Skip to Content
Pano: Riolering, nu

Pano: Riolering, nu

Zeven jaar geleden kocht Pano-reporter Vincent Verelst zijn droomwoning in Bonheiden. Wat bovengronds nog steeds een droom is, blijkt onder de grond al gauw een nachtmerrie. Het afvalwater stroomt niet naar de riolering maar komt via een bezinkput in de tuin terecht. Ook zijn buren behelpen zich met dompelpompen en bezinkputten en lozen hun afvalwater in de natuur. “Ik ben geschokt”, reageert Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. “Het is een onaanvaardbare en zelfs illegale situatie.”

Pano onderzoekt waarom er in 2020 dagelijks nog steeds miljoenen liters afvalwater ongezuiverd de natuur in vloeien en waarom we op het huidige tempo nog decennia bezig zijn om elke Vlaming aan riolering te helpen. Vincent en zijn buren zijn immers niet alleen. In Vlaanderen zijn 400.000 woningen nog niet aangesloten op de riolering. Dat heeft een zware impact op het milieu. Europa verwacht dat in 2027 al onze waterlopen van goede kwaliteit zijn. Maar de experten zijn unaniem: “Die deadline halen we niet.”

De Vlaamse rioolsector lijdt onder complexe structuren en versnipperde bevoegdheden. Rioolprojecten slepen veel te lang aan. Gemiddeld duurt het zeven jaar om een buis de grond in te krijgen maar in de praktijk is tien jaar geen uitzondering. De gemeenten dragen veel verantwoordelijkheid maar voelen amper druk. “Het beleid biedt veel wortels maar geen stok”, meent Wim Van Gils van de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (Minaraad). “Als de plannen niet worden uitgevoerd, moet Vlaanderen zelf kunnen optreden en moeten daar ook consequenties aan vasthangen.”

Het keuringsattest van de riolering kan ook worden opgenomen in de huizenpas, volgens Van Gils. Zo weet u op tijd of u één van die 400.000 woningen koopt zonder riolering. En vermijdt u onaangename verrassingen achteraf.                 

Pano: Riolering, nu. Woensdag om 21.30u op Eén. Een reportage van Vincent Verelst en Berber Verpoest. Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve.

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos