Topservice: “In onze job is nee geen antwoord”
Belgische professionals bedienen de allerrijksten overal ter wereld op hun wenken
Vanaf maandag 27 maart geven verschillende vakmensen die actief zijn in de (internationale) luxe-service ons een blik achter de schermen van de happy few in het gloednieuwe programma Topservice.
Negen weken lang nemen uiteenlopende persoonlijkheden de kijker mee op sleeptouw en tonen ze openhartig de ups, maar ook de downs van een leven in dienst van de allerrijksten. Eén voor één hebben deze vakmensen zich keihard naar de top geknokt, met vallen en opstaan en vooral met heel veel toewijding en passie. Ze ervaren hun job eerder als een drug of als een roeping en alleen het beste is goed genoeg. Ook al moeten ze daarvoor zelf veel opofferen. Maar net daarom staan deze dames en heren elk in hun vakgebied aan de wereldtop, en nu leert ook Vlaanderen hen beter kennen dankzij Topservice.
Toppers in hun vak
We vliegen mee met privé-stewardess Ellen. Het ene moment serveert ze haar baas oesters in zijn privéjet, het andere moment schrobt ze de toiletten op diezelfde privéjet. Het is dus zeker niet alleen maar luxe, en ze is bijna altijd onderweg en in de lucht.
Floral artist Tomas verheft een trouwpartij in het verre Indië tot een waar sprookje. Met zijn bloemencreaties creëert hij telkens weer een klein beetje magie.
You rang, my lord? Het hebben van een butler spreekt tot ieders verbeelding, maar zelf butler zijn? Of toch? Voor mijnheer Vermeulen in ieder geval wel. Hij richtte zijn eigen butlerschool op en leert de aspirant-butlers dat er bij het dekken van een tafel wel degelijk een meetlat aan bod komt.
De files beu? Erwin kan je misschien helpen met een ander vervoersmiddel. Hij is superjachtbouwer en neemt die job zeer serieus. Niet verwonderlijk als je weet dat zo een jacht al snel een kleine 60 miljoen dollar kost.
Passie versus persoonlijke offers
Hoe uiteenlopend hun diensten ook zijn, één ding hebben ze gemeen: stuk voor stuk blinken ze uit in hun vak en leven ze vol overgave en passie voor hun job. Het zijn opvallende persoonlijkheden die in dienst staan van de allerrijksten. Niets is hen teveel gevraagd. Slaap is overbodig, want als mijnheer en mevrouw Welgesteld iets willen dan krijgen ze het. En wel nu!
In ruil proeven ze van het goede leven. Verre landen, luxueuze jachten, villa's en andere weelderige locaties vormen het decor voor hun werkzaamheden. Het is een bijzonder bestaan met nog een extra laagje goud on top, maar er is ook een keerzijde: ze moeten voortdurend een topservice leveren. En dat gaat ten koste van een persoonlijk leven.
Topservice: vanaf 27 maart elke maandag om 21.20 uur op Eén
Ontdek via LEES MEER deze topservers
De topservers
Atoessa – Luxe-catering voor privé-jets – West-Vlaanderen
Met haar Iraanse roots heeft deze 36-jarige West-Vlaamse businessvrouw een internationale achtergrond. Ze spreekt zes talen en haar Belgisch-Iraanse (groot)ouders gaven haar het ambitieuze zakenleven met de paplepel mee:
“Mijn grootouders, die ook zelfstandige waren, hebben altijd gezegd: Atoessa, trouw niet te jong! Bouw eerst iets voor jezelf op. Ze zijn er niet meer maar ik denk wel dat ze trots zouden zijn op mij.”
Tijdens haar werk als privéstewardess merkte ze dat goede catering voor privévliegtuigen moeilijk te verkrijgen was. Met de woorden van haar grootouders in het achterhoofd, besloot ze zelf een zaak op te starten in luxecatering voor privéjets:
“Wij hebben de moeilijkste klanten ter wereld. They don’t take no for an answer. Het is dikwijls heel moeilijk maar als ze blij zijn geeft dat een kick.”
Atoessa heeft het erg druk en is non-stop aan het werk. Tegelijkertijd leidt ze ook een echt glamourleven: ze doet inspiratie op in de meest exclusieve restaurants en reist de wereld rond om aan klantenbinding te doen.
Ellen – Privé-stewardess - Antwerpen
Ellen is een rasechte Antwerpse met een uitgesproken persoonlijkheid die geen blad voor de mond neemt. Ze werkt als privéstewardess voor een miljonair. De veeleisende houding van haar baas heeft ze gewoon overgenomen:
“In mijn beroep is nee geen antwoord. Dat heeft mijn baas me duidelijk laten merken in het begin. Ik ga heel ver om dingen te bereiken. Ik ga tot het uiterste. het enige wat ik niet kan doen, is tijdens een vlucht naar de supermarkt gaan. Maar al het andere, daar vecht ik voor.”
Ellen proeft soms van een luxe leven, maar mist ook veel. Een relatie is moeilijk te combineren met haar drukke bestaan. Eigenlijk is ze getrouwd met haar job:
“Ik ben een zorgend persoon. Ik doe mijn job echt met mijn hart. Ik wil oprecht dat mijn baas het goed heeft, ik zie die mens echt graag. Tot op een zekere hoogte natuurlijk, het blijft mijn baas.”
Ellen reist de hele wereld af zonder een echte thuis te hebben. Ze weet nooit op voorhand waar ze overal naartoe zal vliegen. Ze is dus altijd op alles voorbereid.
Tomas – Floral artist – West-Vlaanderen
Via een vriendin ontdekte de West-Vlaamse Tomas de liefde voor bloemen en besloot hij er zijn beroep van te maken. Hij volgde een cursus, deed mee aan wedstrijden en won die nog ook.
Ook internationaal werd Tomas opgemerkt. In Indië, Japan en Amerika is hij een echte beroemdheid in de bloemenwereld. Die status bereikte hij natuurlijk niet zomaar:
“Ik ga 300% voor mijn job. Ik ben veeleisend, voor mezelf maar ook voor anderen. Dat moet als je topservice wil leveren. De lat moet altijd ietsje hoger. Altijd voor die extra mile gaan.”
In het begin vertrok hij bij zijn creaties vanuit zichzelf. Nu zit zijn topservice net in het voldoen aan de wensen van de klanten. Hij zorgt voor een verbinding tussen de klant en de uitvoerder om zo tot een creatie te komen die de mensen beroert:
“De taal van bloemen is universeel: als mensen verdriet hebben, geven ze een bloem, als mensen iets te vieren hebben, zijn er bloemen. Het is een taal van alle culturen, een taal die mensen samenbrengt.”
Alain - Jetset-kapper – Brussel
De Brusselse Alain is van vele markten thuis: naast kapper is hij theaterdirecteur, heeft hij een verzorgingscentrum voor oudere mensen én is hij een mediafiguur in Wallonië. Zijn vele bezigheden doen geen afbreuk aan zijn beroep als kapper. Wat hij doet, doet hij goed:
“Een goeie kapper zijn is niet enkel goed kunnen knippen en brushen, het gaat over een echte band creëren met je klant. Ik doe dat met passie, humor en tederheid.”
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de hele beau monde kind aan huis is bij hem: van koningin Mathilde tot Beyoncé. Al hebben die namen geen belang, bij Alain wordt iedereen in de watten gelegd:
“Koningin Mathilde is mijn klant, maar ik wil dat elke vrouw zich in mijn salon als een koningin voelt.”
Zelf voelt Alain zich helemaal thuis in de adellijke kringen. Met zijn excentrieke, speelse en theatrale manier van omgang windt hij alle vrouwen zo om zijn vinger. Hij is niet vies van een beetje luxe en verplaatst zich niet zelden met een privéjet of een privéchauffeur.
Erwin – Superjachtbouwer – Vlaams-Brabant
Erwin is afkomstig uit Leuven, maar woont samen met zijn gezin in een grote villa in Dubai. Vanuit Dubai verkoopt hij als CEO van Gulf Craft luxejachten aan de allerrijksten. Het is een zeer exclusief cliënteel dat de gekste eisen stelt:
“Voor het superjacht van een sjeik hebben we alle toiletten, wc-rolhouders, kranen en douchekoppen in 24-karaats goud moeten afleveren.”
Erwin moet de wensen van de klant beter begrijpen dan de klant zelf. Hij is de tussenpersoon die de wensen van de klant vertaalt naar de ontwerpers en ingenieurs. Hoewel Erwin vertoeft in een wereldje vol luxe, is hij naar eigen zeggen een heel gewone jongen gebleven:
“Ik ben een gewone jongen uit Leuven die de wereld wil veranderen.”
Maar wel eentje die het gemaakt heeft. Zijn leven leest als een succesverhaal en daar is hij ook trots op. Volgens Erwin is het zijn zin voor avontuur die hem zover gebracht heeft:
“Ik zie er misschien niet zo uit in mijn kostuum en das, maar ik ben zeker een avonturier. Ik ben een avonturier op zakelijk vlak. Ik zwem tegen de stroom in, zie opportuniteiten die een ander niet ziet.”
Frederik – Kunstrestaurateur – West-Vlaanderen
Zoals het een echte West-Vlaming betaamt heeft Frederik een vurig temperament en over alles een uitgesproken mening. Hij wordt met zijn extraverte persoonlijkheid ook wel het enfant terrible van de kunstwereld genoemd.
“Als ik een werk aan het restaureren ben, dan praat ik met de kunstenaar. Ik ga op zoek naar de ziel van Permeke of Rubens, ze zitten dagen in mijn hoofd. Eigenlijk zijn zij mijn klanten.”
Hij restaureert niet enkel kunst, maar maakt ook kopieën van waardevolle werken voor zijn klanten. Die hangen de klanten dan op, zodat het origineel werk veilig achter slot en grendel in de kluis kan.
Frederik heeft een vlotte babbel en kent iedereen uit de kunstwereld. Hij vertelt guitig anekdotes over bekende Belgische kunstenaars. Hoewel Frederik vlot in de omgang is, heeft hij nog geen levensgezel gevonden. Kunst is dan ook Frederiks grote liefde:
“Kunst is de rode draad doorheen mijn leven, ik heb telkens een relatie met het werk dat ik restaureer. Ik heb natuurlijk ook relaties gehad met vrouwen, maar kunst komt op de eerste plaats. Misschien daarom dat ik nog vrijgezel ben…”
Annemieke & Geneviève –High class matchmaking – Vlaams-Brabant/Oost-Vlaanderen
Annemieke en Geneviève richtten een viertal jaar geleden een Belgische vestiging van Berkeley International op. Het is een exclusief, internationaal relatiebureau met kantoren over de hele wereld. Ze richten zich op financieel onafhankelijke singles die door hun succesvolle carrière zelf geen tijd hebben om een levensgezel te vinden.
“Liefde is een basisbehoefte. Wat heb je eraan als je in een prachtige auto zit, een ongelofelijke deal hebt binnengehaald of uitkijkt naar een prachtig landschap als je dit niet kan delen.”
Onder hun klanten bevinden zich de meest uiteenlopende persoonlijkheden: van bankiers en professoren tot muzikanten, van politici en ondernemers tot supersterren. Annemieke en Geneviève kijken erop toe dat er geen misbruik gemaakt wordt. Kandidaten die enkel op zoek zijn naar een flirt of een rijke partner worden meteen de deur gewezen.
De kandidaten krijgen op voorhand geen foto van elkaar te zien. Annemieke en Geneviève stellen de twee kandidaten aan elkaar voor en daarna laten ze de chemie het werk doen:
“Ik ben een matchmaker maar ik ben van opleiding apotheker. De enige link tussen de twee is chemie. Maar terwijl je chemie tussen twee moleculen in de hand hebt, is chemie tussen twee mensen onvoorspelbaar. Dat maakt onze job zo boeiend en spannend.”
Bruno Pani – Eventmanager – Waals-Brabant
Bruno is een charismatische eventmanager met een passie voor zijn vak. Hij is zeer gedreven en heeft een uitzonderlijk oog voor detail.
“Mijn beroep is een drug want het creëert een stress die adrenaline geeft, positieve stress en positieve adrenaline maar het is fundamenteel verslavend want het geeft een ongelofelijke energie.”
Hij is veeleisend en gaat tot het uiterste. Voor zijn evenementen werkt Bruno enkel samen met de beste cateraars, stylisten en decormakers. Net door zijn passie en zijn volharding is hij een veelgevraagde eventmanager. Hij organiseerde al fashionshows voor Armani en veel privé-events voor de allerrijksten.
Dominique – Flying tailor – West-Vlaanderen
Dominique groeide op in een West-Vlaams, ambitieus gezin met een vader als oogchirurg en een moeder in de mode. Hoewel hij voornamelijk door zijn nanny’s werd opgevoed, kreeg hij van zijn ouders toch de liefde voor esthetiek en het oog voor detail mee. Die geeft hij op zijn beurt weer door aan zijn twee zonen die ook allebei in de mode werken.
In de jaren ’90 kocht hij het bedrijf Butch tailor, waarvan hij nu CEO is en dat hij samen met zijn vrouw runt. Hij vliegt de wereld af om zelf zijn klanten op te meten en hen een op maat gemaakt pak af te leveren. Die persoonlijke service maakt hem zeer populair bij zijn klanten. Hij gebruikt voor de maatpakken de meest exclusieve stoffen en werkt alles tot in de details af. Met zijn maatpakken maakt Dominque geheel nieuwe mannen van zijn klanten, onder wie verschillende industriëlen, adel en diamantairs:
“Een juist kostuum geeft een man zelfzekerheid, maakt hem slanker, fitter, krachtiger en succesvoller.”
Eigenlijk wilde Dominique professioneel jockey worden, maar een zwaar ongeval stak daar een stokje voor. Daarop besloot hij om voor zijn andere passie te gaan: mode. Al in zijn studententijd vloog hij naar Milaan om kleren aan te kopen die hij dan doorverkocht. Voor zichzelf vindt hij het belangrijk er steeds uit te zien om door een ringetje te halen:
“Ik ben mijn eigen visitekaartje, mensen spreken me op straat aan om te vragen waar ik mijn kleren koop.”
Kevin – Staff captain luxe cruise – Oost-Vlaanderen
De Oost-Vlaamse Kevin is staff captain op het schip MS Koningsdam. Hij staat garant voor de veiligheid van alle passagiers en de bemanningsleden. Hoewel hij veel macht heeft op het schip, zal de sympathieke Gentenaar daar nooit misbruik van maken. Hij heeft een zeer rustig karakter en zal nooit zomaar uitvliegen:
“Ik ben de burgemeester van het schip, ik ben verantwoordelijk voor 4000 passagiers. Dat is een taak die ik zeer persoonlijk opneem en die nooit stopt.”
Als jongen droomde Kevin er al van om ooit op een schip te werken, net als zijn vader. Hij ging naar de scheepsvaartschool, ging aan de slag op een cruiseschip en maakte al snel promotie. Zijn succesvolle scheepscarrière heeft Kevin te danken aan zijn passie en inzet, al heeft het volgens hem ook met talent te maken:
“Een schip besturen is een beetje zoals autorijden, de ene kan parallel parkeren en de ander niet.”
Het is niet altijd makkelijk om steeds op zee te zijn. Kevin heeft al vier jaar een vriendin, waar hij mee samenwoont in Las Vegas. Als danseres voor Cirque du Soleil is ook zij zeer ambitieus, waardoor ze elkaar niet veel kunnen zien en ze elkaar veel missen. Toch zou Kevin nooit een andere job willen:
“Ik heb de beste job van de wereld, ik reis de wereld af en kom steeds in contact met boeiende mensen.”
Meneer Vermeulen & Rinus – Directeur Butler School/Debutant butler – West-Vlaanderen/Oost-Vlaanderen
De West-Vlaamse Vincent, beter gekend als Meneer Vermeulen, is de oprichter en directeur van de School for Butlers & Hospitality, die hij samen met zijn vrouw runt. Het is een hoog aangeschreven school die internationaal leerlingen aantrekt. Ook Rinus volgt acht weken lang een opleiding tot butler.
Zelf volgde Vincent zijn butlersopleiding in Londen, werkte hij in sterrenrestaurants en was hij privé-butler van rijke families. Hij is al de vierde generatie in zijn familie die werkt in de dienstbaarheidssector. Het zit dus echt in zijn bloed en hij wil de passie doorgeven. Al is het volgens hem niet iedereen gegeven:
“Butler zijn is geen job! Het is een roeping. Het is net zoals priester worden.”
Rinus is een vrolijke en vlotte jongeman uit Oost-Vlaanderen met veel ambitie. Tijdens zijn studie hotelmanagement liep hij al stage in een exclusief restaurant in Monaco. Zijn droom is om personal assistent te worden en daarom heeft hij zich ingeschreven voor de butleropleiding. Ook volgens Rinus is werken in de dienstbaarheidssector niet voor iedereen weggelegd:
“Echte service komt vanuit het hart. Je wordt daarmee geboren, je hebt het of je hebt het niet.”
Christophe & Carolina – Dansleraars - Brussel
Christophe en Carolina wonen in Brussel met hun twee zoontjes. Het lijkt een doodgewoon gezin: hij heeft een hoge functie in de telecom, zij in de industrie. Maar na hun uren, maken ze tijd voor hun echte passie: dansen.
Ze geven dansles aan jongeren van goede komaf om hen klaar te stomen voor hun debuut op klassieke galabals. Daarbij komt veel meer kijken dan enkel het onder de knie krijgen van de wals, de quadrille en de polonaise. De jongeren moeten ook voeling krijgen met het protocol, de etiquette en de traditie die eigen zijn aan de galabals. Christophe en Carolina helpen de jongeren op weg om zelfverzekerder in de wereld te staan:
“Wij geven dansles, maar eigenlijk doen we zoveel meer. Dansen kan een persoon veranderen. De debutanten komen soms als bange vogeltjes bij ons toe, en na enkele maanden gaan ze zelfzeker de deur uit met een rechte rug en een open blik op de wereld.”
Het meest prestigieuze bal van het jaar is het Wiener Ball. Een internationale netwerkavond waar de kinderen van edellieden, ambassadeurs en diplomaten debuteren. De hele beau monde kijkt dan toe hoe de debutanten gekleed in ware Sissi-stijl en onder leiding van Christophe en Carolina de dans openen.
Inge – Immo luxe-villa’s Dominicaanse Republiek – West-Vlaanderen
In 1990 verkocht de West-Vlaamse Inge haar huis in Knokke en emigreerde ze naar de Dominicaanse Republiek. Nu woont ze daar in Casa de Campo, het meest exclusieve resort van het land. Ze heeft er een succesvolle zaak als zelfstandig immobiliën broker. Inge is niet zomaar een immobiliën broker:
“Ik ben real-estate agent in het luxe segment, maar eigenlijk ben ik een matchmaker: ik koppel de juiste persoon aan de juiste villa en hoop op liefde.”
Daarnaast verhuurt Inge ook luxe villa’s en biedt ze een conciërgedienst aan. Ze mag Amerikaanse sterren en de happy few onder haar klanten rekenen. Ze begrijpt perfect wat haar klanten verwachten en staat 24u op 24u voor hen klaar in vijf talen. Ze zorgt ervoor dat alles perfect in orde is.
Haar service is zeer uitgebreid: ze kijkt de villa’s rigoureus na, vult de koelkast naar wens van de klant,… Ook tijdens het verblijf staat ze altijd klaar voor de klanten en regelt ze alles: van een reservatie op restaurant tot tennislessen. Ook de privé-chefs, butlers en kamermeisjes vallen onder haar verantwoordelijkheid.
Sofia – General Manager Hilton Paris Opera – West-Vlaanderen
“Ik ben een rasechte West-Vlaamse. Commerce en service zitten in mijn bloed.”
Sofia werd geboren in een West-Vlaamse horeca-familie en volgde zelf ook les aan de hotelschool. Haar tomeloze ambitie zorgde ervoor dat ze al snel carrière maakte in het buitenland. Ze stond aan het hoofd van chique hotels in Londen en New York. Momenteel is ze general manager van het prachtige 4-sterren hotel Hilton Paris Opera.
Er is geen enkel detail dat Sofia ontgaat. Ze leidt haar team met een ijzeren hand, maar dan wel met een fluwelen handschoen. Het is een veeleisende job en Sofia heeft al veel persoonlijke opofferingen moeten doen. Ze leidt soms een eenzaam bestaan, maar dat weegt niet op tegen de passie die Sofia voelt voor haar job. De klanten zijn het belangrijkste en als zij het naar hun zin hebben, is Sofia haar dag goed:
“Dit hotel is mijn huis en ik ben de gastvrouw. Ik wil dat elke gast zich welkom voelt, een hotel is zoveel meer dan een plek om te slapen.”
Topservice: vanaf 27 maart elke maandag om 21.20 uur op Eén.
Topservice is een programma van Hotel Hungaria voor Eén.