Skip to Content
Reizen Waes Europa: Tom Waes op reis door onbekend Europa

Reizen Waes Europa: Tom Waes op reis door onbekend Europa

Vanaf zondag 16 december op Eén en VRT NU

Vanaf zondagavond 16 december kan heel Vlaanderen weer genieten van de straffe reisverhalen van Tom Waes. In het langverwachte vierde seizoen van Reizen Waes blijft hij voor het eerst binnen de grenzen van Europa en toont hij dat je niet naar de andere kant van de wereld moet reizen om je te laten verrassen.

Zo laat hij in Spanje de costa’s en cultuursteden links liggen en trekt hij naar het dorpje Piornal, waar ze elk jaar één ‘uitverkoren’ inwoner bekogelen met maar liefst 20.000 kilo rapen. Op het eiland Isle of Man is hij getuige van de gevaarlijkste motorrace ter wereld. Hij maakt ook een tocht van 1000 kilometer dwars door Polen, een land niet zo ver hier vandaan dat hem compleet onbekend is. Twintig jaar na het vredesakkoord in Noord-Ierland ondervindt hij dat de spanningen tussen katholieken en protestanten in het hippe en toeristische Belfast nog altijd springlevend zijn.

Maar Tom zoekt ook de uithoeken van Europa op. In IJsland bezoekt hij een dorpje dat acht maanden per jaar is afgesloten van de buitenwereld. In Groenland gaat hij zich onderdompelen in de prachtige cultuur van de Inuit, maar hij wordt er ook geconfronteerd met de omstreden zeehondenjacht. In het Euraziatische Azerbeidzjan zoekt hij uit of de ambitie om er vijf miljoen toeristen te ontvangen terecht is. En tot slot maakt hij in een dubbelaflevering een roadtrip door het gigantische Oekraïne, een land dat nog altijd in oorlog leeft.  

Reizen Waes Europa: negen straffe reisreportages vol bizarre ervaringen en ontroerende ontmoetingen. Vanaf zondag 16 december op Eén en VRT NU. Meestal omstreeks 20.30 u., maar soms ook wat vroeger. 

Naar aanleiding van de nieuwe reeks zorgt VRT NU trouwens ook nog voor een mooi extraatje met Toms persoonlijke top 5 van favoriete bestemmingen uit de voorbije drie reeksen: Turkmenistan, Noord-Korea, Spitsbergen, Bangladesh en de dubbelaflevering over Alaska. Beschikbaar vanaf 29 november. 

Reizen Waes is de voorbije jaren uitgegroeid tot een van de populairste en meest succesvolle televisieprogramma’s in Vlaanderen. Het derde seizoen haalde vorig jaar gemiddeld 1.721.000 kijkers en een marktaandeel van 58,8%. Het tweede deel van het tweeluik over China was met 1.944.000 kijkers het best bekeken Vlaamse programma van 2017.

Reizen Waes is een programma van De Mensen voor Eén.

 

“Wat we met deze reeks vooral hebben willen bewijzen, is dat je niet per se naar de andere kant van de wereld moet reizen om fijne en verrassende ervaringen op te doen.”
Tom Waes

 

Met toeristische toppers als Frankrijk, Spanje en Italië weten we allemaal dat je in Europa heel gezellig op vakantie kan gaan. Maar Europa telt 51 landen en zo’n 750 miljoen inwoners met de meest diverse gewoontes en gebruiken. Er valt op ons continent dus nog veel meer te ontdekken dan de klassieke reisbestemmingen. Daarom trekt Tom Waes in dit vierde seizoen op avontuur in Europa.

Tom Waes: “Toen de redactie me voorstelde om alleen Europese landen te bezoeken, vroeg ik me aanvankelijk af of het vierde seizoen niet te veel een Reizen Waes Light zou worden. Maar al gauw besefte ik dat het inhoudelijk juist een veel grotere uitdaging zou zijn om de kijker te verrassen. Ik hoop dat we daarin geslaagd zijn. De kracht van Reizen Waes Europa is een mix van entertainment en informatie: zelfs in de loopgraven van Oekraïne kan ik staan zwanzen met soldaten, maar ik durf hen tegelijk ook kritische vragen te stellen. De zeehondenjacht in Groenland was een aangrijpende ervaring die ik met zeer gemengde gevoelens heb beleefd. Maar ook het gesprek met een tiener en haar moeder in een piepklein dorpje in IJsland zal nog lang aan mijn ribben blijven plakken. Voor het eerst stond ik met mijn mond vol tanden.”

 

Aflevering 1: Spanje
zondag 16 december om 20.30 u.

Toms eerste reis, naar de populaire vakantiebestemming Spanje, is meteen een heel verrassende. Jaarlijks trekken 75 miljoen toeristen naar cultuursteden als Barcelona en Madrid of naar de zonnige Spaanse costa’s. Maar waar kom je in Spanje terecht als je de toeristische trekpleisters links laat liggen? In het westen, ook wel de achterkant van het land genoemd, ontdekt Tom een Spanje waar de meesten van ons nauwelijks iets van weten: een leeggelopen en wat achtergestelde streek met nog ongewone gebruiken. In het Galicische plaatsje Muxía waagt hij zijn leven door samen met plaatselijke vissers in de branding langs de woeste rotskust op zoek te gaan naar eendenmosselen. En in het dorpje Piornal in Extremadura bekogelen ze tijdens de jaarlijkse processie een vreemd uitgedoste figuur met duizenden rapen. Waarom? Dat ontdekken we in deze eerste aflevering.  

Aflevering 2: Isle of Man
zondag 23 december om 20.15 u.

Isle of Man is een ietwat slaperig eiland in de zee tussen Ierland en Engeland. Maar elk jaar wordt er de Tourist Trophy gehouden: de gevaarlijkste en dodelijkste motorrace ter wereld. Het is een race op de openbare weg en motorcoureurs vliegen tegen 300 kilometer per uur door de dorpen en straten van het eiland. Elk jaar valt er minstens één dode. Compleet onverantwoord volgens de tegenstanders, maar het mekka van de motorsport volgens de liefhebbers. Tom volgt de race al jaren maar maakte het evenement nog nooit in levenden lijve mee. Deze keer gaat hij ernaartoe, weliswaar met een dubbel gevoel. Hij volgt een jonge debutant, die zijn allereerste TT rijdt, en een topfavoriet. Maar hij praat ook met een fervente tegenstander van de race.

Aflevering 3: IJsland
zondag 30 december om 20.05 u.

De reis die Tom het meest zal bijblijven is die naar IJsland. Hij wou het eiland allang bezoeken en toen hij het bestaan ontdekte van het piepklein dorpje Mjoifjördur, liet dat hem niet meer los. Het dorpje ligt ver weg van de bewoonde wereld in het noordoosten van eiland. Er wonen maar 11 mensen die door het barre IJslandse weer acht maanden per jaar zijn afgesloten van de rest van het land. Na een helse tocht weet Tom het dorp te bereiken, maar hij komt al snel te weten dat het er helemaal niet goed gaat…

Aflevering 4: Polen
zondag 6 januari om 20.05 u.

Er leven en werken massaal veel Polen in ons land. Iedereen kent wel een Pool. Ook Tom. Maar van hun land weet hij maar weinig af. Om Polen te leren kennen, rijdt Tom er dwars doorheen: van het noordoosten naar het uiterste zuidwesten. Zijn roadtrip begint niet geheel toevallig in het kleine dorpje Siemiatycze, in Polen beter bekend als Little Belgium. Maar hij bezoekt ook de gigantische vervuilende bruinkoolmijn  van Belchatow en neemt deel aan een oefening van een paramilitaire groepering die beducht is voor de nieuwe Russische expansiedrang.

Aflevering 5: Noord-Ierland
zondag 13 januari om 20.00 u.

Tijdens zijn jeugd was Noord-Ierland voor Tom synoniem met bomaanslagen en geweld. En hoewel er intussen al 20 jaar vrede is, knettert het er nog één dag per jaar. Op 12 juli bereiken de legendarische Oranjemarsen hun hoogtepunt. Die dag herdenken de protestanten de overwinning op de katholieke koning Jacobus II in 1690. Bij de Oranjemarsen komen de spanningen tussen protestanten en katholieken opnieuw bovendrijven. Tom trekt op het hoogtepunt van het marsseizoen naar Belfast. Hij vraagt zich af hoe het gaat met Noord-Ierland, 20 jaar na het vredesakkoord.

Aflevering 6: Groenland
zondag 20 januari om 20.00 u. 

Groenland, officieel nog altijd een deel van Denemarken, is twee miljoen vierkante kilometer groot. Niet minder dan 85% ervan is bedekt met een dikke ijsmassa, maar er wonen toch zo'n 56.000 mensen. Wie zijn dat? Hoe is het leven daar? Tom reist een week lang over dit gigantische eiland en ontdekt hoe de oorspronkelijke inwoners, de Inuit, worstelen met de opwarming van het klimaat en hoe moeilijk ze het hebben om hun prachtige cultuur te behouden. Hoewel hij 100% gekant is tegen de commerciële zeehondenjacht, gaat Tom toch mee op jacht met Inuit . Voor hen is het een kwestie van overleven.  

Aflevering 7: Oekraïne (deel 1)
zondag 27 januari om 20.00 u.

Het is wat op de achtergrond geraakt, maar Oekraïne is nog altijd een land in oorlog. In 2014 annexeerde Rusland een stuk van Oekraïne en meteen daarna ontstond er een gewapend conflict in het oosten van het land. Tom toert drie weken lang door een gigantisch land dat hij amper kent. En dat nog altijd in oorlog is. In de hoofdstad Kiev bezoekt hij het Maidan-plein waar het regeringsleger vijf jaar geleden meer dan 100 demonstranten doodschoot. En hij gaat logeren in Tsjernobyl, dat 30 jaar na de kernramp vreemd genoeg een toeristische topattractie is geworden.

Aflevering 8: Oekraïne (deel 2)
zondag 3 februari om 20.00 u. 

In het tweede deel van zijn reis door Oekraïne, trekt Tom naar het oorlogsgebied in het oosten van het land. Daar staan het Oekraïense leger en Russisch gezinde separatisten tegenover elkaar aan de frontlijn. Ondanks een wapenstilstand wordt er nog elke dag heen en weer geschoten. Toenadering tot Europa of tot Rusland, daar draait het conflict om. Tom duikt met Oekraïense soldaten de loopgraven in. En hij reist ook door naar de Krim, een schiereiland dat tot in 2014 nog Oekraïne was, maar nu geannexeerd is door Rusland.

Aflevering 9: Azerbeidzjan
zondag 10 februari om 20.00 u.

Azerbeidzjan ligt op de grens tussen Europa en Azië, ten zuiden van Rusland en ten noorden van Iran. Voor de meesten van ons is het een totaal onbekend land. Maar als het van de regering van Azerbeidzjan afhangt, gaan we er binnenkort allemaal op vakantie. Want tegen 2020 wil het land vijf miljoen toeristen per jaar aantrekken. En liefst veel Europeanen. Voor u een ticket boekt, gaat Tom alvast eens kijken of het de moeite is. Want al lonkt Azerbeidzjan al een tijd naar Europa, het blijft een land met een dubieus regime…

 

Op 17 februari volgt nog een compilatieaflevering met de hoogtepunten uit de reeks.

 

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos