Ten oorlog: Arnout, Jonas en Mik in het spoor van twee legendarische generaals van de Amerikaanse en Sovjet-troepen
De bevrijding van Europa tijdens WOII | Vanaf 26 oktober op Eén
In de tweede reeks van het avontuurlijke reisprogramma Ten Oorlog trekken Arnout, Jonas en Mik opnieuw door Europa: zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog volgen de drie vrienden deze keer geen frontlijn, maar wel het spoor van twee legendarische generaals van de Amerikaanse en Sovjet-troepen. Eerst volgen ze generaal Bradley en zijn Amerikaanse soldaten vanuit Londen. Langs de stranden van Normandië en de slagvelden rond Bastogne gaat het richting Duitsland. Vanuit het oosten herbeleven ze zeventig jaar na datum de helletocht die generaal Zhukov met zijn Sovjetsoldaten tot in Berlijn bracht.
Ten oorlog wordt vanaf maandag 26 oktober uitgezonden op Eén. Ook bij de tweede reeks van Ten oorlog komt er een boek. Ten oorlog. Herbeleef de bevrijding van Europa tijdens WOII verschijnt op woensdag 14 oktober bij Uitgeverij Manteau.
Ten oorlog is een programma van De chinezen voor Eén.
Ten oorlog: op maandag om 20.40 u. vanaf 26 oktober
In de tv-reeks praten Arnout, Jonas en Mik onderweg met mensen die ze toevallig tegenkomen en brengen grote en kleine verhalen uit de oorlogsperiode weer tot leven. Dit keer niet door een herdenkingspaaltje achter te laten op symbolische plekken, maar omgekeerd: ze nemen een stukje grond mee in blikken potjes, die ze vanuit Berlijn opsturen naar de nabestaanden. Zo krijgt de familie zeventig jaar na datum een onbetaalbaar aandenken aan hun oorlogshelden.
De laatste levende getuigen
Op hun route komen Arnout, Jonas en Mik langs plekken die in ons collectieve geheugen gegrift staan, en ontmoeten ze mensen die alles vanop de eerste rij meegemaakt hebben. Net daar ligt het verschil met de eerste reeks van Ten oorlog: de plekken en de verhalen uit Wereldoorlog II smeulen nog na. Waar Wereldoorlog I intussen een ver verhaal van lang overleden voorouders is, is de tweede reeks van Ten oorlog een avontuurlijke reis op een uniek moment in de geschiedenis: het punt waarop de laatste levende getuigen hun verhaal nog zelf kunnen vertellen.
Online
De surfer die zelf een stuk van de route van Arnout, Mik en Jonas wil afleggen, kan vanaf 26 oktober terecht op de website van het programma: www.een.be/tenoorlog. Daar staat per aflevering heel wat extra informatie bij de route, zowel historisch als toeristisch. Op de site is het ook mogelijk om de hoogtepunten uit de afleveringen opnieuw te bekijken, alsook heel wat extra exclusief beeldmateriaal.
Reisweg
- De westelijke route van Londen naar Torgau aan de Elbe
Aflevering 1: maandag 26 oktober
LONDEN – NORMANDIE- D-DAY REVISITED
Aflevering 2: maandag 2 november
VAN OMAHA BEACH NAAR PARIJS
Aflevering 3: maandag 9 november
REIMS- BASTOGNE: HET ARDENNEN-OFFENSIEF
Aflevering 4: maandag 16 november
MALMEDY – REMAGEN : OVER DE DUITSE GRENS
Aflevering 5: maandag 23 november
VAN FRANKFURT TOT TORGAU AAN DE ELBE (DUITSLAND)
- De oostelijke route van Stalingrad naar Berlijn
Aflevering 6: maandag 30 november
VAN STALINGRAD TOT KURSK (RUSLAND)
Aflevering 7: maandag 7 december
VAN SOEMY TOT ZJYTOMYR (OEKRAINE)
Aflevering 8: maandag 14 december
VAN PRIPJATSKI TOT TREBLINKA (WIT–RUSLAND / POLEN)
Aflevering 9: maandag 21 december
VAN WARSCHAU TOT DE ODER (POLEN)
Aflevering 10: maandag 28 december
VAN AAN DE ODER TOT BERLIJN (DUITSLAND)
De makers
De tweede reeks van Ten oorlog wordt opnieuw gemaakt door De chinezen, het productiehuis dat in november 2011 werd opgericht door Mikhael Cops, Arnout Hauben en Elke Neuville. De eerste reeks van Ten oorlog was in het voorjaar van 2013 te zien op Eén.
Voor het programma trokken Arnout Hauben, Mikhael Cops en Jonas Van Thielen opnieuw samen op pad.
Arnout Hauben
(°1976) Regisseur/reporter
Arnout Hauben is televisieregisseur en reporter. Hij begon zijn carrière bij Woestijnvis waar hij meewerkte aan programma's als Het geslacht De Pauw, Meneer doktoor en Man bijt hond. In 2006 maakte hij zijn eerste auteursdocumentaire, Geel, een poëtische observatie van vier psychiatrische patiënten en hun pleeggezinnen. De film, die op talrijke festivals werd vertoond, won de prijs voor beste documentaire op het Britse Seagate Foyle Film Festival.
In 2010 stapte Arnout voor Man bijt hond naar Compostela en hield hij een videodagboek bij dat later werd herwerkt tot een achtdelige reeks voor Eén: Weg naar Compostela. Voor de eerste reeks van Ten oorlog trok Arnout met Mikhael en Jonas langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog. Ze kregen hiervoor de Eerste Prijs op het EBU Eurovision Creative Forum en werden genomineerd voor de Vlaamse Televisiesterren.
Mikhael Cops
(°1974) Regisseur/cameraman
Mikhael Cops (1974) werkt sinds 1999 als regisseur en cameraman. Hij werkte bij Woestijnvis mee aan programma's als Man bijt hond en Meneer doktoor. Samen met Arnout Hauben maakte hij de vierdelige documentairereeks Geel. Met De school van Lukaku, een documentaire-reeks over een multiculturele school in Anderlecht, won Mikhael in 2011 de Vlaamse Televisiester voor beste realityprogramma en de Ha! van Humo.
Samen met Elke Neuville richtten Arnout en Mikhael het productiehuis De chinezen op. De voorbije jaren maakten ze verschillende programma's voor Eén en Canvas: Ten oorlog, Manneken Pis, Naar de top, People of tomorrow, Afspraak in Rio, Jonge benen en Radio Gaga.
Jonas Van Thielen
(°1986) Acteur
Jonas Van Thielen (1986), is theateracteur en -regisseur. Hij studeerde in 2008 af aan het Lemmensinstituut in Leuven en volgde een acteursopleiding aan de gerenommeerde London Academy of Music and Dramatic Art (LAMDA). Jonas maakte al meerdere succesvolle solovoorstellingen voor het theater: De Leeuw van Vlaanderen, Live Achievement en PSP/Peter Sellars Project/Playstation Portable. Ook zijn werk als theaterregisseur gaat niet onopgemerkt voorbij. Hij won in 2015 de Euripidesprijs voor de voorstelling Movie Night.
Naast het podium was Jonas de voorbije jaren ook te zien op televisie: in De laatste show en Mag ik u kussen? en als Peter in de Eén-reeks Vriendinnen (2014). En natuurlijk kent u Jonas ook van het eerste seizoen van Ten oorlog (2013) waarin hij samen met Arnout en Mik op tocht ging langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog.
Medewerkers:
- Redactie: Lies De Pauw, Tom Bauweleers, Martine Meuris, Sofie De Smet, Joleen Goffin
- Productie: Laura Van Doorslaer
- Montage: Raf Serneels
- Tolk: Irina Zbrozhek
Afleveringen
Londen- Normandië- D-Day revisited
Aflevering 1 | maandag 26 oktober
Arnout, Mik en Jonas vertrekken in Groot-Brittannië, waar miljoenen Britse en Amerikaanse soldaten zich in 1944 klaar hielden voor D-Day. De drie vertrekken in Londen richting de Engelse zuidkust. Daar staat een klein bootje op hen te wachten dat hen over het kanaal zal brengen. Bestemming: de legendarische stranden van Normandië.
Van Omaha Beach naar Parijs
Aflevering 2 | maandag 2 november
Eenmaal voet aan wal op Omaha Beach in Normandië, gaat de tocht van Arnout, Mik en Jonas verder over land richting Parijs. Onderweg herinnert alles aan de oorlog: een bijzonder liefdesverhaal dat begon op 6 juni 1944, of een oude Franse kapper die vertelt hoe hij in een Duits concentratiekamp terechtkwam.
Reims- Bastogne: het Ardennen-offensief
Aflevering 3 | maandag 9 november
In deze aflevering komen Arnout, Jonas en Mik aan in Luxemburg. Onder het motto van generaal Patton - “Lead me, follow me or get out of my way” - doorkruisen ze de Ardennen richting Bastogne. Een historische plek, getuigen nog steeds de foxholes in het bos: hier raakten de Amerikaanse troepen rond kerstmis 1944 hopeloos omsingeld door de Duitsers.
Malmedy- Remagen: over de Duitse grens
Aflevering 4 | maandag 16 november
Via Malmedy, de Oostkantons (en een onverwacht aperitief met oud-strijders op het vroegere Adolf Hitler-Platz) trekken de drie richting Duitse grens. Op het drielandenpunt steken ze de grens over; voor het eerst zetten ze voet op Duitse bodem: elke stap brengt hen dichter bij Berlijn. Een lift in een oude legerjeep maakt de tocht door de bossen van het Hürtgenwald meteen een pak avontuurlijker.
Van Frankfurt tot Torgau aan de Elbe ( Duitsland)
Aflevering 5 | maandag 23 november
Vanuit Frankrijk trekt het drietal verder naar het oosten van Duitsland. Ze dalen af in de zoutmijnen van Merkers, op zoek naar het verborgen goud van de nazi’s. Hoe de oorlog in Duitsland nog decennia is blijven nazinderen, vertelt de jood Shlomo. Maar echt stil wordt het pas in het concentratiekamp van Buchenwald.
Van Stalingrad tot Kursk ( Rusland)
Aflevering 6 | maandag 30 november
Deze aflevering begint in Volgograd, het oude Stalingrad, en luidt het begin in van de oostelijke tocht richting Berlijn. In de voetsporen van het Rode Leger steken Arnout, Jonas en Mik de Don over, richting de stad Kursk: in 1943 het decor van één van de grootste tankslagen uit de geschiedenis. Verdwaald in de uitgestrekte steppe belanden ze compleet onverwacht op een trouwfeest, en een oud Russisch vrouwtje trakteert Arnout op een Italiaanse serenade.
Van Soemy tot Zjytomyr ( Oekranië)
Aflevering 7 | maandag 7 december
De route van het Rode Leger loopt verder door Oekraïne. De drie komen aan in Kiev, tijdens WOII zwaar bevochten, maar ook nu nog is het woord oorlog er brandend actueel. Een oude vrouw weet nog hoe ze maandenlang onder het bed van haar vader verstopt zat, een man overleefde maanden met zijn koe in een bos. Maar de grootste verrassing vinden ze even buiten Kiev.
Van Pripjatski tot Treblinka ( Wit-Rusland | Polen)
Aflevering 8 | maandag 14 december
Arnout, Mik en Jonas trekken deze week door Wit-Rusland. Een quasi ondoordringbaar moerasgebied dat tijdens de oorlog de perfecte schuilplaats bleek voor joden en Partizanen. Vandaar gaat het richting Polen: in het nazi- vernietigingskamp van Treblinka zijn de gruwelen van de oorlog tot op vandaag nog akelig duidelijk voelbaar. De 93-jarige Tadeusz nodigt Arnout uit op zijn boerderij, en blijkt een ware oorlogsheld.
Van Warschau tot de Oder (Polen)
Aflevering 9 | maandag 21 december
In het spoor van het Rode Leger arriveren Arnout, Mik en Jonas in Warschau. Een bezoek aan de dierentuin is voor de drie meer dan een toeristische uitstap: ze ontdekken er het heldhaftige verhaal van directeur Zabinski, die destijds joden verborg in de kooien van zijn dierentuin. Een excentrieke jager nodigt hen dan weer uit in zijn kasteel vol exotische jachttrofeeën. Net als de Sovjetsoldaten destijds houden de drie halt aan de oever van de Oder op hun laatste etappe richting Berlijn.
Van aan de Oder tot Berlijn ( Duitsland)
Aflevering 10 | maandag 28 december
Na duizenden kilometers steken Arnout, Jonas en Mik de Duitse grens over. De tienjarige Justin neemt het drietal mee op bezoek bij zijn overgrootvader, een man met een wel heel beladen naam én familiegeschiedenis. Een oud vrouwtje onderweg herinnert zich de doortocht van het Rode Leger nog alsof het gisteren was.
Eens in Berlijn gaan alle onderweg verzamelde blikken potjes op de post, naar bestemmelingen wereldwijd. De reis van Arnout, Mik en Jonas eindigt op een symbolische plek: de Reichstag, waar in 1945 de geallieerde overwinningsvlag wapperde.
Boek
Naast de televisiereeks komt er ook een boek. Ten oorlog. De bevrijding van Europa tijdens WOII verschijnt op woensdag 14 oktober bij uitgeverij Manteau.
Ten oorlog laat de kijker én de lezer een onbekend, erg persoonlijk portret van Europa zien.
Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog trekt Arnout Hauben opnieuw met zijn vrienden Mikhael Cops en Jonas Van Thielen door Europa. In het spoor van de Amerikaanse troepen landen ze op de stranden van Normandië, volgen de bevrijdingsroute door Frankrijk, België en Luxemburg en eindigen in het Duitse Torgau aan de Elbe, waar de Amerikanen in 1945 oog in oog kwamen te staan met het Rode leger.
Het tweede deel van hun tocht begint in het vroegere Stalingrad. Met het Sovjetleger doorkruisen ze Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en Polen doorkruisen en 'bevrijden' ze op hun geheel eigen manier Berlijn. Aanvankelijk klinkt het westelijk verhaal nog bekend, maar eens in het oosten ontdekken ze een 'nieuwe' geschiedenis. Voor het eerst vertellen de intussen hoogbejaarde getuigen hun herinneringen. Vaak zijn die verrassend en altijd aangrijpend.
Ten oorlog II | Arnold Hauben & Johanna Spaey
ISBN 9789022331811 | € 24,99 | 448 blz. | Paperback met flappen
Uitgeverij Manteau
Verschijnt op 14 oktober 2015
Over de auteurs
Arnout Hauben (1976) is regisseur en reporter. Hij werkte mee aan Man bijt hond, de documentairereeks Meneer doktoor en maakte de achtdelige reeks Weg naar Compostela. Hij is medeoprichter van productiehuis de Chinezen.
Voor het tweede boek van Ten oorlog werkte hij opnieuw samen met schrijfster Johanna Spaey. Zij is de auteur van onder andere de bekroonde en alom bejubelde roman Dood van een soldaat (2005) en van de beeldroman Gewonde stad (2014), die ze samen met kunstenaar Gerolf Van de Perre maakte.
Bekijk hieronder in bijlage de volledige persmap.