Reportagereeks Dwars door Amerika van Karine Claassen: hoe kijken Amerikanen naar de toekomst?

Een inkijk in het leven en het denken van gewone Amerikanen, aan het begin van het Trump-tijdperk

Hoe kijken de gewone Amerikanen naar de toekomst? Wat verwachten zij van Trump als president? Hoe leven of overleven jonge Amerikanen in totaal verschillende leefwerelden?

Op woensdag 18 en 25 januari zendt Eén de reportagereeks Dwars door Amerika van VRT Nieuws-reporter Karine Claassen uit. Daarin trekt ze van New York naar Los Angeles, een tocht van 4500 kilometer. De aanleiding is de inauguratie op 20 januari van Donald Trump als Amerikaans president.

Karine, zelf 26 jaar, trok drie weken lang door het immense land. Op zoek naar leeftijdsgenoten en de mensen rondom hen. Kunnen zij Amerika "great again" maken? En is het dan nu niet al goed? Karine: "Het was fantastisch om, in alle gekte die er online, op tv en in kranten circuleert over Trump en de Amerikaanse politiek, terug te gaan naar de basis: diepmenselijke verhalen vertellen over echte Amerikanen. Over hun bezorgdheden en hun dromen."

Dwars door Amerika biedt een inkijk in het leven en het denken van gewone Amerikanen, aan het begin van een nieuw tijdperk. Een beeld van het Amerika van nu. 

Dwars door Amerika: woensdag 18 en 25 januari om 21.25 uur op Eén.

Karine Claassen:

Voor mij was dit het mooiste project dat ik tot nu toe samen met m'n ploeg voor VRT heb mogen maken. We gaan terug naar de basis: menselijke verhalen brengen over echte Amerikanen, hun dromen en twijfels. 

Ik vond het heel ontroerend om te zien dat deze mensen, voornamelijk mijn leeftijdsgenoten, tijdens onze reis in hun ziel hebben laten kijken. Wat geen evidentie is. Ze hebben me veel bijgeleerd over dit land en over mezelf. Het was een rollercoaster. Maar eentje die echt de moeite was! 

Het grote, onbekende Amerika

Karines tocht begint in New York en eindigt in Los Angeles. Twee steden die ze kent, al was het maar van tv. Maar daartussen gaapt het grote onbekende Amerika.

McDowell County in West-Virginia bijvoorbeeld. De plek met de laagste levensverwachting van heel Amerika. Bewoners Jerry en Thabita zijn scherp: "We're nobody". De mijnen zijn dicht, maar Trump zou ze weer heropenen. Hopen ze.

Of Nicky uit Atlanta. Ook 26 jaar, moeder van drie kinderen, zwart. Hier schieten ze waar de kinderen bijstaan. "We’re not gun crazy, we‘re just gun comfortable". Om zich te kunnen verdedigen tegen racisme. Tegen Karine zegt ze: "In slavery times, you would be a house nigger." 

En zo gaat het verder naar Tennessee, "home of the rednecks". 

Wat brengt de toekomst?

In aflevering twee trekken Karine en haar ploeg verder naar Texas. Naar Sunnyvale, naar Katie, een blanke Texaanse die in het leger wil. Want: “I love this country and because I love it, I want it to be a better country than it is”.

En naar Dallas, naar José, een Mexicaan zonder papieren, die hier toch zijn diploma kan halen. Maar wat brengt de toekomst voor hem?

En uiteindelijk reist Karine naar New Mexico, naar de reservaten van de natives. De natuur is er overweldigend, maar de olie- en gaswinning jaagt de oorspronkelijke bewoners weg: "I wanna stay, but if the oil and gas is gonna stay, I’m leaving. This isn’t home anymore."

Een indringende reportagereeks over het Amerika van nu, en over hoe haar bewoners denken en leven.

Dwars door Amerika: woensdag 18 en 25 januari om 21.25 uur op Eén.   

 

NIET VOOR PUBLICATIE:

Karine geeft graag meer uitleg over de reeks en is beschikbaar voor interviews. U kan hiervoor een mailtje sturen naar interviews@vrt.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel