Skip to Content
Pano: Opgelicht online

Pano: Opgelicht online

Over phishing en internetfraude – woensdag 24 maart op Eén

23 maart 2021 - Nooit eerder circuleerden er zoveel frauduleuze berichten: van zogezegde postpakketjes die op ons wachten tot valse coronacompensaties. Achter die online berichten zitten netwerken van ‘phishers’ die zich voordoen als iemand anders om zo onze persoonlijke gegevens te stelen.

Hoe gaan de fraudeurs te werk? Pano dook het voorbije jaar in de wereld van de online oplichting. Honderden gesprekken met ‘phishers’ in afgesloten online chatgroepen toonden hoe makkelijk het is om slachtoffers om de tuin te leiden.

Ook Peter, een student van 24, werd slachtoffer. Terwijl hij dacht dat het hem nooit zou overkomen: “Op één nacht tijd was ik 6.800 euro kwijt, alles wat mijn ouders ooit bij elkaar hadden gespaard om ervoor te zorgen dat ik kon studeren.”

Voor politie en parket is het dweilen met de kraan open. Maar ook de banken spelen een cruciale rol. Want voor de slachtoffers is er maar een vraag die telt: wie krijgt zijn geld terug en wie niet?

Reportage: Helen Goedgebeur
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

'Opgelicht online' in Pano : woensdag 24 maart, om 21.25 u. op Eén

 

 

 

 

 

 

 

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos