Skip to Content
Spoed 24/7: nieuw seizoen volgt de boeiende spoedgevallendienst van UZ Gent

Spoed 24/7: nieuw seizoen volgt de boeiende spoedgevallendienst van UZ Gent

Na 4 succesvolle documentairereeksen van Spoed 24/7 over de spoedgevallendienst van het UZ Leuven (gemiddeld 1.126.202 kijkers; 4+, Live+7), verplaatsen de makers hun 60 vaste camera’s naar de spoedgevallendienst van het UZ Gent. 6 weken lang, 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 werd daar gefilmd in de onderzoeksboxen, de kritieke zone, de operatiezalen… De kijker volgt vanop de eerste rij de verhalen over mensen die op een van de moeilijkste en meest emotionele momenten in hun leven worden geholpen door een team van bijzonder gedreven artsen, verpleegkundigen en ambulanciers. Door het pure registreren met vaste camera’s wordt de zorg niet verstoord, en kan het uitstekende werk op de spoedgevallendienst getoond worden zoals het zich afspeelt.

Deze reeks werd gefilmd voor er van het coronavirus sprake was. Maar als Spoed 24/7 iets duidelijk maakt, is het dat de artsen, verpleegkundigen en ambulanciers zeker niet alleen in deze coronatijden respect en bewondering verdienen. Spoed 24/7 toont de inzet, het doorzettingsvermogen en de professionaliteit van het personeel en de medische teams van het UZ Gent. Teams die dag en nacht klaar staan om mensen in nood te helpen. Zeker in deze tijden een eerbetoon aan de medische sector.

Prof. dr. Peter De Paepe, diensthoofd Spoedgevallen: “De opnames voor deze afleveringen van Spoed 24/7 vonden vorig jaar plaats. Onze Spoedgevallendienst ziet er vandaag anders uit. Door de coronacrisis hebben we een nieuwe eenheid ingericht. Zo houden we patiënten die vermoedelijk COVID-19 hebben strikt gescheiden van andere patiënten. Want ook mensen die niet besmet zijn met het coronavirus en dringende medische hulp nodig hebben, kunnen op ons rekenen. En zo ziet onze Spoedafdeling er dan toch nog een beetje hetzelfde uit als in de afleveringen. Want wat je ziet in het programma vindt ook vandaag plaats: onze mensen staan dag en nacht klaar om patiënten en hun families zo goed en zo warm mogelijk te helpen.”  
Stef Soetewey, producent 100.000Volts: “Met gemiddeld 22.000 ambulante spoedopnames per jaar is UZ Gent een van de grootste spoedgevallendiensten van het land. De variatie aan verhalen is opnieuw bijzonder groot. De sterkte van de reeks is de herkenbaarheid van deze verhalen. Het kan iedereen overkomen. Spoed 24/7 toont dat hoe ziek mensen ook zijn, er altijd een medisch team klaarstaat om te helpen.” 

Spoed 24/7: vanaf 27 april elke maandag om 20.10 uur op Eén.

Spoed 24/7 is een programma van 100.000Volts voor Eén.

Korte inhouden

Aflevering 1 (27 april)

Daniel werkt in hoogspanningscabines. Vandaag liep het mis. Een vlamboog trof hem in het aangezicht. Tania heeft longkanker. De ziekte is helaas al te ver gevorderd om nog te genezen, en dat is moeilijk om te aanvaarden. Quinten is amper één maand oud. Hij heeft sinds vannacht veel moeite met ademen en hij heeft geen fut meer. Liv kan zelf niet vertellen wat er gebeurd is. Ze krijgt immers haar mond niet meer dicht omdat haar kaak uit de kom is.

Aflevering 2 (4 mei)

Josephine raakt betrokken bij een verkeersongeval. Ze wordt uit haar bestelwagen geslingerd en komt onder haar voertuig terecht. Yvonne is 93. Ze komt naar de spoedgevallendienst omdat ze last heeft van een hardnekkige hoest. Maar bovenal heeft ze een bewonderenswaardige en aanstekelijke energie en levenslust. Catharina was op vakantie in Londen toen ze omvergereden werd door een fietser. Haar zoon studeert geneeskunde en gaf haar de raad naar huis te komen voor een bezoek aan de spoedgevallendienst. Cilou is 5. Ze is van de trap gevallen en haar hoofdhuid zal gehecht moeten worden.

Aflevering 3 (11 mei)

Oswald is 81. Hij is normaal nog heel actief, maar sinds enkele uren heeft bij last van slecht zicht, evenwichtsproblemen en verwardheid. Zijn vrouw Monique is doodsbang dat ze haar man zal verliezen. Boer Guido was samen met de dierenarts zijn kalfjes aan het inenten toen hij plots achterover viel. Hij was enkele minuten bewusteloos. Lorenzo wordt in kritieke toestand binnengebracht. Hij is op een stilstaande bus ingereden. Zita is 11. Ze heeft een erg zware hoest, en het zou wel eens om een mycoplasma infectie kunnen gaan…

Aflevering 4 (18 mei)

Alle hens aan dek op de spoedgevallendienst. Er heeft zich zonet een man aangemeld die zou kunnen besmet zijn met het ebolavirus. Jasmina wordt binnengebracht met een grote bijtwonde op haar voet. Alex was net gaan slapen toen zijn vader een zware bons hoorde: Alex was uit zijn bed gevallen en heeft zich flink pijn gedaan. Jolien is 18. Ze heeft moeilijke jeugdjaren achter de rug en kreeg daar bovenop enkele maanden geleden te horen dat ze de ziekte van Hodgkin (kanker) heeft.

Aflevering 5 (25 mei)

Jasmina is terug op de spoedgevallendienst. De bijtwonde die enkele dagen geleden hersteld werd, geneest niet zoals het hoort. Mailys is gisteren tijdens het uitgaan gevallen. Sindsdien zit haar duim uit de kom. Pijnlijk, maar haar vriendinnen komen niet bij van het lachen. Camille is amper 1, en bij de minste koorts krijgt ze een epilepsieaanval. Johnny is 58 en lijdt al 2 jaar aan COPD of rokerslong. Hij is er erg aan toe.

Aflevering 6 (1 juni)

Mila is 3. Haar paard sloeg vanochtend tijdens de wandeling op hol. Mila viel en raakte een betonnen paal. Nelly zakt in het rusthuis plots in mekaar. De familie is niet echt voorbereid op de vragen over het levenseinde die op dat moment gesteld worden. Mina is een Ierse doctoraatstudent. Hij heeft hevige pijn in de buik. Zijn appendix blijkt fors ontstoken. Dario is 16. Tijdens het studeren merkt hij plots dat hij scheef hangt en niet meer kan praten. ​

Aflevering 7 (8 juni)

Mathieu is zelfstandig tuinaannemer. Bij het rooien van een boom schoot zijn kettingzaag plots oncontroleerbaar weg. Lut en Stefaan komen net terug van een grote reis. Op weg naar huis worden ze geramd door een spookrijder. Maria is 88. Ze is uitgegleden bij de bakker. Nochtans hadden haar zoons haar verboden om nog alleen op stap te gaan. Ava was vorige week gevallen. De diepe hoofdwonde werd toen gehecht, maar haar mama vreest nu dat de wonde niet goed geneest.

Aflevering 8 (15 juni)

Marc is onderweg met zijn vrachtwagen als hij plots hevige pijn krijgt in de borst. Het blijkt een zwaar hartinfarct te zijn en hij wordt naar de spoedgevallen overgebracht. Sergio wilde zijn bestelwagen schoonmaken. Hij gebruikte ontvetter, maar kreeg het bijtende goedje in zijn ogen. David wordt kermend van de pijn binnengebracht nadat hij met zijn motor door een afslaande auto gegrepen werd. Lyana is 7 maanden oud en sinds gisteren heeft ze een rode vlek op haar voet die alsmaar groter wordt.

Aflevering 9 (22 juni)

An viel in het donker bij een huis van vrienden in een keldergat van drie meter diep. Brent heeft een ziekte waardoor het kaliumpeil in zijn bloed soms gevaarlijk laag zakt. Wanneer hij op spoed binnenkomt, is hij helemaal verlamd. Maria is haar hele leven boerin geweest. Nu is ze 91 en ze is de laatste tijd al verschillende keren gevallen. Rosanne is 7. Ze heeft glutenintolerantie en de dokters vrezen dat daar nu ook nog eens diabetes bovenop komt.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos