Steekproef in Koppen: jongeren weten niet meer van welk dier vlees afkomstig is
Op woensdag 25 maart op Eén
Weten we nog waar ons vlees vandaan komt? Willen we dat weten? En zouden we in staat zijn om het dier dat we opeten zelf te doden?
Koppen zoekt het uit op donderdag 26 maart. Jongeren lijken de link tussen vlees en dier alvast niet meer te zien: een steekproef in een klas vijftienjarigen toont dat slechts drie op de twintig leerlingen exact weten welk stuk vlees bij welk dier hoort.
Verder brengt Koppen donderdag reportages over het Mobiele Crisis Team en de Belgische vicewereldkampioen hondenslederennen.
ONS DAGELIJKS VLEES
Het succes van de actie Dagen Zonder Vlees is groot. Het bewustzijn over onze ecologische voetafdruk groeit. De uitstoot van de hele vleesindustrie is nu al hoger dan die van de transportsector en dat is nefast voor deze planeet. En toch eten we zo graag die industrieel verpakte biefstuk uit de supermarkt. Dat die uit het slachthuis komt, horen we liever niet. Voor onze grootouders was het nochtans normaal: de kalkoen uit de tuin zelf slachten en pluimen. Maar kunnen wij het nog, het dier dat we opeten zelf doden? En zouden we de waarde van ons vlees dan hoger inschatten?
Jongeren zien de link tussen vlees en dier alvast niet meer: een steekproef in een klas vijftienjarigen toont dat slechts drie op de twintig leerlingen exact weten welk stuk vlees bij welk dier hoort. Koppen plaatste Johanna en Barbara (blogsters op alledagenhonger.be) voor de uitdaging: zouden ze minder vlees eten als ze zelf hun dier zouden slachten?
Reportage: Tomas Teetaert en Gonda De Beule
MOBIEL CRISISTEAM
Grote verontwaardiging vorige week toen bekendraakte dat een meisje van zeventien met psychiatrische problemen een nacht in de cel doorbracht. Voor volwassenen bestaan er al mobiele crisisteams die hulp aan huis brengen bij mensen in een acute psychische of emotionele crisis. Dat willen ministers Vandeurzen en De Block ook voor de kinder- en jeugdpsychiatrie. Koppen mocht mee in de auto van het Mobiele Crisis Team van het UPC KU Leuven.
Emely (18) heeft een zeer donkere periode achter de rug, maar omdat ze al zes weken thuis bezoek krijgt van het crisisteam, klimt ze uit haar dal. “Eigenlijk is het een privilege om binnen te mogen bij mensen,” zegt psychiatrisch verpleegkundige Luk, “je krijgt een breder zicht op de situatie. Je ziet hoe mensen wonen en leven.” Sinds de moeder van Marc naar het rusthuis is verhuisd, is hij alle controle kwijt. “Als het mis is in de kop, dan gaat het niet meer hé.” Door Marc intens thuis te begeleiden, hoopt het team een opname in een ziekenhuis te kunnen vermijden. En daar ligt volgens hen de toekomst van de psychiatrie.
Reportage: Sara Van Boxstael en Gonda De Beule
EEN HONDENLEVEN
“Ik kan geen fouten zien en ik ben overactief. Ik zocht een hond die helemaal bij mijn karakter paste: de Siberische husky.” Stefan beschouwt zijn husky's als zijn kinderen. “Zij krijgen eerst eten, hoe scheel van de honger ik soms ook ben na een training.” Niemand kent deze Limburger en toch werd Stefan vorige maand vice-wereldkampioen op het WK hondenslederennen in Oostenrijk.
Hoe word je een wereldtopper in een sneeuwsport in een land zonder sneeuw zoals het onze? “Het is niet gewoon op een sleetje staan en de honden die vooruit lopen. Nee, ik train ze zo dat ze het zelf doen: binnenkant bocht, buitenkant bocht aan topsnelheid. En ik moet de slede perfect onder controle hebben.” Hij reist ervoor naar Zweden in de schoolvakanties, want hij moet voltijds werken om zijn sport te kunnen betalen. De liefde voor zijn dieren en de passie voor zijn sport, da’s zijn leven. Een hondenleven.
Reportage: Guy De Troyer en Celine Willmore
Presentatie: Tim Verheyden
Eindredactie: Lin Delcour
Koppen: op donderdag om 20.40 uur vanaf 26 maart op Eén.
Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.