Skip to Content
Tom Waes en Anna Drijver spelen undercoveragenten in nieuwe, spannende fictiereeks 'Undercover'

Tom Waes en Anna Drijver spelen undercoveragenten in nieuwe, spannende fictiereeks 'Undercover'

Undercover in het zware drugsmilieu

Hoe slecht moet je zelf worden om een crimineel te pakken? Wat als je prooi je beste vriend wordt? En wat blijft er van jezelf over als je zolang met een masker rondloopt…?

Vanaf 24 februari pakt Eén tien zondagen lang uit met de langverwachte fictiereeks Undercover. In deze nieuwe, superspannende reeks infiltreren undercoveragenten Bob Lemmens (Tom Waes) en Kim De Rooij (de Nederlandse actrice Anna Drijver) in het leven van Ferry Bouman (Frank Lammers), een van de grootste xtc-producenten ter wereld. Ze doen zich voor als een koppel en nemen hun intrek in een caravan op de camping waar Ferry meestal verblijft. Oergezellig, maar ook levensgevaarlijk. Hoe langer het duurt, hoe meer de zaak onder hun huid kruipt. Slagen ze erin om de leugens vol te houden zonder zichzelf te verliezen?

De Vlaamse en Nederlandse topcast bestaat onder andere uit Tom Waes (Nieuw Texas, Aspe, Tegen de sterren op), Anna Drijver (Komt een vrouw bij de dokter, Bride flight, Loft), Frank Lammers (Zwartboek, Michiel de Ruyter, Rundskop), Elise Schaap (Valentino, Ja, ik wil!, Familie Kruys), Raymond Thiry (Penoza, Wolf, The paradise suite) en Kevin Janssens (D’Ardennen, Vermist). Er zijn ook belangrijke rollen weggelegd voor onder andere Katrien De Ruysscher (Stille waters, Thuis), Manou Kersting (Cordon, Crimi Clowns) en Michael Pas (Tabula rasa, Gent West, Code 37).

Nog voor de release op Eén heeft Undercover al een mooi internationaal festivalparcours achter de rug. Vorig jaar in april werd de reeks als enige Belgische genomineerd voor de competitie op het internationale festival Canneséries in Cannes. Tijdens het Duitse Seriencamp Festival enkele maanden geleden heeft Undercover de Publieksprijs in de wacht gesleept. Ondertussen is het programma ook genomineerd voor het Cinequest Film & Creativity Festival, één van de belangrijkste Amerikaanse festivals dat jaarlijks in maart in Silicon Valley plaatsvindt.

Undercover wordt wereldwijd opvraagbaar via Netflix, behalve in België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, waar Netflix voorrang geeft aan de nationale zenders. De opnames voor een tweede seizoen gaan in de lente van start.

Nico Moolenaar (Vermist) schreef samen met Piet Matthys (Vermist) en Bart Uytdenhouwen (Spitsbroers) het scenario en is ook de showrunner. De regie is in handen van Frank Devos (Chaussée d’amour) en Eshref Reybrouck (Cordon 2, Marsman, Hassel). Undercover wordt geproduceerd door Pieter Van Huyck, Ivy Vanhaecke en Jan Theys.

Undercover: vanaf 24 februari elke zondag om 21.05 uur op Eén.

Undercover is een productie van De Mensen voor Eén, in samenwerking met Proximus, Gardner and Domm, Netflix, Source Investments/DFW, Federation Entertainment, ZDF, Good Friends, Gallop en de Tax Shelter maatregel van de federale overheid.

Undercover bij de meest gevaarlijke drugsbaron

Bob Lemmens en Kim De Rooij, twee undercoveragenten, krijgen de opdracht om undercover te gaan in het xtc-netwerk van Nederlander Ferry Bouman. De Belgische Federale Politie kwam hem een tijd geleden op het spoor. Ferry heeft één van ’s werelds grootste xtc-netwerken en opereert al jaren onder de radar, in de grensstreek van Belgisch-Limburg en Nederlands-Brabant. Hij is slim, aartsgevaarlijk en steenrijk. Al ziet hij eruit als een simpele Hollandse kamper.

Ferry Bouman brengt, ondanks zijn fortuin, zijn tijd het liefst door in een eenvoudige chalet op de volkse camping naast zijn villa. Ferry is aalglad en lijkt ongrijpbaar, dus besluiten de Belgische en Nederlandse politiediensten de handen in elkaar te slaan. Ze installeren hun twee beste undercoveragenten, de Belg Bob Lemmens en de Nederlandse Kim De Rooij, als echtpaar in een caravan vlakbij Ferry en zijn vrouw Danielle (Elise Schaap). Hun opzet is duidelijk: infiltreer in het leven van Ferry, win zijn vertrouwen en introduceer Bob als ‘collega’ waar Ferry zaken mee kan doen.

Bob en Kim merken snel dat dit niet zo eenvoudig is want Ferry is enorm achterdochtig. Ook de vertrouwelingen rond Ferry maken het hen erg moeilijk. Maar na een aantal mislukte pogingen beseffen de agenten waar Ferry’s achillespees ligt: zijn gevoelige vrouw Danielle. Kim speelt als volleerde manipulator op haar in en kan Bob zo binnenloodsen bij Ferry.

En dan pas begint het zware werk: John, de rechterhand van Ferry, vertrouwt Bob voor geen haar, de vriendschap tussen Kim en Danielle wordt erg intens en Ferry heeft een mol bij de politie. Die mol komt steeds dichter bij de identiteit van de undercoveragenten… Bob en Kim spelen ondertussen een koppel en beleven in hun chalet alle conflicten en spanningen van een echt stel. Want hoe langer de agenten in de onderwereld van Ferry vertoeven, hoe meer hun eigen normen en waarden beginnen te vervagen. De langste zaak uit hun carrière zal de twee agenten uiteindelijk dwingen om in de spiegel te kijken en zichzelf af te vragen: wie ben ik echt?

“Tom Waes schittert in Undercover, een super spannende politiereeks die je meteen naar de keel grijpt. Samen met Jeroen Meus in Twee tot de zesde macht, geeft dat een heerlijke nieuwe zondagavond op Eén.”
Olivier Goris (netmanager Eén)
“Toen het productiehuis De Mensen mij vroeg om een fictiereeks te ontwikkelen voor Tom Waes, was ik vereerd en enthousiast. Tom is een geweldige persoonlijkheid en ik wist van zijn vroegere werk dat er ook een talentvolle acteur in hem schuilging. Samen met mijn vaste schrijfpartners Piet Matthys en Bart Uytdenhouwen ontwikkelden we het verhaal van Undercover. Een topgangster op een camping, twee undercoveragenten die er een koppel moeten spelen en dit alles tegen de achtergrond van de Limburgse xtc-handel: spanning, relevantie, humor en zelfs een vleugje romantiek zaten van in het begin in het concept verankerd. Met regisseurs Eshref Reybrouck en Frank Devos hebben we een cast van Vlaamse en Nederlandse topacteurs verzameld. Het resultaat is een kleurrijke, gelaagde en bovenal spannende reeks waar ik enorm trots op ben.”
Nico Moolenaar (scenarist en showrunner)
“Toen ik de scripts van Undercover las, was ik meteen mee. De personages van Tom en mij zitten direct in de complexe en levensgevaarlijke zaak rond Ferry Bouman. Mijn personage Kim is zo gewend aan het undercoverleven dat ze niet eens meer weet hoe ze normaal contact moet leggen. Ze is zo gewend aan liegen om te overleven dat ze niet meer weet wie ze echt is. Ik vond het te gek om in deze wereld te duiken en met Tom undercover te gaan.”
Anna Drijver (undercoveragente Kim De Rooij)
“Na jaren van presenteren en tv maken, had ik goesting om terug te keren naar mijn eerste passie: acteren. Toen Nico Moolenaar (showrunner en scenarist) mij de rol van Bob in Undercover voorstelde, wist ik onmiddellijk dat ik in de huid van dit personage wilde kruipen. Ik was erbij toen de reeks in première ging tijdens Cannéseries en de publieksprijs won op Seriencamp en ik hoop dat het Belgische publiek even enthousiast zal reageren op Undercover als de mensen in Frankrijk en Duitsland.”
Tom Waes (undercoveragent Bob Lemmens)

Personages

BOB LEMMENS (Tom Waes)

Bob Lemmens is een undercoveragent met stalen zenuwen, die zijn criminele tegenstanders gemakkelijk kan wijsmaken één van hen te zijn. Hij kiest voor een rustige opbouw in plaats van roekeloze acties, voor doordachte benadering in plaats van geforceerde contacten. Bob wordt gedreven door de jacht: hij is verslaafd aan de kick die zijn werk geeft. Dat zorgt er echter voor dat Bob wel eens zijn morele en ethische grenzen overschrijdt… Zijn houvast is zijn gezin met twee kinderen, dat geeft hem rust.

Tom Waes is een Vlaamse acteur en presentator. Na rollen in Het geslacht De Pauw, De SM-rechter en Buitenspel, focuste hij zich voornamelijk op zijn carrière in non-fictie. Zijn programma’s Reizen Waes, Tomtesterom en Wauters vs. Waes waren enkele van de grootste kijkcijferkanonnen van de afgelopen jaren. In 2019 keert hij met Undercover terug naar zijn eerste passie: acteren.

KIM DE ROOIJ (Anna Drijver)

Als undercoveragent krijgt Kim De Rooij dikwijls de ondankbare taak om een dienende rol te spelen in de operaties van haar mannelijke collega’s. Maar dat maakt haar niet minder onmisbaar in de cases die ze aanneemt. Met haar emotionele intelligentie doorziet ze meteen waar iemand te pakken is en hoe ze dat moet doen. Omdat ze weet hoe goed ze is, gaat ze steeds recht op haar doel af. Een aanpak die haaks staat op de omzichtige manier van werken van Bob. Op privévlak is Kim een gesloten boek. Ze geeft haar collega’s geen inkijk in haar gevoelswereld en echte relaties gaat ze niet aan.

Anna Drijver geniet sinds 2008 grote bekendheid bij het Nederlandse publiek, onder andere door haar hoofdrollen in de films Bride flight en Komt een vrouw bij de dokter en dramaseries zoals Levenslied en Zwarte tulp.

FERRY BOUMAN (Frank Lammers)

De Nederlander Ferry Bouman is voor 99% van de gasten van de Limburgse camping Zonnedauw een joviale, gezellige en hartstikke aardige kerel. Hij ziet er wat papperig en onschuldig uit, organiseert barbecues en slaat met iedereen een praatje. Wat die gasten niet weten, is dat Ferry een gewiekste en keiharde crimineel is die er al jaren in slaagt om buiten het zicht van de Nederlandse en Belgische justitie een groot drugsnetwerk te runnen. Zijn zwakke plek is zijn vrouw Danielle, op wie hij nog steeds smoorverliefd is.

Frank Lammers is één van de meest gerenommeerde acteurs van Nederland. Hij speelde in meer dan 80 films en tv-reeksen, waaronder het historische epos Michiel de Ruyter, Nachtrit (Gouden Kalf voor beste acteur) en Zwartboek (British Academy Film Award nominatie beste buitenlandse film). In 2016 maakte hij zijn regiedebuut met Of ik gek ben. In 2019 is hij naast Undercover ook te zien in Grenslanders.

DANIELLE BOUMAN (Elise Schaap)

Danielle is de vrouw en oogappel van Ferry Bouman. Ferry en Danielle hebben een grote villa net over de Belgische grens, maar spenderen hun vakanties en weekends in hun chalet op camping Zonnedauw, op enkele honderden meters van die villa. Danielle is een heel kwetsbare vrouw, iemand die zich verstopt achter een façade van vrolijkheid en oppervlakkige praat. Ze doet zo hard haar best om mensen te behagen dat ze net het tegenovergestelde bereikt: ze is te gretig waardoor ze mensen afschrikt. Danielles wens is even simpel als ingewikkeld: ze wil geliefd worden. En net daarom is ze zo’n makkelijk slachtoffer voor de undercoveragenten.

Elise Schaap is niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie en bioscoop; zo was ze te zien in de films Bride flight en Afscheid van de maan (Gouden Kalf voor beste vrouwelijke bijrol) en de televisieserie Familie Kruys. Binnenkort toert ze door Nederland met de theatervoorstelling Single Camping.

JOHN ZWART (Raymond Thiry)

John is de beste vriend en rechterhand van Ferry Bouman, samen runnen ze één van de grootste xtc-productienetwerken van de wereld. John is de stille kracht die alle tandwieltjes gesmeerd laat lopen. John is een echte soldaat en voert altijd zijn opdrachten uit ook al is hij het er niet helemaal mee eens. Na de dood van zijn vrouw is hij een tijdje verslaafd geweest aan alcohol, maar tegenwoordig drinkt hij geen druppel meer. De trouw en loyaliteit van John tegenover Ferry zullen tijdens de reeks tot het uiterste getest worden.

Raymond Thiry is een Nederlandse acteur, bekend van de arthousefilm Langer licht en Oorlogswinter (Gouden Kalf voor beste bijrol). Tussen 2010 en 2017 speelde hij de rol van Luther in de veelgeprezen misdaadserie Penoza. In 2018 was Raymond te zien in Bankier van het verzet (Gouden Kalf voor beste film).

JURGEN VAN KAMP (Kevin Janssens)

Ferry’s organisatie bestaat vooral uit Nederlanders, maar er zit ook één Belg tussen: Jurgen. Hij is getrouwd met de dochter van John, de rechterhand van Ferry, en is op die manier voor hem gaan werken. Jurgen is enerzijds een marginale crimineel, maar onder zijn ruwe bolster is hij vooral een kwetsbare, tragische figuur met een groot minderwaardigheidscomplex.

Kevin Janssens is één van Vlaanderens bekendste acteurs. Hij speelde in reeksen als Salamander, Het goddelijke monster en Over water. In films als D’Ardennen (première Toronto International Film Festival) en Tueurs (Venice Film Festival) nam hij de hoofdrol voor zijn rekening.

SONJA VAN KAMP (Lieke van den Broek)

De volkse Sonja Van Kamp is opgegroeid in een wereld van campingvolk en zware jongens, waar Ferry en haar vader John Zwart de baas zijn. School en een diploma werden thuis niet gestimuleerd en Sonja stortte zich vroeg in het ruige leven van danscafés, foute jongens en drugs. Tijdens die wilde uitgaansjaren kwam Sonja kickbokser Jurgen Van Kamp tegen, net als zij zoon van campingbewoners. Ze werd verliefd en raakte snel zwanger. Omdat Jurgen net als zij geen diploma heeft, regelde Sonja dat hij af en toe kon bijklussen bij John. Ondertussen wonen Jurgen en Sonja samen op de camping en is hij deel van de bende van Ferry. Sonja heeft haar handen vol met de impulsieve en opvliegende Jurgen, maar ze houdt zielsveel van hem.

Lieke van den Broek studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en volgde cursussen aan de Manhattan School of Music in New York. Ze speelde in verschillende (muziek)theaterproducties en televisieseries en maakte haar eigen liedjesprogramma. Momenteel werkt ze mee aan de nieuwe satirische nieuwsshow Even tot hier.

WALTER DEVOS (Kris Cuppens)

Walter was een hardwerkende, plichtbewuste informantenrunner bij de Federale Politie die bij een misgelopen inval zijn been is verloren. Hij heeft nooit kunnen verkroppen hoe weinig steun hij nadien van zijn bazen en collega’s kreeg. Walter moest terug naar Limburg, waar hij vandaan kwam, en kreeg een bureaujob. Als informantenrunner stond Walter met één been in de onderwereld en dat been is daar blijven staan, ook al werkt hij tegenwoordig als rechercheur op de afdeling Moord.

Kris Cuppens werkt als acteur voor theater, film en televisie. Onlangs was hij nog te zien in Beau séjour (Publieksprijs Séries Mania), De 16 en Ennemi public. Op het witte doek zag je hem onder andere aan het werk in Adem, Resurrection en Nos batailles.

NICK JANSSENS (Manou Kersting)

Nick is de coördinator (‘coco’) van Bob en Kim, de liaison tussen officier Marc Gevers van de Federale Gerechtelijke Politie en de undercovers. Hij is zelf een ex-undercoveragent met veel ervaring. Nick is een goede raadgever, maar ook streng wanneer de undercoveragenten dreigen te ontsporen. Nick brieft en debrieft Bob en Kim voor en na hun missies en is de eerste om hen te verdedigen wanneer het misgaat.

Manou Kersting is een Nederlandse acteur die vooral in Vlaanderen werkzaam is. Hij is bekend van reeksen als Matroesjka’s, Crimi clowns en De zuidflank. Binnenkort zal hij ook te zien zijn in De bende van Jan de Lichte.

MARC GEVERS (Robbie Cleiren)

Marc Gevers, officier bij de Federale Gerechtelijke Politie, heeft de zaak over Ferry Bouman opgestart. Hij moet de zaak naar boven toe verkopen en verdedigen bij procureur Lena Vandekerckhove (Sara De Bosschere) en naar onderen toe bijsturen via ‘coco’ Nick.

Robbie Cleiren is een Vlaams film-, televisie- en theateracteur. Hij speelde de afgelopen jaren mee in The broken circle breakdown, Cordon en Marsman. Samen met Sara De Bosschere, Luc Nuyens en Sofie Sente vormt hij Antwerps theatercollectief de Roovers.

LIESBETH MERTENS (Katrien De Ruysscher)

Liesbeth is de vrouw van Bob, zijn jeugdliefde en de moeder van zijn twee kinderen. De liefde tussen hen is nog steeds groot, al wordt het steeds moeilijker om samen te leven met een man die voor zijn job moet spelen dat hij iemand anders is. Het is lastig voor Liesbeth om samen te wonen met een adrenalineverslaafde man die alleen nog maar thuis lijkt te komen om stoom af te blazen en daarna weer op zoek moet naar een nieuwe kick. Toch zijn er nog genoeg momenten waarop ze de man ziet op wie ze verliefd is geworden.

Katrien De Ruysscher speelde hoofdrollen in meerdere televisieseries en films. De Ruysscher heeft ook met een groot aantal theaterproducties op de planken gestaan, onder andere in de KVS, ’t Arsenaal en NTGent. Sinds 2012 is ze te zien in Thuis als Judith Van Santen.

REMCO ENGELS (Tim Haars) & DENNIS DE VRIES (Huub Smit)

Remco en Dennis zijn de beste xtc-koks van Ferry. Zij runnen de labo’s en knappen dus -in hun eigen ogen- het vuile werk op. In het begin was alles nieuw en spannend, maar door de jaren heen zijn ze hun werk als routine gaan beschouwen en lopen ze er de kantjes vanaf. Vooral Remco denkt dat hij meer in zijn mars heeft en durft het als eerste aan om de macht van Ferry op de proef te stellen.

Tim Haars is een Nederlands film- en televisieacteur en presentator. Hij was te zien in onder andere New kids, Van god los en Familieweekend. Sinds 2014 vormt hij samen met Thomas Acda een duo in de misdaadserie Bureau Raampoort.

Huub Smit is een Nederlands film-, televisie- en theateracteur. Hij speelde de afgelopen jaren mee in de misdaadseries Penoza, Mannen van Mars en New Kids.

Korte inhouden

Alle informatie - inclusief titels - staat telkens onder embargo tot na afloop van de vorige uitzending. De korte inhouden van afleveringen 5 tot en met 10 worden later via de programmakolommen vrijgegeven.

Aflevering 1 - 24/02
​Camping zonnedauw

Undercoveragenten Bob Lemmens en Kim De Rooij installeren zich op de camping van xtc-producent Ferry Bouman. Het eerste contact tussen de stugge Bob en de vlotte, Nederlandse Kim loopt niet van een leien dakje. Kim slaagt er al snel in om contact te leggen met Danielle, de vrouw van Ferry. Maar Ferry wantrouwt de nieuwkomers, zeker wanneer zijn rechterhand John een onaangename ontdekking doet.

Aflevering 2 - 3/03
​Hoogsensitief

Terwijl Bob en Kim opnieuw in contact proberen te komen met hun targets, proberen Ferry en John erachter te komen hoeveel de politie over hen weet. Een poging om via Jurgen de misdaadclan te infiltreren, loopt faliekant mis, waardoor de undercoveragenten een nieuwe insteek moeten zoeken. Bob voelt zich achteruitgeschoven wanneer Nick hiervoor het initiatief aan Kim geeft. Die probeert opnieuw via Danielle te gaan, maar ook dat plan botst algauw op onvoorziene problemen.

Aflevering 3 - 10/03
​Italian designer drugs

De relatie tussen Bob en Kim zit op een dieptepunt. Bob moet de zaak opnieuw op de rails krijgen en zet een gewaagd plan op. Ferry legt contact met een nieuwe klant, de Limburgse Italiaan Gino Maldini. Danielle verveelt zich nu ze met haar been in het gips zit en zoekt contact met Kim. John heeft intussen nieuwe redenen om Bobs identiteit in vraag te stellen.

Aflevering 4 - 17/03
​Legio Patria Nostra

Tijdens een dubbeldate met de vrouwen probeert Ferry Bob te doorgronden. Bob heeft het moeilijk om zijn verplichtingen thuis te combineren met zijn werk en moet zijn vrouw op een moeilijk moment in haar leven teleurstellen. De politie leert via de gsm-tap op Ferry’s nummer dat er iets groots op til staat binnen de organisatie en houdt zich klaar om in te grijpen. Wanneer Jurgen in de problemen komt, willen Bob en Kim van de chaos profiteren.

UNDERCOVER

VANAF 24 FEBRUARI ELKE ZONDAG OM 21.05 UUR OP EÉN
www.een.be/undercover

  • De afleveringen zullen ook elke week via VRT NU te bekijken zijn. Alle afleveringen blijven tot 30 dagen na de laatste aflevering beschikbaar, dus tot 28 mei.
  • Undercover is met audiodescriptie te zien op Eén via de taalkeuze. Gelijktijdig is de aflevering met open audiodescriptie, hoorbaar voor iedereen, te zien op het derde kanaal. De uitzending met open audiodescriptie is ook te bekijken via VRT NU.
  • Undercover is vanaf 27 mei beschikbaar in de Movies & Series Pass op Proximus tv. Daarnaast zullen zij ook enkele leuke specials van Undercover aanbieden die alleen bij Proximus te bekijken zijn.
  • Undercover wordt wereldwijd opvraagbaar via Netflix, behalve in België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, waar Netflix voorrang geeft aan de nationale zenders.

Eén, De Mensen en Proximus hebben een online undercover game ontwikkeld (www.een.be/undercover). Iedereen die deelnam aan het spel kon zijn of haar eigen kwaliteiten als undercoveragent testen en kans maken op een duoticket voor het top-secret undercover kick-off event op 16 februari. De vijftig winnaars krijgen er de kans om drie afleveringen in primeur te bekijken.

 

 

NIET VOOR PUBLICATIE: u vindt heel wat stills en foto's van Undercover op het persportaal van de VRT: http://pers.vrt.be.

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos