Unieke én universele ervaringen in Circle of life

Lieve Blancquaerts bijzondere kijk op de menselijke en verbindende ervaringen in Birth day, Wedding day en Last days

Circle of life: het programma

In Circle of life blikt fotografe Lieve Blancquaert terug op de televisiereeksen Birth day, Wedding day en Last days, waarvoor ze de afgelopen jaren de wereld rond reisde. Ze grasduint door al het materiaal en kijkt met een nieuwe blik naar de vele ervaringen die ze onderweg opdeed. 

Lieve zoomt in op die momenten, plekken en mensen die haar het meest bijbleven. Door de vorige reeksen door elkaar te haspelen, komt ze tot nieuwe, verfrissende inzichten. Haar terugblik op Birth day, Wedding day en Last days is een reis door het leven zelf. ​ 

Want over de grenzen van geboortes, huwelijken en de dood heen zijn er nog heel wat andere zaken die mensen verbinden en van elkaar onderscheiden. Elke aflevering staat daarom in het teken van een thema dat heel ons leven, overal ter wereld, terugkomt: de liefde, het geloof, de kloof tussen arm en rijk, de relaties tussen mannen en vrouwen, en onze vele tradities.

Dankzij de afstand die Lieve nam van haar werk was ze in staat om nieuwe elementen te distilleren en het grotere geheel te zien. Het resultaat daarvan is Circle of life.

Circle of life: vanaf maandag 2 september om 21.30 uur op Eén.

Aflevering 1: de liefde

Lieve kwam de liefde overal tegen, maar zeker op die plekken waar het leven voor de rest weinig houvast biedt. ​ Zoals in Zaatari, een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld, waar het liefdesverhaal van Mohammed en Rabya haar tot tranen toe bewoog.

Aflevering 2: tradities

Zonder tradities geen kleur in ons leven. Dat is iets wat ze in Mexico maar al te goed hebben begrepen. Lieve woonde er een ontmaagdingsritueel bij aan de vooravond van een huwelijk en feestte er samen met de Mexicanen op het kerkhof tijdens het jaarlijkse dodenfeest. 

Aflevering 3: arm en rijk

Voor Lieve kwam de kloof tussen arm en rijk nergens zo hard binnen als in Kenia en Koeweit. ​ In beide landen ontmoette ze twee jonge vrouwen op het kraambed: de ene steenrijk, de ander straatarm, maar allebei hoopvol uitkijkend naar de toekomst.

Aflevering 4: het geloof

Ook al zijn wij ons geloof misschien wat verloren, bijna overal ter wereld is religie onderdeel van het leven. Lieve trok naar de Hollandse Bible Belt waar ze Jelle en Nelleke ontmoette, twee jongen mensen die veel van elkaar houden, maar nog meer van God.

Aflevering 5: mannen en vrouwen

Op de meeste plekken wereldwijd trekken vrouwen nog altijd aan het kortste eind. Het meest schrijnende voorbeeld daarvan kreeg Lieve in India te zien, waar heel wat mensen beweerden erg ongelukkig te zijn met de geboorte van hun dochter.

Lieve Blancquaert: biografie

Lieve Blancquaert (°1963) volgt de studie ‘film en fotografie’ aan het KASK in Gent. Sinds 1985 werkt ze als freelance fotografe voor verschillende kranten en magazines. Maatschappelijk engagement loopt als een rode draad door het werk van Lieve. Via haar fototoestel zet ze zich af tegen onrecht in al zijn verschijningsvormen, met speciale aandacht voor onrecht tegen vrouwen.

Lieve werkte tijdens haar carrière mee aan een aantal publicaties, waaronder Mijn zachtste huid. Over leven met brandwonden (2009, Lannoo – portret van patiënten met brandwonden), Mijn status is positief (2006, Globe – over het aidsprobleem in Europa en Afrika) en Insjallah, mevrouw (2004, Roularta Books – een reeks verhalen (z)onder de boerka). Het werk van Lieve was de voorbije jaren te zien op verschillende plekken, waaronder in de Sint-Pietersabdij in Gent (foto’s uit Vrouw), het Antwerpse Fotomuseum (foto’s uit Insjallah, mevrouw) en in het Museum M in Leuven (de expo Ecce Homo of Zie daar de mens).

Als creatieve duizendpoot beperkt Lieve zich niet enkel tot fotografie. Regelmatig treedt ze op televisie zelf in de spotlights. Zo werkte ze al mee aan Meisjes van Veertig en Voorbij de grens. In 2012 maakte ze een docureeks Birth day. Daarna volgden ook nog Wedding day (2015) en Last days (2018). Het volgende wapenfeit van Lieve is de televisiereeks Circle of life, met bijhorend boek bij Hannibal en fototentoonstelling in de Sint-Pietersabdij in Gent.

Circle of life: boek en fototentoonstelling

Het programma Circle of life levert voer voor twee afgeleiden: een boek en een fototentoonstelling.

Het boek Circle of life

Het boek is een heus ‘best off’-boek: het bevat zo’n 320 pagina’s met materiaal uit Birth day, Wedding day en Last days, aangevuld met nieuw materiaal. Als geheel vatten Lieves beeldreportages de essentie van wat de mens tot mens maakt. Die succesvolle trilogie wordt samengebracht in het sluitstuk Circle of life, een tijdloos geschenkboek dat een ode is aan het leven in al zijn volheid.

Circle of life is een onvergetelijke wereldreis, gezien door de scherpe en diepmenselijke blik van een bijzondere fotografe. Met prachtige beelden, waarvan een groot aantal nog nooit eerder gepubliceerd werden, en met teksten van Bernard Dewulf en een epiloog door Lieve Blancquaert. Het boek ligt in de rekken vanaf 12 september.

Unieke expo Circle of life

Dit najaar zal in de Sint-Pietersabdij in Gent een verrassende, multimediale tentoonstelling te zien zijn. Lieve Blancquaert brengt met Circle of life het sluitstuk van een wereldwijde zoektocht naar de mens en zijn rituelen, tradities en gebruiken. Deze unieke expo brengt de projecten Birth day, Wedding day en Last days samen op een nieuwe, verrassende manier. Het wordt een multimediaal verhaal over wat ons verenigt en apart maakt. De expo is tot stand gekomen na ontelbare uren werk van Lieve, waarbij ze opnieuw door alle rushes is gegaan van de voorbije reeksen. De expo loopt van 20 september 2019 tot en met 12 januari 2020, en is elke dag (uitgezonderd maandag) te bezoeken van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Birth day, Wedding day en Last days

Birth day

Voor Birth day reisde Lieve de wereld rond om de eerste, bijzondere momenten van het leven te fotograferen. De geboorte is immers een heel belangrijke gebeurtenis: de context waarbinnen een kind voor het eerst naar adem hapt, is bepalend voor zijn verdere toekomst. Een wieg in Koeweit of Kenia heeft een enorme impact op het verdere leven van een kind. De manier waarop kinderen geboren worden, zegt ook iets over de cultuur waar ze deel van uitmaken.

Wedding day

In Wedding day reist Lieve naar acht verschillende bestemmingen om een antwoord te zoeken op de vraag: "Wat betekent het om hier te trouwen?" Het huwelijk is voor Lieve de perfecte aanleiding om dieper te graven in het grotere thema van de liefde.

Het resultaat is een aaneenschakeling van menselijke verhalen en mooie portretten. En dat tijdens een van de belangrijkste fasen van het leven: het vinden van je levenspartner. Van een groepshuwelijk in China tot een kindhuwelijk in Nepal, van een trouw vol pracht en praal in India tot een huwelijk in een vluchtelingenkamp.

Last days

Last days is het laatste deel van het drieluik. Lieve reisde opnieuw de wereld rond om deze keer het einde van ons leven in beeld te brengen. Hoe we omgaan met ouder worden en de dood verschilt wereldwijd enorm. 

Bij ons is de dood misschien nog altijd een taboe, maar in veel culturen mag er om gelachen worden, of is het zelfs een reden om te feesten.” Lieve

Acht afleveringen lang staat Lieve stil bij het leven en de eindigheid ervan. Wie naar de dood durft te kijken, komt uit bij het leven. Last days is een ode aan dat leven. Geen kommer en kwel, maar verrassende, mooie en pakkende verhalen uit alle uithoeken van de wereld.

Circle of life: vanaf maandag 2 september om 21.30 uur op Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel