Stem mee! Welke van deze zeven songs mag voor België naar het Eurovisiesongfestival?

Vrijdag 13 januari 2023 – Afgelopen week stelden de kandidaten van Eurosong 2023 hun muziek voor aan Vlaanderen tijdens de preselecties op Eén. Elke artiest bracht in de songclub twee songs waarmee ze naar het Eurovisiesongfestival willen trekken. De andere kandidaten gaven, onder begeleiding van host Peter Van de Veire, advies bij hun songkeuze. Want welk nummer van de twee belichaamt het meest het Eurovisiesongfestival? Na het advies van de songclub besliste de artiest welke song hij of zij brengt tijdens de liveshow in Paleis 12, en dus mogelijk op het grote podium in Liverpool. 

Vlaanderen beslist morgen tijdens de grote finale samen met de vakjury welke van de zeven songs we voor België naar het Eurovisiesongfestival sturen. Volg de liveshow morgen, zaterdag 14 januari, om 20.20 uur op Eén of via VRT MAX. Stemmen kan via SMS (€ 0,75), VRT MAX (gratis) of de VRT MAX-app. Op welke song stem jij?

Ameerah met ‘The Carnival’  

Ameerah, of Astrid Roelants (39), uit Heverlee omschrijft haar song ‘The Carnival’ als een krachtige popsong. Het lied heeft als boodschap om elkaars verschillen te omhelzen en te accepteren. Iets wat we volgens Ameerah in de maatschappij niet genoeg doen. "Onze verschillen maken ons net rijker", aldus Ameerah. Wie aandachtig naar de tekst van ‘The Carnival’ luistert, ontdekt thema’s als feminisme, genderidentiteit en gelijkheid. ​ Geen carnaval zoals in Rio de Janeiro dus, maar een circus waarbij je uit de bol mag gaan. Gek doen, doet geen pijn! 

Het nummer is geschreven door Astrid Roelants en Zac poor en de producer is Morgan Taylor Reid. Beluister de song hier.

Hunter Falls met ‘Ooh La La’ 

Hunter Falls, of Tchiah Ommar Abdulrahman (28) uit Budingen, brengt een vrolijke song waarmee hij jong en oud aan het dansen krijgt. Het gaat over het moment waarop je naar iemand kijkt en denkt: met jou wil ik mijn leven delen. De song is een ode aan zijn vriendin, maar het is zo universeel dat iedereen zich er kan in herkennen. Volgens Hunter Falls "plakt de song als een kauwgom". ​ ​ 

Het nummer is geschreven door Tchiah Ommar Abdulrahman en Michael Garvin. De producers zijn Christoffer Jonsson, Liam Erixon en John Emil Johansson. Beluister de song hier.

Chérine met ‘ça m’ennuie pas’ 

Chérine, of Chérine Mroue (27) uit Antwerpen, omschrijft zichzelf als een pittige, enthousiaste spraakwaterval en is altijd kleurrijk gekleed. Met de song ‘ça m’ennuie pas’ neemt ze ons mee in haar wereld. Een song met als boodschap dat je helemaal jezelf moet kunnen zijn en nooit compleet normaal moet doen. Iets wat Chérine in het Eurovisiesongfestival weerspiegelt ziet: “Op Eurovision is iedereen speciaal, ik heb al jaren het gevoel dat ik daar thuis hoor.”  Chérine is perfect drietalig, maar heeft bewust gekozen om in het Frans te zingen. Ze heeft al eens liedjes in het Engels geschreven, maar haar hart zingt altijd in het Frans. ​ 

Het nummer is geschreven door Chérine samen met William Rousseau en François Welgryn. De producers zijn Bjørgen Van Essen, William Rousseau en Hans Francken. Beluister de song hier.

Loredana met ‘You Lift Me Up’ 

Loredana, of Loredana De Amicis (36) uit Zonhoven koos voor ‘You Lift Me Up’, een liefdesballade waarin ze haar liefde voor Pat Krimson bezingt. Het is een song met verschillende Songfestival-ingrediënten, verrijkt met de gekende 2Fabiola-saus. Loredana droomde al van kindsbeen af om op het podium van het Eurovisiesongfestival te staan. Pat Krimson wist haar in 2014 te overtuigen om deel te nemen aan de preselecties van Eurosong met 'She's After My Piano' en nu straalt Loredana alleen op het podium.

Het nummer is geschreven door Loredana, Pat Krimson, Udo Mechels en John Miles Jr. De producers van het nummer zijn Yannic Fonderie en Pat Krimson. Beluister de song hier.

Gustaph met ‘Because Of You’ 

Gustaph, of Stef Caers (42) uit Antwerpen, brengt ‘Because Of You’. Een positieve strijdsong over aanvaarding van jezelf en zijn wie je bent. De ‘you’ staat voor je zelfgekozen familie, die je ondersteunt en versterkt in het leven. Dat kan je familie zijn, maar evengoed je beste vriend of je partner. Kortom: alle personen die je in het leven gemaakt hebben tot wie je bent. Met de song wil Gustaph mensen wakker schudden: het is niet omdat je een ernstige boodschap brengt, dat er geen feest op het podium kan zijn. ​ 

Het nummer is geschreven door Gustaph samen met Jaouad Alloul. De producers zijn Gustaph en Willem Vanderstichele. Beluister de song hier.

gala dragot met ‘t’inquiète’ 

Gala dragot, of Gala Aliaj Dragot (17) uit Grimbergen koos voor ‘t’inquiète’. Een nummer met als boodschap dat iedereen voor zijn eigen mening moet uitkomen. Iedereen moet het durven om zichzelf te zijn. "We worden zo geabsorbeerd door een drukke levensstijl waardoor we soms vergeten van het leven te genieten en onszelf te zijn. Dat moeten we doorbreken", aldus gala dragot. Ze schreef de song twee jaar geleden, maar besefte pas recent dat ze het eigenlijk ook over zichzelf had. ​ 

Het nummer is geschreven door Gala Aliaj Dragot, Jan Lemmens en Yello Staelens. De producers van het nummer zijn Mucky en Pepijn Leenders, aan de compositie hebben Yello Staelens, Jan Lemmens, Pepijn Leenders en Gala Aliaj Dragot meegewerkt. Beluister de song hier.

The Starlings met ‘Rollercoaster’ 

The Starlings, of Tom Dice (33) en Kato Callebaut (31), uit Eeklo brengen naar eigen zeggen de meest persoonlijke song uit hun carrière. ‘Rollercoaster’ gaat over de ups en downs die ze allebei hebben gehad. Tom heeft moeten afrekenen met een depressie, Kato moest snel na elkaar afscheid nemen van mensen uit haar directe omgeving en samen verloren ze ook hun kindje. Met dit nummer willen ze tonen dat je ook uit een donkere periode kan geraken, als je maar volhoudt. ​ 

Het nummer is geschreven door Tom en Kato, samen met Laurell Barker, Thomas Stengaard en Andreas Stone Johansson. De producer van het nummer is Thomas Stengaard. Beluister de song hier.


Naast Vlaanderen bepaalt de vakjury mee wie België in mei naar het Eurovisiesongfestival stuurt. De vakjury bestaat onder meer uit Nikkie De Jager, Laura Tesoro, Jérémie Makiese en Alexander Rybak. Ontdek de volledige jury hier.

Geniet van de liveshow op 14 januari om 20.20 uur op Eén of via VRT MAX, live vanuit Paleis 12.

Beslis mee wie ons land naar het Eurovisiesongfestival stuurt en stem op jouw favoriete song tijdens de grote finale. Stemmen kan via SMS (€ 0,75), VRT MAX (gratis) of de VRT MAX-app. Wil je er graag bij zijn morgenavond? Bemachtig nog snel je ticket via vrtmax.be/doemee.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met