Skip to Content
Pano: Moskee beïnvloed

Pano: Moskee beïnvloed

Over buitenlandse invloed in Belgische moskeeën - woensdag 6 oktober op Eén

5 oktober 2021 - Pano zoomt deze keer in op buitenlandse beïnvloeding en financiering van moskeeën in ons land. Eind vorig jaar waarschuwde de dienst voor de Veiligheid van de Staat voor Marokkaanse inmenging en spionage in de Grote Moskee in Brussel. Er was al bezorgdheid over de banden met Saoedi-Arabië. En men keek ook in de richting van Turkije wat betreft beïnvloeding via onze moskeeën.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wil met een nieuw decreet buitenlandse beïnvloeding en financiering binnen lokale geloofsgemeenschappen tegengaan. Gebedsplaatsen kunnen erkend worden, maar wel onder strikte voorwaarden. Een nieuwe informatie- en screeningsdienst moet daarop toezicht houden.

Pano onderzoekt de situatie in onze moskeeën, want tientallen moskeeën wachten al jaren op een erkenning door de overheid. Is er sprake van schadelijke buitenlandse invloeden of financiering? En wat is de impact daarvan op de moslimgemeenschap in ons land?

Pano sprak met gelovigen, klokkenluiders en ministers over geldstromen, politieke beïnvloeding en intimidatie. Niet alleen lokale moskeeën en verenigingen worden onderzocht, maar ook de Moslimexecutieve komt in het vizier. Rond de organisatie die alle moslims in België moet vertegenwoordigen hangt een waas van schimmigheid en ondoorzichtigheid.

Reportage: Stefaan Meerbergen & Victor Van Driessche
Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve

Een programma van VRT NWS voor Eén.

Moskee beïnvloed in Pano: woensdag 6 oktober om 21.25 u. op Eén

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos