Skip to Content
Pano over machtsmisbruik in Vlaamse universiteiten

Pano over machtsmisbruik in Vlaamse universiteiten

woensdag 16 maart op Eén

15 maart 2022 - In de nasleep van de berichten rond seksueel grensoverschrijdend gedrag in Vlaamse universiteiten liepen bij Pano verhalen binnen rond ander problematisch gedrag van leidinggevenden: vernederingen, seksisme, publicatiedwang en pesterijen die academische carrières fnuiken.

Een postdoctoraal student getuigt: “Die copromotor heeft mij gigantisch neergehaald. Hij intimideert, liegt en zet collega’s tegen elkaar op. Het gevolg: mensen vallen uit, nemen ontslag of worden ten onrechte door de copromotor ontslagen om dan nadien een beroepsprocedure te starten waarin ze hun gelijk halen en weer aan de slag mogen gaan. Het is dramatisch.”

Pano onderzoekt getuigenissen over verschillende professoren aan de twee grootste Vlaamse universiteiten en praat met meer dan 40 medewerkers.

Hoe doeltreffend zijn de procedures rond meldingen en klachten over wangedrag en machtsmisbruik van professoren aan de twee grootste Vlaamse universiteiten?

Reportage: Stef Meerbergen, Fabian Lefevre, Laura Niclaes en Emilie Légère
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Een programma van VRT NWS voor Eén.

Pano – Macht misbruikt: woensdag 16 maart, om 21.35 u. op Eén

 

 

 

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos