Pano: Het basisonderwijs kraakt
“Mijn opleiding heeft me niet voorbereid op de realiteit. Dit tot mijn 67ste? Nooit."
Woensdagavond 28 maart duikt Pano onder in het basisonderwijs, waar de laatste jaren veel veranderd is. Maar het onderwijsmodel verandert niet mee. De reportage 'Het basisonderwijs kraakt' gaat op onderzoek in drie basisscholen in Vlaanderen: ‘t Kofschip in Edegem (GO!), de stedelijke basisschool Windekind in Ninove en basisschool De Zeppelin in Geraardsbergen (KOV). Het clichébeeld van de gemakkelijke baan met drie maanden vakantie, vrije woensdagnamiddagen en korte werkdagen tot 16.00 uur blijkt niet de werkelijkheid te zijn.
Speciale zorgnoden
Er is de laatste jaren veel veranderd en dat is duidelijk te zien in de scholen: heel diverse klassen met veel kinderen afkomstig uit een andere cultuur. En sinds de komst van het M-decreet twee jaar geleden zitten er ook meer en meer kinderen met speciale zorgnoden, die vroeger naar het buitengewoon onderwijs gingen.
Juf Veerle, die al zestien jaar lesgeeft in het eerste leerjaar: “Ik heb drieëntwintig kinderen in de klas. Eén kind met autisme, drie kinderen hebben concentratieproblemen, drie anderen zijn hoogbegaafd, één kind heeft gedragsproblemen, twee kinderen zijn hoog sensitief en nog twee anderen hebben een jaartje overgedaan”.
"Dit tot mijn 67ste? Nooit."
Werkt het dertig jaar oude model van één leerkracht alleen voor één klas nog? Volgens professor Martin Valcke van de UGent niet. “Het model kraakt en is eigenlijk kapot. We zullen de scholen ingrijpend moeten helpen te verpoppen naar de school 5.0, 6.0.”
En ook de leerkrachten kraken. De ziektecijfers zijn opzienbarend. Vooral in het basisonderwijs vallen steeds meer leerkrachten uit door stress en burn-out. Pano vond na veel bellen uiteindelijk twee jonge leerkrachten die voor de camera willen getuigen hoe moeilijk ze het hebben, ook al doen ze hun werk met hart en ziel. “Mijn opleiding heeft me niet voorbereid op de realiteit. Dit tot mijn 67ste? Nooit."
Pano, 'Het basisonderwijs kraakt': woensdag 28 maart om 21.25 uur op Eén.
Reportage: Brigitte Vermeersch, Kristiaan Grauwels en Katrien Kubben
Eindredactie: Lin Delcour, Pascal Seynhaeve