Ronny Mosuse: de verborgen geschiedenis van mijn vader
Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur
Koppen brengt op woensdag 28 oktober één verhaal: dat van Ronny Mosuse die naar Congo reist om het verhaal van zijn vader te vertellen. Een verhaal over kolonialisme dat blijkbaar nog altijd erg gevoelig ligt. Ronny: “Het hele verhaal van mijn vader achterhalen was niet simpel. Hoe komt dat?"
Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur
"Ik sta voor het graf van mijn Congolese vader. Twintig jaar geleden hielp ik mee hem te begraven. Dat verhaal heb ik mijn kinderen nooit verteld. Ik vertelde hen ook nooit de rest van zijn verhaal. Ik kende het gewoonweg niet. Maar zijn historie hebben ze van mij nog te goed.”
De vader van Ronny Mosuse kwam hier in 1964 als student (toen: ‘evolué’) uit Congo aan. Hij trouwde met een Belgische, en keerde nooit terug naar Congo.
Ronny Mosuse zoekt voor Koppen in een lange reportage uit waarom.
Hij bezoekt voor het eerst het geboortedorp van zijn vader diep in de brousse. Hij vindt er zijn tante, een emotionele ontmoeting. Ronny komt er ook achter dat het koloniale hoofdstuk zeer gevoelig ligt.
Professor Van Nieuwenhuyse (KULeuven) leidt geschiedenisleerkrachten op: “Het is een vergeten periode, er is een ‘koloniaal onbehagen’. Ook onze federale regering houdt zich ver van een actieve herinneringspolitiek.”
Ronny: “Het hele verhaal van mijn vader achterhalen was niet simpel. Hoe komt dat? Is het omdat de geschiedenis van mijn vader- en moederland ook vol ongemakkelijke waarheden zit? Is het daarom ook dat ze verborgen is? En zou dat dan meteen de reden zijn waarom ze, in alle stilte, lijkt te verdwijnen uit de handboeken geschiedenis van ons secundair onderwijs? Waarom blijft het moeilijk om een zo belangrijke gebeurtenis door te geven aan volgende generaties?”
Reportage: Ronny Mosuse en Ken Kamanayo
Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur