VIDEO | Liegen en bedriegen in naam van de liefde

Via Annemie over schijnhuwelijken, flikken en illegalen, liefde in Brussel en Djerba

Op donderdag 22 januari verdiept Annemie Struyf zich in Via Annemie in het fenomeen schijnhuwelijken. Je zal maar politieagent zijn in deze tijden: sinds vorige week nieuw doelwit van terroristische aanslagen. Politiecommissaris Kathleen Calie behoort helemaal tot deze geviseerde groep. Ze is niet alleen flik, maar ook vrouw én zij opereert in de politiezone Zuid (Anderlecht - Sint-Gillis - Vorst). Hier heeft zij de cel Schijnhuwelijken opgericht, een initiatief waar zij zich niet bepaald populair mee maakt in haar werkgebied.

Voor Via Annemie heeft Kathleen Calie, samen met Annemie Struyf, een reportage over Schijnhuwelijken gemaakt.  Samen ontmoeten ze koppels die zo snel mogelijk willen trouwen. Want in de zoektocht naar de zo gegeerde verblijfsvergunning, is een huwelijk met een Belgische partner één van de meest populaire en effectieve strategieën. Maar in hun roes vergeten heel wat verliefden – vaak jong-en-naïef of oud-en-eenzaam – dat hun droompartner niet altijd door liefde gedreven wordt.

Deze dagen loopt Kathleen Calie gewapend rond. Haar werkplek – het politiekantoor in Anderlecht – is een zwaar bewaakte vesting geworden, en de onrust bij haar collega’s is groot. Plots zelf doelwit van een aanslag worden, dat doet wat met een mens.

Annemie Struyf: “Twee weken liep ik in het kielzog van politiecommissaris Kathleen in hààr politiezone: Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst. En ik schrok van de agressie die de politie moet incasseren. En van het falende beleid. Ik wist niet dat “een bevel om het grondgebied te verlaten” zelden of nooit wordt opgevolgd. Dat de meeste illegalen nooit teruggestuurd worden, simpelweg omdat de meeste landen hun onderdanen niet 'terugnemen'. En ook dat er zoveel bedrogen wordt in naam van de liefde. Kathleen Calie had een nieuwe ‘huwelijksbrug’ ontdekt: er komen opvallend veel huwelijksaanvragen binnen van oudere, Belgische dames met jonge Tunesiërs. We gingen zelf naar Djerba, undercover, als twee vriendinnen. Zogezegd gescheiden, en met een verborgen camera in onze handtas. En ja, flik zijn leek me een boeiend beroep, al zou ik het niet willen uitoefenen. Zo gehaat en belogen worden, ik zou er niet tegen kunnen.”

Via Annemie, donderdag 22 januari om 20.35 uur op Eén.

Via Annemie is een programma van VRT Televisie voor Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen naar dit mailadres worden NIET beantwoord!)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met