Skip to Content
Pano: Nood aan psychische hulp voor jongeren

Pano: Nood aan psychische hulp voor jongeren

De tol van corona bij onze jeugd – woensdag 16 februari op Eén

15 februari 2022 - “In het begin van corona was iedereen natuurlijk blij dat het quarantaine was, want ja, geen school. Maar ik had veel meer tijd om na te denken en bij alles stil te staan,” zo vertelt de 16-jarige Lobke in Pano.

Lockdowns, afstandsonderwijs, geen hobby’s. Tieners werden de afgelopen twee jaar op zichzelf teruggeworpen. Net op een leeftijd waarop ze in contact met leeftijdsgenoten op zoek gaan naar hun identiteit.

De centra voor leerlingenbegeleiding merkten dan ook dat het aantal hulpvragen vorig schooljaar fel gestegen is. En opvallend: nog meer bij meisjes dan bij jongens. De angst nam toe, jongeren waren somberder dan voorheen en ze kampten meer met persoonlijkheidsproblemen. Het CLB zag ook een duidelijke stijging in het aantal gemelde eetproblemen. En depressiviteit en zelfmoordgedachten verdubbelden vorig jaar bijna. ​

Pano geeft het woord aan jongeren, hun ouders, begeleiders en experten. Zoals de 16-jarige Sander. Hij zakt dieper de put in, gaat op zoek naar hulp en stoot zoals zoveel jongeren op wachtlijsten. Wanhopig rijden zijn ouders met hem naar de spoedafdeling van het ziekenhuis. “Ze zeiden daar: eigenlijk moeten wij jou opvangen, maar we hebben gewoon geen plaats. Er waren maar veertien bedden in heel Oost-Vlaanderen voor gevallen zoals ik, en die zaten allemaal vol”, vertelt Sander.

Reportage: Jan Konings en Victor Vandriessche
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Een programma van VRT NWS voor Eén.

Pano – Nood aan psychische hulp voor jongeren: woensdag 16 februari om 21.15 u. op Eén

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos