Skip to Content
Pano: Wie is Youth for Climate?

Pano: Wie is Youth for Climate?

Woensdag 27 februari op Eén

Twee maanden al spijbelen tieners voor een krachtdadiger klimaatbeleid. Daarbij krijgen ze veel media-aandacht, maar ook negatieve commentaren. Op enkele weken tijd werden ze internationaal opgepikt. De jongerenvereniging Youth for Climate voert de druk op de politiek op. Maar wie is Youth for Climate? Worden ze aangestuurd of organiseren ze alles op eigen kracht? ​ Pano zoekt het uit en praat onder meer met de twee boegbeelden van de beweging: Anuna De Wever en Kyra Gantois. ​

Kyra Gantois: “Wij zijn gewoon kwaad. Dat is gewoon zo. Wij zijn kwaad over alles: dat ze niet luisteren naar ons. Dat wij dit moeten doen terwijl we ook gewoon een normale jeugd willen. Maar wij kunnen geen normale jeugd hebben omdat we bang zijn.”

Anuna De Wever: “Ik heb echt heel veel schrik voor de toekomst.  En dat is realistisch ook want iedereen doet gewoon verder alsof alles ok is, terwijl we duidelijk in een crisis zitten. Maar we behandelen het echt niet als een crisis en dat is waardoor dat ik aan het panikeren ben. Angst is echt onze grootste drijfveer. Dat zou niet mogen als zeventienjarige. Dat is echt niet gezond gewoon.”

Ook de dochters van Pano-reporter Sarah De Bisschop willen de oudere generaties bewuster maken. Maar achter welke vlag lopen ze?

Pano: Wie is Youth for Climate?: woensdag 27 februari om 21.25 u. op Eén.

Een reportage van Sarah De Bisschop
​Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos