VIDEO | Molenbeek: "Dat is niet meer mijn zoon"

De hoogtepunten uit aflevering 2 van Molenbeek

Vanavond was de tweede aflevering van Molenbeek te zien op Eén. Eric Goens sprak onder andere met Philippe Moureaux, oud-burgemeester van Molenbeek. Die beweert in zijn boek "De waarheid over Molenbeek" dat er nog steeds ronselaars in Molenbeek actief zijn.

Eric gaat ook langs bij enkele ouders wiens kind naar Syrië trok om er te strijden. Veronique vertelt over haar zoon, die vermist is: "Dat is niet meer mijn zoon. Hij is gehersenspoeld."

Herbekijk hieronder enkele spraakmakende fragmenten uit deze aflevering.

Molenbeek: elke maandag om 20.35 uur op Eén.

Video: "Dat is niet meer mijn zoon"

De zonen van Veronique en Olivier trekken naar Syrië om er te vechten. Oliviers zoon sneuvelt al na enkele maanden. De zoon van Veronique is vermist:

Zolang hij niet ter plekke gemoord heeft, is hij geen misdadiger voor mij.  Ik zeg, ik ga dat etiket 'misdadiger' niet op zijn hoofd plakken. Dat is zinloos.

Ze zijn zichzelf niet meer. Dat is niet meer mijn zoon, de man die zoiets gedaan heeft. Hij is gehersenspoeld.

Oliviers zoon was nog maar twee jaar moslim:

In het derde jaar is het hen gelukt om hem te manipuleren. Het gevaar schuilt niet in de moskee. Maar wat er in de moskee anders moet, is het contact met de jongeren.

Video: De waarheid over Molenbeek

Philippe Moureaux toont Eric zijn boek over Molenbeek. Hij ging zelf op onderzoek uit en praatte met Syriëstrijders. Moureaux vertelt het verhaal van een jonge moslim:

Bij de moskee wordt hij aangeklampt door vier mensen. Ze stellen hem een 'contract' voor. Hij doet mee aan de jihad in Syrië, hij krijgt een premie, en zijn ouders krijgen regelmatig een toelage van de organisatie.

Hij heeft het gevoel dat ze hem bedreigen. Hij antwoordt ontwijkend. Hij is bang dat hij de ronselaars weer tegen het lijf zal lopen.

Volgens Moureaux zijn de ronselaars nog steeds aan het werk in Molenbeek.

Video: "Molenbeek op z'n best"

Irene en Jean waren tijdens Oudejaarsnacht doodsbang: Jean ligt al enkele weken met een dubbele longontsteking in bed, en die avond werden voor hun huis vuurpijlen afgestoken. Irene:

Dat waren geen kleine voetzoekers, hè. Op een gegeven moment zeg ik tegen hem: Jean, nu is het gedaan, de deur ligt eruit. Ik zei, we zitten in de oorlog.

Sinds Jean drie weken geleden ziek werd, heeft Irene geen voet meer buiten gezet. Ze durft niet alleen naar de winkel. Eric neemt haar mee naar de buurtsupermarkt, op amper vijf minuten stappen van haar huis. Op weg naar huis wandelen ze langs het café van de broers Abdeslam. Eric:

Ze woonden letterlijk op drie minuten van jou vandaan.

Molenbeek: elke maandag om 20.35 uur op Eén.

Molenbeek is een programma van Het NieuwsHuis voor Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met