Skip to Content
Vandaag over een jaar: Tamara heeft een vurige kinderwens, Jamie wil verlost zijn van zijn gokverslaving

Vandaag over een jaar: Tamara heeft een vurige kinderwens, Jamie wil verlost zijn van zijn gokverslaving

Op donderdag 9 januari ontvangt Cath Luyten in een nieuwe aflevering van Vandaag over een jaar enkele gewone Vlamingen die op één jaar tijd iets bijzonders willen realiseren. Cath praat met de 34-jarige Tamara uit Lede, die bewust alleenstaande moeder wil worden. Michiel (11) uit Zutendaal wil Europees kampioen tafeltennis worden, zijn vader Geert (40) wil erbij kunnen zijn ondanks zijn kanker. De beloftevolle motorcrosser Ian (17 jaar, uit Wachtebeke) raakte verlamd tijdens een wedstrijd en wil terug kunnen crossen. En de 26-jarige Jamie uit Kontich wil van zijn gokverslaving af.

Ontdek de verhalen uit de vierde aflevering hieronder.

Vandaag over een jaar: op donderdag 9 januari om 20.40 uur op Eén 

Deelnemer in de kijker: Jamie (26) uit Kontich: "Vandaag over een jaar wil ik verlost zijn van mijn gokverslaving"

"Hoeveel ik al vergokt heb? Dat zal ondertussen al wel een klein huis zijn."

Toen Jamie 14 jaar was, nam zijn vader hem mee naar een krantenwinkel en liet hij hem pronostikeren op sportuitslagen. Jamies voorspelling kwam uit en vader en zoon gingen naar huis met een veelvoud van hun inzet. Vanaf dat moment had Jamie de smaak te pakken. Meer dan 10 jaar later is hij zwaar verslaafd en heeft het gokken zijn leven ingepalmd. Zijn moeder moet beslag leggen op een deel van zijn loon, anders zou Jamie het op één dag verspelen. Vriendschappen gingen verloren omdat hij zijn sociaal leven verwaarloosde om te kunnen gokken. Jamie heeft al zijn moed bijeen geraapt en belooft aan Cath dat hij zal stoppen met gokken. Want zo kan het niet verder.

ONDER EMBARGO TOT 9/01 OM 06.00 UUR: Met tranen in de ogen komt Jamie een jaar na datum terug bij Cath in de zetel zitten. Hij is er niet in geslaagd zijn verslaving onder controle te krijgen. Na een paar gokvrije maanden zwichtte hij terug en verspeelde hij al zijn spaarcenten. Jamie schaamt zich dood, maar vindt toch de moed om te komen te getuigen over zijn falen, in de hoop dat de bevoegde instanties wakker schieten en de  nodige maatregelen zullen nemen om het gokken aan banden te leggen.

"Als mijn getuigenis ergens een tiener tegenhoudt om te beginnen gokken, dan is het niet voor niets geweest."

Story image

Michiel (11) uit Zutendaal - “Vandaag over een jaar wil ik Europees kampioen tafeltennis worden." / Papa Geert (40) - "En ik wil daarbij zijn."

"Michiel beseft niet ten volle hoeveel kracht hij mij geeft" - Geert

Michiel is een tafeltennistalent. Hij behoort tot de top van België en droomt ervan om mee te dingen naar de titel van Europees kampioen. Om dat te kunnen bereiken, moet hij eerst zijn selectie afdwingen en in de top twee van de nationale ranking geraken. Papa Geert is zijn grootste supporter en wil op zoveel mogelijk wedstrijden aanwezig zijn, maar helaas heeft kanker roet in het eten gestrooid. Al voor de derde keer vecht Geert tegen deze ziekte. Hij leerde om niet te ver vooruit te kijken en in het nu te leven. Vader en zoon vinden veel steun bij elkaar en delen hun droom. Samen beleven hoe Michiel een gouden medaille om de hals krijgt, is hun vurigste wens.

Tamara (34) uit Lede - "Vandaag over een jaar wil ik een bewust alleenstaande mama zijn."

"Ik kan me een leven zonder man inbeelden, maar geen leven zonder kinderen."

De sympathieke Tamara is gelukkig met haar leven. Maar er ontbreken twee dingen: een partner en een kind. Dat ze geen partner heeft, daar kan ze zich mee verzoenen, maar geen mama zijn ervaart ze als een groot gemis. Daarom heeft Tamara beslist om er alleen voor te gaan. Ze heeft de nodige procedures doorlopen en is gezond en geschikt verklaard om een kindje op de wereld te zetten. Ze hoopt dan ook vurig om vandaag over een jaar met een baby op haar arm de studio binnen te wandelen.

Story image

Ian (17) - "Vandaag over een jaar wil ik terug met mijn crossmotor rijden."

"Mensen verklaren me gek, maar ik wil terug die motor op."

Voor zijn 5e verjaardag kreeg Ian waar hij al lang om zeurde: zijn eerste motor. Die dag was het begin van een beloftevolle carrière waarbij Ian de ene trofee na de andere behaalde. Maar op zijn 16de sloeg het noodlot toe: bij een zware val tijdens een wedstrijd brak Ian vier ruggenwervels en raakte hij verlamd. De kans dat hij ooit nog zal kunnen stappen, is quasi onbestaand. Maar in plaats van zijn crossmotor te vervloeken, droomt Ian ervan om die ondanks zijn verlamming ooit terug te bestijgen en op een crossparcours te rijden. Eens eens motorcrosser, altijd een motorcrosser.

Story image

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos