Skip to Content
Tom Waes op zoek naar mooie plekken en straffe verhalen in het nieuwe Reizen Waes: Nederland

Tom Waes op zoek naar mooie plekken en straffe verhalen in het nieuwe Reizen Waes: Nederland

Maandag 29 november 2021 - Na Reizen Waes: Vlaanderen blijft avonturier Tom Waes nog even dicht bij huis. Zes afleveringen lang trekt hij door het meest exotische land van Europa: Nederland. Jawel, in Reizen Waes: Nederland doorkruist Tom vanaf 13 december ons buurland op zijn eigen unieke stijl. Op zoek naar mooie plekken, intrigerende figuren en straffe verhalen.

Die vindt hij dus verrassend genoeg dicht bij huis. Want naast klompen, kaas, windmolens en tulpen valt er in Nederland best nog wat meer te ontdekken. Van baanbrekende onderzoeken en nutteloze uitvindingen, over illegale kaas en Molukse papeda, tot een fietsfanfare en een echte BN-safari. Tom reist door Nederland met de auto, de botsauto, de powerboat, de skûtje, de parachute en … te voet. Een onvergetelijke reis, op Nederlandse bodem. Door de ogen van Tom Waes.

Tom Waes: “Ik ben echt enorm verrast geweest door ons buurland. Het is er exotischer dan je denkt. En … Nederlanders zijn heel open. Steek er een halve euro in en ze blijven praten. En ze houden die halve euro natuurlijk (lacht). Het is zo vreemd dat je hetzelfde woordenboek deelt en toch compleet anders bent. Dat levert grappige situaties op, maar zeker ook bewondering. En er zijn echt prachtige plekken te ontdekken en er is heel wat te beleven. Van droogvallen op het wad over waterskiën in het landelijke Oosten tot skutjesilen in de Alde Faenen.” ​

Reizen Waes: Nederland: vanaf 13 december elke maandag om 20.40 uur op Eén.

Reizen Waes: Nederland is een programma van De Mensen voor Eén.

Aflevering 1 - Onder de rivieren (13/12)

In de eerste aflevering reist Tom van Zeeland door Noord-Brabant, om te eindigen in Limburg. Een trip door de provincies ‘onder de rivieren’. Ook al liggen die nog dicht bij België, het voelt toch al als het exotische buitenland.

Tom bewondert de trots van Zeeland op zijn eigen manier, want hij trekt de Oosterscheldekering in. En hij gaat op de koffie bij de 94-jarige Betsie. Zij maakte de Watersnoodramp van '53 mee en duikt met Tom het verleden in. In Noord-Brabant trekt Tom met de drugspolitie op pad, hij overnacht er op een unieke plek in het Biesbosch-park en hij leert Emile kennen, uitvinder van nutteloze uitvindingen. Tom eindigt zijn reis in het Limburgse dorpje Simpelveld. Daar huist de International Butler Academy. Is er een butler aan Tom verloren gegaan?

Aflevering 2 - Het Hoge Noorden (20/12)

Deze week trekt Tom richting het Hoge Noorden en doorkruist hij Friesland en Groningen. Voor hij zijn reis door Friesland start, volgt hij eerst mee Friese les met de leerlingen van groep 8 in de plaatselijke basisschool in IJlst. Meester Johannes geeft er Tom een onvergetelijk Fries taalbad. Tweelingbroers Harmen en Sytsze Brouwer leren Tom op hun beurt de knepen van het skûtjesilen. En Johan de Haan vertelt Tom open hoe het leven als miljonair voelt.

In de provincie Groningen ontdekt Tom de stad Groningen met de botsauto, speelt hij mee met de fietsfanfare en gaat hij ’s nachts wadlopen. En dat is niet alles. Hij helpt er met een zijwaartse tewaterlating en legt zijn oor te luister bij de inwoners van ’t Zandt, het epicentrum van de gasboringen in het noorden.

Aflevering 3 - Flevoland (27/12)

Veel Nederlanders zullen zich in de haren krabben, want Tom trekt deze week door slechts één provincie. Een speciaal exemplaar, helemaal gemaakt door de Nederlanders zelf: Flevoland.

Tom gaat langs bij de pioniers van deze nieuwste provincie: de familie Van der Wiel. Grootvader Van der Wiel was een van de eerste superboeren die er een nieuw leven uit de grond stampte. Hij trekt ook richting Urk. Daar heeft Tom al veel over gehoord maar Urker Albert Hoekman wil Tom laten kennismaken met de warme kant van Urk. Ze gaan samen vis eten op zaterdag en mogen een repetitie van het YouTubefenomeen Urkermannenkoor Hallelujah bijwonen. En dat laat een grote indruk op Tom na.

In Lelystad geeft Tom zijn ogen de kost en wordt hij helemaal zen in de sidhawijk, waar ervaren beoefenaars van transcendente meditatie yogisch vliegen. Overnachten doet hij op de Markerwadden. Een uniek stuk natuur, helemaal gecreëerd door de mens, met het doel iets terug te geven aan de natuur. Tom eindigt zijn reis door Flevoland in het vrije en bijzondere Oosterwold. Daar mogen mensen bouwen wat ze willen en laat de overheid bijna alles aan de inwoners over. Dat zorgt voor een bonte wijk.

Aflevering 4 - Holland (03/01)

Tom duikt deze week in de meest gekende provincies: Noord- en Zuid-Holland. Verwarrend voor de Belgen, want Nederland is toch Holland? Of niet? Voor eens en voor altijd: Holland is Nederland, maar niet omgekeerd.

Tom bezoekt op zijn manier enkele toeristische trekpleisters. Hij crost met de wereldkampioenen powerboat naar de Kinderdijkmolens en vaart met gids Tommy op een originele boot uit Lampedusa op de grachten van Amsterdam. Maar hij geniet ook van het Westerlicht en Tom gaat op safari: BN-safari in ’t Gooi, waar hij zichzelf overtuigt om toch even aan te bellen bij Linda De Mol…

In Haarlem verrast hij Hannie, een grote fan die nood had een dikke knuffel. En ook de crew van Reizen Waes: Nederland wordt verrast. Tom wil namelijk absoluut met hen op de oerklassieke foto met traditionele klederdracht in Volendam.

Aflevering 5 - Het landelijke Oosten (10/01)

Deze week trekt Tom door het stuk Nederland dat hij het minst goed kent: het landelijke Oosten. Hij trekt van Gelderland door Overijssel tot in Drenthe. En beginnen doet Tom in de Achterhoek. Hij raakt onmiddellijk gecharmeerd door de trots van de inwoners op hun mooie regio. En op klompen rijdt Tom dieper het oosten in.

Hij gaat waterskiën met boerenzonen Luuk en Thijs, bewondert de berg van Ampie in ’t Harde en doet een bijzondere bijdrage aan de universiteit van Wageningen. Daar geeft hij een dringende boodschap voor professor Wamelink. Die voert baanbrekend onderzoek uit hoe je groenten kan telen op Mars.

Tom eindigt zijn reis in Bovensmilde, met een uniek gesprek met Molukkers Abé, Jacco en Mietji. Abé en Jacco waren enkele van de kapers van de trein bij Wijster in 1975. Normaal mijden ze de media maar ze verrassen Tom met een gesprek. En een bord papeda, een typisch Moluks gerecht.

Aflevering 6 - Wadden (17/01)

In de laatste aflevering van Reizen Waes: Nederland hopt Tom de Waddeneilanden af, iets wat niet vaak gedaan wordt. Starten doet hij op het grootste Waddeneiland: Texel. 14 000 inwoners telt het eiland en … even veel schapen. Tom gaat op bezoek bij schapenboer Jan-Willem Bakker en proeft van zijn illegale, groene kaas. Parachutespringen doet Tom ook, onder begeleiding van levende legende Jan Boyen Rienks. Die sprong als negenjarige als jongste ooit uit een vliegtuig. Veel slaap krijgt Tom niet op Texel, want hij staat in het holst van de nacht op om vogels te spotten op de Big Day, samen met Team Tureluurs.

Van Texel reist Tom naar Vlieland, waar hij samen met het Nederlandse leger Cornfield Range bewaakt. Dat is een groot stuk natuur en strand waar verschillende landen bommen leren droppen en schietoefeningen doen. Kapitein Debbie geeft Tom een unieke kijk op de Vliehors. Overnachten doet Tom op een schip en zo maakt hij een van zijn dromen waar: droogvallen op de Wadden. Eeuwe Kooi neemt Tom mee en bezorgt hem een onvergetelijke ochtend.

Op Terschelling heeft Tom een bijzondere gids geregeld - iemand die Terschelling de mooiste plek ter wereld noemt. Goede vriend Frank Lammers stond erop om Tom zijn eiland te laten zien. Van de Brandaris over blokarten tot afsluiten in duikclub Ecuador. Een dag waarvan Tom even moest bekomen.

Tom eindigt zijn reis op Schiermonnikoog. Daar leert hij sliksleeën, een oeroud gebruik dat vroeger de vissers tot bij hun fuiken hielp maar nu een gewone sport is. Nu ja, gewoon… door de modder is het best een intense sport. En de ideale manier om de trip door Nederland te eindigen.

Reizen Waes: Nederland: vanaf 13 december elke maandag om 20.40 uur op Eén.


Tom is intussen ook bezig aan een nieuwe reeks van Reizen Waes, die rond wereldsteden zal draaien. Hiervoor bezocht Tom de afgelopen maanden onder andere al Los Angeles en Mexico City. Deze nieuwe reeks zal later op Eén te zien zijn.

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1
Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos