Pano start nieuw seizoen met reportage over kippenindustrie

Pano: Goedkoopste kip - woensdag 26 januari op Eén

25 januari 2022 - In een nieuwe reeks reportages onderzoekt Pano onder meer de mentale impact van corona op jongeren en bedrijven die na een faillissement gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is. Maar in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen gaat het over de bikkelharde concurrentie in de kippenkwekerij en de gevolgen daarvan voor kip en producent.

Kippenvlees is populairder dan ooit. Het is een gezond alternatief voor rood vlees en (bijna) altijd te vinden aan bodemprijzen in de supermarkt. Maar om aan die vraag te voldoen zijn 'klassieke' kippenboeren verwikkeld in een ‘race to the bottom’.

En wie betaalt uiteindelijk de prijs? De 'klassieke' kippenboer die alsmaar moet uitbreiden, maar dat eigenlijk niet meer kan door de verstrengde milieuregels? Of de kip zélf, die na zes weken is vetgemest en vaak te snel is gegroeid door doorgedreven selectie.

De sector beseft dat het huidige model zijn grenzen heeft bereikt. Wereldwijd ondertekenen meer en meer supermarkten het ‘Better Chicken Commitment’. Daarin staan striktere criteria voor dierenwelzijn.

Pano onderzoekt: slagen de pluimveesector én de retail erin om het roer om te gooien? Meer dierenwelzijn heeft uiteraard zijn prijs. En wat met kippenvlees uit het buitenland dat hier verwerkt wordt?

Reportage: Ilse Van Lysebeth en Hans Bontinck
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Een programma van VRT NWS voor Eén.

Goedkoopste kip - in Pano: woensdag 26 januari, om 21.35 u. op Eén

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met