'Vind ik leuk – Vind ik niet leuk': Pano over de impact van sexting
"Jouw wereld stort in en pas achteraf hoor je waarom." (vader van 15-jarige tiener die uit het leven stapte na sexting)
Sexting- het doorsturen van seksueel getinte teksten, foto’s en filmpjes via sociale media- is lekker spannend. Al loopt het soms ook grondig mis. Wanneer de foto's of filmpjes die tussen twee liefjes gedeeld worden, plots open en bloot de school of de vriendenkring rondgaan. Een snel groeiend probleem, zeggen specialisten. Dat helaas ook in ons land al tot dramatische gevolgen heeft geleid. Pano-reporter Sara Van Boxstael trekt op onderzoek op woensdag 1 november.
Vooral gevoelens van schaamte
De 17-jarige Flo, een vrolijke gebruiker, wijdt Pano-reporter Sara in over wat, hoe en wie:"Heel veel jongeren doen aan sexting.”
Maar Sara merkt dat er onder jongeren ook veel schaamte en wantrouwen is, als het hierover gaat. Niet onterecht. Wat Maxine op haar middelbare school meemaakte, is bijvoorbeeld niet min. Vorig jaar geraakten daar meer dan honderd foto’s verspreid, van naakte of schaars geklede meisjes, van de school zelf en van scholen uit de buurt. De impact was groot. De school zelf wilde het fenomeen bespreekbaar maken voor leerlingen en ouders en zette verschillende projecten op poten, zoals de toneelvoorstelling over sexting door Maxine.
Waarom?
Pano brengt ook het trieste verhaal van een jongen van 15, die op sociale media anderhalf jaar lang achtervolgd werd door een naaktfoto van zichzelf. Tot hij geen uitweg meer zag en uit het leven stapte. De ouders en de vriendin van de jongen vertellen voor ’t eerst hoe het zover is kunnen komen.
Amber, zijn 16-jarige vriendin:“Mensen die zo'n beelden delen en liken en opslaan. Die zouden ze op de speelplaats in hun blootje moeten zetten en zeggen: hier lach eens met hen!” Ook de ouders van de jongen wisten net als Amber niks van zijn probleem. En dan plots stort hun hele wereld in:“Voor ons was het onbegrijpelijk wat er gebeurd is, heel uw wereld stort in. Waarom? Waarom? Voor iets op instagram of zo?”
Een harde waarschuwing voor een onderschat fenomeen.
Pano over sexting, op woensdag 1 november om 21.25 uur op Eén.
Reportage: Sara Van Boxstael, Katrien Kubben en Kristiaan Grauwels
Eindredactie: Lin Delcour en Wim van Waesberghe