Van fika tot tenili: waar haalt Jeroen Meus de mosterd vandaan?

Van fika tot tenili: waar haalt Jeroen Meus de mosterd vandaan?

De mosterd van Meus: Jeroen trekt de wereld rond op zoek naar culinaire inspiratie

Maandag 19 februari 2024 - Waar blijft Jeroen Meus de mosterd halen na veertien seizoenen van Dagelijkse kost? In zijn nieuwe programma De mosterd van Meus trekt Vlaanderens favoriete kok de wereld rond, van Georgië tot Mexico. Met de tips en adresjes van buitenlandse collega-televisiechefs gaat hij op zoek naar verse kookinspiratie. Ze voeren Jeroen langs ‘s werelds meest fascinerende culinaire regio's. Onderweg proeft hij van heerlijke, lokale recepten, ontdekt hij speciale kooktechnieken en plaatselijke ingrediënten, en verzamelt hij bijzondere culinaire verhalen uit de keuken van alledaagse mensen.

Het resultaat daarvan zie je zes weken lang in De mosterd van Meus. Tegelijkertijd staan de uitzendingen van Dagelijkse kost ook zes weken in het teken van Jeroens culinaire zoektocht.

De mosterd van Meus: vanaf 4 maart elke maandag om 20.35 uur op VRT 1 en op VRT MAX.

Dagelijkse kost: vanaf 4 maart zes weken lang in het teken van De mosterd van Meus, om 18.10 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Ontdek de heerlijke recepten uit Dagelijkse kost ook in de app.

"Het land en de mensen ervaren"

Na meer dan 3.000 afleveringen van zijn populaire kookprogramma Dagelijkse kost trekt Jeroen naar het buitenland op zoek naar nieuwe kookinspiratie. Jeroen had altijd al een speciale interesse in de lokale keuken waar met veel passie eenvoudig wordt gekookt. Maar hoe leer je die lokale keuken van binnenuit kennen?

Jeroen Meus: "Ik heb een passie voor dagelijkse kost, van waar ook ter wereld. Maar als je de nationale keuken écht wil begrijpen, moet je eerst het land en de mensen ervaren.”

Tijdens zijn zoektocht naar de beste lokale producten en kooktechnieken krijgt Jeroen de hulp van gerenommeerde en bekende chef-koks met een even grote passie voor dagelijkse kost: Tina Nordström (Zweden), Guram Bagdoshvili (Georgië), Tony Singh (Schotland), Refika Birgül (Turkije), Benito Molina (Mexico) en Max Mariola (Italië).

Jeroen en zijn cameraploeg, die regelmatig actief in beeld komt tijdens de afleveringen, worden met open armen ontvangen door de chefs. Zij delen om te beginnen hun favoriete recepten en sturen Jeroen en co daarna op culinair avontuur door hun thuisland. Via de bevolking wordt Jeroen ondergedompeld in de lokale ingrediënten, culinaire tradities en gebruiken.

Dagelijkse kost vanop reis

Naast zijn buitenlandse avontuur in De mosterd van Meus blijft Jeroen uiteraard ook op post in Dagelijkse kost, maar niet vanuit zijn vertrouwde keuken in Leuven. Vanaf 4 maart, gelijklopend met De mosterd van Meus, zal Jeroen zes weken lang lokale, dagelijkse kost vanop reis koken.

Net zoals de uitzendingen van De mosterd van Meus zal het dagelijkse kookprogramma week na week in het teken van een nieuwe culinaire bestemming staan. De ene keer presenteert Jeroen vanuit de televisiestudio van een buitenlandse collega’s, de andere keer installeren hij en zijn ploeg zich een week lang in de thuiskeuken van een local die ze tijdens hun reis ontmoeten. Zo brengt Jeroen tijdens zijn reis de lekkerste smaken en gerechten uit alle wereldhoeken bij de Vlaming aan tafel. Verwacht je aan Zweedse kaneelbollen, ‘khinkali’ oftewel Georgische dumplings, Scottish pie met lamsvlees en muntsaus, een Turkse shish kebab van kip met auberginesalade, Mexicaanse ontbijtnacho’s met salsa, Italiaanse ricottakroketjes en nog veel meer.

Alle recepten en extra kookinspiratie verschijnen nadien ook online in de app van Dagelijkse kost en op de website. Intussen is die app al meer dan 170.000 keer gedownload en werd er al meer dan 17 miljoen keer 'geswipet' door de meer dan 3.000 recepten.

Korte inhoud per aflevering

Zweden (aflevering 1, uitzending 04/03)

Jeroen gaat op zoek naar de essentie van de Zweedse keuken en cultuur. Hij ontmoet er TV-kok Tina Nordström die Jeroen onderdompelt in de Zweedse levensstijl. Jeroen ontdekt de fika-traditie, ontmoet enkele palingvissers, en gaat mee cantharellen plukken. Op bezoek bij de familie Skogström leert hij eigenhandig rivierkreeften vangen, nog zo’n Zweedse traditie. Met de verse vangst in de kofferbak keert Jeroen tenslotte terug naar Tina's hoeve voor een feestelijk laatste avondmaal.

Georgië (aflevering 2, uitzending 11/03)

Jeroen trekt naar Georgië, land van wijn en honing. Samen koken en lekker eten zijn hier een belangrijk deel van het dagelijkse leven. Met de tips van chef Guram Baghdoshvili ontdekt Jeroen het hart van de Georgische keuken via de lokale bevolking. Van tenili, een vergeten kaastraditie, tot wijn uit ondergrondse kleivaten. Jeroen ontmoet onderweg bijzondere figuren zoals de 'botervrouwen' in Adzjara en een 71-jarige honingklimmer die op indrukwekkende wijze wilde honing oogst. Madloba, Georgië!

Nadien trekt Jeroen nog naar Schotland, Turkije, Mexico en als afsluiter naar Italië.


De mosterd van Meus: vanaf 4 maart elke maandag om 20.35 uur op VRT 1 en op VRT MAX.

Dagelijkse kost: vanaf 4 maart zes weken lang in het teken van De mosterd van Meus, om 18.10 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Ontdek de heerlijke recepten uit Dagelijkse kost ook in de app.

De mosterd van Meus en Dagelijkse kost zijn programma's van Hotel Hungaria voor VRT 1.

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1
Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos