Pano - Parkeren in Vlaanderen

Op zoek naar de logica achter het parkeerbeleid - woensdag 10 oktober op Eén

Waarom moeten we tegenwoordig overal betalen om te parkeren? Waar mogen we nog parkeren? Hoeveel kost het en wat brengt het op, parkeren op straat? Met die vragen trekt Pano door Vlaanderen, op zoek naar de logica achter het parkeerbeleid. Voor zover die bestaat. Woensdag 10 oktober om 21.25 u. op Eén.

"Hier zijn ze aan het werken. Groene parkings. Verboden te parkeren. Garage. Hier mag ik niet door." ... De stress van het parkeren. En als je dan al een plaatsje vindt, dan nog uitdokteren hoeveel en hoe je kan betalen. Muntjes. Bankkaart. Sms-parkeren. Of toch nog eerst een app downloaden voor je kan betalen. Je zal dezer dagen maar handelsreiziger zijn in Vlaanderen: "Het is overal anders. Blauwe Zone. Op sommige plaatsen is het maar 30 minuten, anders is het een uur, 2 uur, 4 uur. Je weet het nooit. Ik begrijp niet dat zoiets eenvoudig zo complex moet zijn.”

Leuven is de eerste stad in Vlaanderen die eind jaren ‘70 al de auto’s uit de stad probeerde te bannen. Ondertussen zijn alle centrumsteden in Vlaanderen autoluw geworden. Het maakt de binnenstad aantrekkelijker, maar parkeren des te moeilijker. En wie niet betaalt of te laat bij de auto is, vliegt op de bon. En ook daar: een andere stad, een ander tarief voor de parkeerbon. Wie we wel in elke stad tegenkomen, is de parkeerwachter. Alsof die naast onze auto wacht totdat onze parkeertijd verlopen is.

Pano gaat undercover als parkeerwachter. Wat die allemaal moet horen. "Hou je mond, klootzak. De volgende keer geef ik je een pak rammel.” Maar ook de parkeerwachter staat onder druk om zoveel mogelijk geld naar de stadskas te doen vloeien. "Wie had er 100 bonnen vandaag? Jij? Met 100 kan je niet klagen. Met 60 en met 70 en met 80 daarentegen…”

Een reportage van Machteld Libert en Sofie Coucke
Eindredactie: Lin Delcour en Pascal Seynhaeve

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen naar dit mailadres worden NIET beantwoord!)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met