn hoogbegaafd, één kind heeft gedragsproblemen, twee kinderen zijn hoog sensitief en nog twee anderen hebben een jaartje overgedaan”. 

"Dit tot mijn 67ste? Nooit."

Werkt het dertig jaar oude model van één leerkracht alleen voor één klas nog? Volgens professor Martin Valcke van de UGent niet. “Het model kraakt en is eigenlijk kapot. We zullen de scholen ingrijpend moeten helpen te verpoppen naar de school 5.0, 6.0.” 

En ook de leerkrachten kraken. De ziektecijfers zijn opzienbarend. Vooral in het basisonderwijs vallen steeds meer leerkrachten uit door stress en burn-out. Pano vond na veel bellen uiteindelijk twee jonge leerkrachten die voor de camera willen getuigen hoe moeilijk ze het hebben, ook al doen ze hun werk met hart en ziel. “Mijn opleiding heeft me niet voorbereid op de realiteit. Dit tot mijn 67ste? Nooit."

Pano, 'Het basisonderwijs kraakt': woensdag 28 maart om 21.25 uur op Eén.

Reportage: Brigitte Vermeersch, Kristiaan Grauwels en Katrien Kubben

Eindredactie: Lin Delcour, Pascal Seynhaeve

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos