Steven Van Herreweghe wekt in De jaren 90 voor tieners een nieuw decennium tot leven

Dinsdag 22 augustus 2023 - Na de gesmaakte reeks De jaren 80 voor tieners is het voor Steven Van Herreweghe tijd om de jaren 90 opnieuw tot leven te wekken. Hij zocht en vond negen nieuwe tieners die allemaal bereid waren om Steven binnen te laten in hun heiligdom – de tienerslaapkamer - om daar te luisteren naar zijn verhalen, te lachen om zijn grappen, hem er onbeschaamd op te wijzen als die grappen te flauw zijn, maar vooral ook om hem een inkijk te geven in hun eigen levens. Steven vertelt de tieners over de tijd waarin hij zelf, maar ook hún ouders tieners waren, omdat hij wil weten hoe de jongeren kijken naar die tijd. Maar eigenlijk is hij vooral benieuwd naar het leven van de tieners zelf, anno 2023. ​ 

Steven trok het hele land door, van Zwevegem tot Bocholt, van Evergem tot Tessenderlo, om negen tieners, van de elfjarige Stans tot de negentienjarige Max, het verhaal van 1990 tot 1999 te vertellen. Grote verhalen over historische gebeurtenissen, maar vooral ook veel kleine verhalen over de levens van gewone mensen. Vorig seizoen toonde hij de tieners nog filmpjes op een laptop, deze keer nam hij een beamer mee en een groot scherm, zodat ze met nog grotere ogen konden kijken. Want de jaren 90 waren spannend, verrassend, vaak ontroerend en nog vaker heel erg grappig. Voor wie ze zelf heeft meegemaakt wordt het een feest van de herinnering, voor wie nog niet geboren was gewoon een feest. 

Groepsfoto (c) VRT
Groepsfoto (c) VRT

Van de Zillion hadden de tieners al gehoord, maar ze wisten niet dat dat in de jaren 90 slechts een van de vele Vlaamse discotheken was. Ze ontdekten ook dat de laatste plaat van Beyoncé vol jaren 90-samples staat, dat de Michael Jordan van hun sneakers in de jaren 90 een legendarische basketballer was, en dat hun ouders in de jaren 90, toen ze elkaar leerden kennen op een message party bij een Baccardi Breezer, ook al gescheurde jeansbroeken droegen, crop tops met spaghettibandjes en Dr. Martens. ​ 

De jaren 90 is de periode waarin de wereld zoals de tieners die vandaag kennen, met gsm’s en het internet, in haar plooi is gevallen. Alles is toen veranderd. En toch is heel veel nog exact hetzelfde. De jaren 90 voor tieners bestaat uit tien afleveringen die telkens het verhaal van één jaar vertellen, van 1990 tot 1999. 

De jaren 90 voor tieners: vanaf 7 september elke donderdag om 20.45 uur op VRT 1 en VRT MAX.

BIO’S TIENERS 

Stans (elf) en haar broer Warre (veertien) wonen in Zwevegem. Stans houdt van spelen met haar poppen, dansen, zingen en woord/toneel. Ze is graag tiener en kijkt uit naar hakken dragen en een eigen kledingstijl hebben, maar heeft geen zin om belastingaangiftes in te vullen wanneer ze volwassen is. 

Warre speelt gitaar en supportert wekelijks voor KV Kortrijk. Hij droomt ervan om sportcommentator te worden en brengt tijdens het gamen live verslag uit van zijn virtuele voetbalwedstrijden. Warre vindt zijn zus vaak een dramaqueen en Stans ontkent dat niet, maar als het er op aankomt, kunnen ze niet zonder elkaar. 

Maud is twaalf, zit in het eerste middelbaar en is deel van een twee-eiige tweeling. Ze houdt ervan om op een podium te staan en zou graag later iets in de showbusiness doen. Het gezin woont in Evergem boven het soepatelier van de ouders en de zussen helpen regelmatig mee. Mocht haar showbizz-droom niet uitkomen, dan wil Maud later graag dokter of psycholoog worden omdat ze graag mensen helpt. 

Sieben is vijftien en heeft als enig kind een hele goede band met zijn ouders. Hij studeert houttechnieken en zit bij de jeugdbrandweer, net zoals z’n vader, die timmer- en brandweerman is. Hij houdt van fotografie en van alles wat bij het opnemen van podcasts komt kijken. Ze wonen in Duffel, maar het gezin is regelmatig in Blankenberge te vinden, waar ze een appartement hebben. Doordat zijn mama al enkele jaren ernstig ziek is, heeft Sieben geleerd om van dag tot dag te leven. 

Fran (zestien) woont met haar broer en ouders in Tessenderlo. Ze vindt het niet erg om alleen te zijn, maar nu haar oudere broer op kot zit, mist ze hem enorm. Ze houdt van natuurwandelingen met haar hond, tennissen en dansen, en ze verslindt boeken alsof het snoepjes zijn. Ze volgt niet graag de massa, behalve op concerten van grote bands zoals Coldplay of Taylor Swift. 

Karsten is zestien jaar en studeert dans aan de kunsthumaniora in Brussel. Naast zich fysiek uitleven op school, op zijn skateboard of in de fitness houdt hij van auto’s en chillen met vrienden. Zijn ouders en oudere stiefbroer bieden hem een warm nest in hun huis in Londerzeel. Hij droomt van een carrière in de danswereld en past zijn kapsel aan aan zijn humeur. 

Kathy is een zeer enthousiaste, positief ingestelde zeventienjarige uit Jette. Ze heeft Chinese, Laotiaanse en Thaise roots en woont al haar hele leven in een huis met haar broer, haar ouders en haar grootouders. Ze spreekt zeven talen en is van alle markten thuis. Muzikaal leeft ze zich uit op haar cello en piano maar het liefst draait ze plaatjes tot in de vroege uurtjes. Daarnaast houdt ze van volleybal, snowboarden en haakt ze om tot rust te komen. Ze staat altijd klaar voor iedereen, maar heeft in de coronaperiode ook geleerd hoe belangrijk zelfzorg is en waakt hierover. 

Kenji (achttien) is een vaste waarde in de musicalschool F-act in Bocholt. Daar woont hij ook met zijn zus, stiefzus, mama en stiefvader. Hij droomt van een carrière als vastgoedmakelaar in Spanje, maar moet eerst slagen voor zijn zesde jaar Kantoor. Kenji houdt van shoppen en citytrippen en leeft volgens het principe dat alles altijd goed komt. 

Max is negentien en woont met zijn twee zussen en ouders in Zemst. Hij houdt van anime en al zijn vrije tijd gaat naar de KSA in Grimbergen, waar hij als leider altijd voor sfeer zorgt. Hij is oud genoeg om te gaan stemmen, maar mist de onbezorgdheid van zijn kindertijd. Hij houdt van zonsondergangen en frikandellen. 

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met