Pano: Te huur/te duur

Er woedt een wooncrisis. In het goedkoopste segment van de huurmarkt is de vraag enorm. Maar het aanbod is te klein en voldoet vaak niet aan de geldende woonnormen. Een jaar lang volgde Pano een aantal mensen in hun zoektocht naar een nieuwe thuis, voor de reportage 'Te huur/te duur', morgenavond te zien op Eén.

"Als kandidaat-huurder heb je dringend een pand nodig, maar er zijn 300 of 400 anderen die je kunnen voor zijn. Dan leef je in stress." - Kristophe Thijs, Vlaamse federatie voor vastgoedmakelaars.

De verwarmingsketel van Ronnie is stuk, maar de huisbaas wil hem niet laten repareren. Het gebouw waar hij in woont, is ongeschikt verklaard. Het is koud bij Ronnie, de schimmel staat op de muren. Ilse slaapt met haar opgroeiende zoon op één kamer. Ze zoekt iets met twee slaapkamers, maar loopt het telkens mis. An en Andrew vormen een nieuw samengesteld gezin. Ze wonen in een oud huis dat door enkel glas moeilijk te verwarmen is. Verwarming lijkt een dagtaak geworden.

Het zijn allemaal mensen met een beperkt budget die in aanmerking komen voor een sociale woning. De sociale woningmarkt heeft echter lange wachtlijsten, van 150.000 mensen. Noodgedwongen gaan zij zoeken op de private huurmarkt. Maar met een budget van 500 à 600 euro vind je tegenwoordig bijna geen woonst meer.

"Er ligt absoluut een taak bij de overheid om te investeren in een gezonde huurmarkt. Om daar een visie op lange termijn te gaan uitbouwen." – Wim van Lancker, professor sociaal beleid KU Leuven.

Pano, 'Te huur/te duur': woensdag 17 februari om 21.30 uur op Eén.

Een reportage van Jan Konings, Hans Bontinck en Isabeau Cooman. Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel