Skip to Content
Vierdelige docureeks Francisco Desir: Francisco Schuster gaat op zoek naar zijn roots

Vierdelige docureeks Francisco Desir: Francisco Schuster gaat op zoek naar zijn roots

Dinsdag 30 januari 2024 - 22 jaar geleden, in 2002, werd Francisco Desir Schuster te vondeling gelegd in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Zijn ouders adopteerden hem toen hij 8 maanden oud was. Hij groeide bij hen op tot wie hij vandaag is. Veel informatie over zijn eerste levensmaanden heeft hij niet, maar hij heeft heel veel vragen over die periode. “Waar ben ik geboren? Hoe oud was mijn mama toen ik geboren werd? Heb ik broers of zussen? Leven mijn biologische ouders nog?”   

In januari 2023 vierde Francisco zijn 21ste verjaardag, een bijzondere dag voor hem. Het was de start van zijn zoektocht naar een ontbrekend stukje identiteit. Hij droomt ervan om terug te keren naar Haïti en daar zijn familie te ontmoeten. Hij wil hen vertellen dat het goed gaat en dat hij hen niets kwalijk neemt. Een baby te vondeling leggen is voor hem een daad van liefde… Een jaar lang ging Francisco op zoek naar de ontbrekende puzzelstukjes in zijn verhaal, gesteund door zijn familie en vrienden Aaron, Sali, Pommelien, Camille en Gloria. Het resultaat daarvan zie je in de vierdelige reeks Francisco Desir.

Francisco: "2023 was voor mij een heel bijzonder en emotioneel jaar, de zoektocht naar mijn roots heeft me diep geraakt. Het is me het voorbije jaar duidelijk geworden dat ik warm omringd ben door mijn familie en beste vrienden, ze zijn me altijd blijven steunen tijdens dit hele avontuur. Ik heb mezelf beter leren kennen en ik voel dat ik nu nog dichter sta bij de mensen van wie ik hou. Ik ben echt blij dat ik met dit programma mijn ervaring kan delen en hoop dat het thema op deze manier in vele huiskamers bespreekbaar kan worden. Deze reeks draag ik op aan iedereen met een diepe wens, aan iedereen die zoekende is en liefde of hoop kan gebruiken. Elk adoptieverhaal is anders, maar met heel veel liefde deel ik dat van mij."

Francisco Desir Schuster

Francisco kreeg de naam ‘Francisco Desir’ in het kinderopvangcentrum in Haïti. Dit zijn twee voornamen. Zijn familienaam Schuster kreeg hij later via zijn adoptieouders in België. Desir betekent: verlangen, (diepe) wens.

Francisco Schuster werd bekend in 2019 met de rol van Yemi in #LikeMe, de hitserie op Ketnet. Hij stond al op verschillende musicalpodia, werkt als stemacteur voor animatiefilms en is een bijzonder getalenteerd zanger en danser. In 2023 kwam zijn eerste solo single, “Alleen”, uit en in het voorjaar van 2024 is hij te zien in de nieuwe fictiereeks Groeien & bloeien op VRT 1.

Korte inhouden

De doos (aflevering 1, uitzending 12/02)

Op het feestje voor zijn 21ste verjaardag, in januari 2023, kondigt Francisco aan zijn vrienden en familie aan dat hij wil starten aan de zoektocht naar zijn roots in Haïti. Toen hij 8 maanden oud was werd hij door zijn ouders geadopteerd en vanuit Port–au–Prince naar Antwerpen gebracht. 21 jaar later opent hij voor het eerst de doos waarin zijn ouders alle documenten en souvenirs uit 2002 hebben bewaard. Voor Francisco betekent de inhoud van de doos een eerste confrontatie met de realiteit over zijn afkomst. Het feit dat hij te vondeling is gelegd en dat er weinig tot geen informatie is over zijn geboortemoeder komt hard binnen ... 

Op zoek naar meer informatie en antwoorden op zijn vragen, gaat hij langs bij Ray of Hope, het adoptiebureau. Maar hij spreekt ook af met Kiani en Wandglin, twee jongvolwassenen die in Haïti geboren werden en ook via adoptie in België terechtkwamen. Uit deze gesprekken blijkt dat elk van hen een andere kijk heeft op hun adoptieverhaal.

Vicsia (aflevering 2, uitzending 13/02)

Erika, de coördinator van Ray of Hope, heeft goed nieuws voor Francisco: Vicsia, de zorgmama in Haïti waarbij hij zijn eerste levensmaanden heeft doorgebracht, leeft nog en woont ondertussen in de VS. Francisco maakt in een videocall kennis met haar zoon Schadrac. Vicsia blijkt ernstig ziek te zijn en als Francisco haar nog wil ontmoeten zal hij op korte termijn naar New York moeten reizen. 

In deze aflevering gaan Francisco en zijn mama ook langs bij Gerrit Desloovere, de ere-vice-consul die ons land vertegenwoordigt in Haïti. Hij legt de woelige geschiedenis van het land uit en praat met hen over de huidige gevaarlijke situatie. Zal Francisco zijn grote droom om naar Haïti te reizen wel kunnen waarmaken? 

De aardbeving (aflevering 3, uitzending 14/02) 

Francisco is ondertussen al enkele maanden bezig met zijn zoektocht en hij beseft dat het vinden van concrete informatie over zijn familie in Haïti zeer moeilijk is. Hij besluit alle mogelijke opties te benutten die hem kunnen helpen en gaat langs bij Christine, voorzitster van Plan Kiskeya, een organisatie die via DNA-testen mensen helpt om hun familie terug te vinden. Zal een DNA-test hem misschien meer duidelijkheid kunnen geven? 

In januari 2010 zat de kleine Francisco in het tweede leerjaar op school in Merksem toen zijn geboorteland getroffen werd door een immense catastrofe. Een zeer zware aardbeving zorgde ervoor dat anderhalf miljoen Haïtianen dakloos werden en er vielen naar schatting 300.000 slachtoffers. Voor Francisco zorgden de nieuwsberichten ervoor dat hij zich als achtjarige voor het eerst heel erg bewust werd van zijn Haïtiaanse roots. Hij gaat langs bij Jelle, zijn toenmalige meester, met wie hij herinneringen ophaalt aan die periode. Ook Gerrit Matton, die in Haïti woonde en werkte op het moment van de aardbeving, kan hem een duidelijk beeld schetsen van de situatie in 2010. 

Little Haïti (aflevering 4, uitzending 15/02)

Op het einde van de vorige aflevering kreeg Francisco van Gerrit Desloovere, de Belgische consul, de boodschap dat een reis naar Haïti echt té gevaarlijk is op dit moment. Er is een negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken en het risico op ontvoering is erg groot. Maar Gerrit raadt hem aan om naar Miami te reizen waar een heel grote gemeenschap Haïtianen woont. In de jaren zeventig kwamen hier de eerste bootvluchtelingen vanuit het straatarme land aan en sindsdien is de wijk ‘Little Haïti’ gedoopt. Samen met zijn mama Dominique en zijn beste vriend Aaron Blommaert reist Francisco naar de Verenigde Staten. In Little Haïti wordt hij heel warm verwelkomd door de lokale bevolking, ze heten hem ‘welkom thuis’. Francisco proeft van de lokale cultuur, hij volgt een les Haïtiaanse traditionele dans, gaat naar de lokale zondagsmis in het Creools (de taal van de Haïtianen) en staat er zelfs op een lokaal podium. Het effect van deze reis gaat heel diep, Francisco voelt zich voor het eerst sterk verbonden met de mensen en het land waarin hij 22 jaar geleden geboren werd. 

Jonge ploeg tv-makers

Deze reeks werd gedraaid door een jonge ploeg tv-makers. Toen Francisco (21) het idee had om zijn zoektocht in beeld te brengen nam hij contact op met regisseur Tim Tielemans (25). Samen maakten ze een trailer waarmee ze productiehuis Borgerhoff & Lamberigts en VRT meteen mee aan boord kregen. De prachtige beelden van de reeks werden gedraaid door Dirk Van Iseghem (25) en ook klankman Calixte De Coster (29) en redactrice Amber Naeye (24) waren een frisse meerwaarde achter de schermen.

Francisco Desir: vanaf 12 februari van maandag tot en met donderdag op VRT 1 en al vanaf 12 februari volledig te bekijken op VRT MAX.

Francisco Desir is een programma van ​ Borgerhoff & Lamberigts voor VRT 1.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos