Tom Waes tussen paleizen en ruïnes in Oekraïne
In de zevende aflevering van Reizen Waes Europa – zondag 27 januari
Het is wat op de achtergrond geraakt, maar Oekraïne is nog altijd een land in oorlog. In 2014 annexeerde Rusland een stuk van Oekraïne en meteen daarna ontstond er een gewapend conflict in het oosten van het land.
Twee afleveringen lang toert Tom door een gigantisch land dat hij amper kent. Het eerste deel van zijn reis brengt hem van de rumoerige hoofdstad Kiev naar de ruïnes van Tsjernobyl.
Zondag 27 januari om 20.00 u. op Eén
Revolutie
Tom begint zijn trip in de hoofdstad Kiev waar in 2014 de Maidanrevolutie onstond: burgers protesteerden tegen het beleid van de Russischgezinde president Janoekovitsj. De politie schoot toen meer dan 100 betogers dood; beelden die bij Tom nog vers in het geheugen gegrift staan. Volgens zijn gids Dima staat Oekraïne veel dichter bij Europa dan bij Rusland:
“Rusland heeft totaal andere waarden dan Europa, tegenovergestelde zelfs. Dus ‘united we stand’. En de strijd is nog lang niet gestreden.”
Dima Kolchinsky, gids.
Rusland is dus allesbehalve populair in Kiev en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er WC-papier met de afbeelding van Poetin wordt verkocht.
Tom brengt ook een bezoek aan de residentie van de intussen verdreven president Janoekovitsj, nu bekend als ‘het museum van corruptie’. Want de waanzinnig luxueuze villa werd grotendeels gebouwd met geld dat de ex-president van het Oekraïense volk gestolen heeft.
“Bowlingbanen, een golfterrein, een privé-zoo, een kapel volledig in goud en een piano van John Lennon… Ik dacht dat er grenzen waren aan decadentie, maar blijkbaar heb ik me vergist.”
Tom Waes
Tradities en techno
Op 200 kilometer van Kiev, in de stad Uman, viert Tom het Joodse Nieuwjaar. Elk jaar komen 45.000 chassidische joden van over de hele wereld naar dit stadje om er de start van het nieuwe jaar te vieren met bidden, drinken, dansen en feesten.
“Het was een bizarre ervaring om chassidische joden, die in Antwerpen een en al soberheid uitstralen, uit de bol te zien gaan op technomuziek.”
Tsjernobyl
Het eerste deel van Toms reis door Oekraïne eindigt op een dramatische plek die gek genoeg een toeristische bestemming is geworden: Tsjernobyl. In 1986 vond daar één van de ergste kernrampen ooit plaats. 130.000 inwoners moesten het gebied rond de ontplofte kernreactor voorgoed verlaten. Maar vandaag kan je Tsjernobyl gewoon bezoeken. Tom blijft er zelfs logeren. Het is een bevreemdende ervaring.
“Het is een vreselijke gedachte: je zit in je zetel, hoort een sirene en krijgt te horen dat je over een paar uur op een bus moet zitten met eten voor drie dagen. En je komt nooit meer terug.”
In de volgende aflevering, op zondag 3 februari, reist Tom door naar het oorlogsfront in het oosten van Oekraïne en naar het door Rusland geannexeerde schiereiland De Krim.