Vlaanderen vakantieland neemt dertig citytrippers op sleeptouw in Berlijn

Hoe zit het met de Duitse hoofdstad, 25 jaar na de val van de Muur?

9 november 1989. Door de val van de Muur komt er een einde aan de scheiding van West- en Oost-Berlijn. De vreugdetaferelen van de verdeelde stad vullen de voorpagina’s van alle kranten. 25 jaar later is Berlijn een bruisende stad en een van de hipste plekken in Europa. Vlaanderen vakantieland nodigde dertig citytrippers uit om samen met een cameraploeg de verschillende wijken van de Duitse hoofdstad te ontdekken. De vierdelige Berlijn-special van Vlaanderen vakantieland: vanaf 1 november op Eén.

Aflevering 1 – Berlijn Mitte
Zaterdag 1 november

De bekendste wijk in Berlijn is Mitte. Je vindt er alle klassiekers: van de Alexanderplatz tot de Reichstag, van de hoge televisietoren tot de majestueuze Dom. Het is de wijk waar traditionele reisgidsen bezoekers meteen naartoe leiden.

Een Free Tour met gids Mark Curtis leidt de groep langs bekende locaties, maar verrast met minder bekende anekdotes. Een wandeling die zelfs voor de ervaren Berlijnreizigers uit te groep interessant en gevarieerd is.

Karien en Sonja, twee collega’s uit het Brusselse, gaan verder de culturele toer op en bezoeken daarna het Museuminsel. Een complex van vijf musea, waaronder het Neues Museum. De Egyptische collectie bevat de buste van Nefertiti, een must see voor cultuurliefhebbers.

Terwijl een deel van de groep in het hart van de stad blijft, rijdt de bus met een paar shoppers naar Bikini Berlin. Dat winkelcentrum in voormalig West-Berlijn huisvest pop-upstores en winkels van Duitse designers. Als ze het shoppen even beu zijn, kunnen ze pauzeren met zicht op de apenkooi in de Berlijnse zoo.

Tussen alle grootse gebouwen vindt een tweede groep een verborgen architecturale parel: Hackesche Höfe. Dat complex van huizen en binnentuinen in jugendstil zit verstopt achter enkele nietszeggende gevels. Het is een voormalige Joodse wijk, en biedt nu plaats aan enkele typisch Berlijnse winkels. De Ampelmannshop bijvoorbeeld, waar je allerlei gadgets met het befaamde Oost-Duitse verkeersmannetje vindt.

De groep klinkt op de eerste geslaagde impressie tijdens een aperitief met zicht op de televisietoren.

Aflevering 2 - Prenzlauerberg
Zaterdag 8 november

Prenzlauerberg was de eerste hippe plek na de oorlog. Ondertussen is het een gezellige wijk geworden met trendy restaurants, brunchadresjes en cafeetjes.

Collega’s Sofie, An, Annick en Ilse gaan brunchen. Buitenshuis ontbijten behoort immers tot de favoriete activiteiten van Berlijners op een luie zondag. De rest van de groep verkent Prenzlauerberg met Moritz en Jan, die samen een Instawalk ontwikkelden. Dat is een wandeling door de wijk met heel wat kansen om onderweg foto's te maken met de smartphone. Op die manier kijken bezoekers anders naar de omgeving: ze ontdekken de kleine kantjes, zoeken het mooie tussen het dagdagelijkse en leren onderweg iets bij over de wijk. Aan het eind van de wandeling worden de foto’s onder #instawalk op Instagram en Twitter gepost.

Tussendoor stapt het gezin Seppe, Kim, Lou en Finn even binnen bij het museum voor natuurkunde. De meisjes bekijken de poema en roze vogels, maar de meest imposante verschijning is het grootste dinosaurusskelet ter wereld.

In de namiddag splitst de groep zich op. Eén groepje bezoekt de Mauermarkt, de bekende rommelmarkt in Prenzlauerberg. Naast kraampjes met tweedehandsspulletjes en Berlijnse snuisterijen ontdekken ze er de Bearpit Karaoke. Elke zondagnamiddag brengt Gareth Lennon zijn karaoke-installatie mee naar de kleine arena in het park. Wie wil, kan zijn podiumvrees overwinnen en een nummer zingen voor het toegestroomde publiek. De sfeer is top, zeker als Maarten, Ellen, Margot en Tom hun kans wagen.

Een tweede deel van de groep rijdt met de bus naar Gedenkstätte Hohenschönhausen. Dat is een voormalige stasigevangenis in de buitenrand van Berlijn. Tegenstanders van het regime werden in Hohenschönhausen opgesloten in afwachting van hun proces. De rondleidingen worden gegeven door ex-gevangenen. Een beklijvend bezoek aan een plek waar de geschiedenis meer dan ooit tastbaar wordt …

Aflevering 3
Zaterdag 15 november

In de derde aflevering rijdt de bus naar Kreuzberg en deelgemeente Friedrichshain. Dat stadsdeel is de hipste plek van Berlijn: het ademt de alternatieve sfeer van Berlijn, maar tussen de ruigere street art vinden de citytrippers gezellige pleinen en winkels.

Berlijn is een grote speeltuin voor straatartiesten. Gids Rob McCracken neemt de groep mee voor een Street Art Tour. Startpunt is de East Side Gallery, het grootste openluchtcanvas ter wereld. Op de restanten van de muur kregen bekende graffitikunstenaars vrij spel, terwijl de achterkant van de muur nog dagelijks bespoten wordt met nieuwe kunst. Al snel wordt duidelijk dat graffiti een belangrijk onderdeel van het straatbeeld is. Ook grote artiesten zoals Roa en Victor Ash haalden er hun spuitbussen boven. De wandeling eindigt bij Yaam, een met graffiti versierde strandbar waar Berlijners na het werk komen ontspannen.

Wie het rauwe van de stad niet meteen wil opzoeken, vindt in Friedrichshain ook gemoedelijke terrasjes en kleine winkeltjes. De Nederlandse Marjolein van der Kolk woont sinds een paar jaar in Berlijn en schrijft op haar blog tips over verborgen plekken in de stad. Ze neemt ecobloggers Annelien, Tom en de vriendinnen Margot en Ellen op sleeptouw in haar eigen wijk.

Als afsluiter stapt de groep op de bus naar het Joods Museum. Het hypermoderne ontwerp van architect Daniel Liebeskind brengt bezoekers letterlijk en figuurlijk uit balans. Een bezoek kan absoluut niet ontbreken op de citytrip met de bus.

Aflevering 4 - Uitgaan, Potsdam en Schloss Sanssouci
Zaterdag 22 november

Berlijn is een van de beste steden om te feesten. De nachtraven van de groep willen maar al te graag de legendarische clubs en het uitgaansleven testen. Ze gaan naar RAW, een complex met biergarten, skatehall, klimtoren, cafés en discotheek.

De nacht is kort, want de bus vertrekt de volgende ochtend naar Potsdam en de Wannsee. Op amper een half uurtje rijden van Berlijn ben je in een volledig groene omgeving. De groep scheept in voor een boottochtje op de zeven meren. Hij vaart onder de historische Glienicker Brücke, de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland.

Van daaruit gaat het verder naar Schloss Sanssouci, het buitenverblijf van de Pruisische koning Frederik II. Hij woonde in zijn zomerresidentie met zijn honden, die trouw naast hem begraven zijn op het terrein.

Enkele reizigers zijn in Berlijn achtergebleven. Zij gaan een fietstocht maken langs de Muur. Gids Laury van Berlin on Bike toont hen de historische Platz des 9. November, waar de eerste Oost-Berlijners de grens overstaken in 1989. De tocht leidt hen verder naar de Bernauerstrasse, waar een gedenkplaats opgericht is.

Als afsluiter gaat de hele groep aperitieven en dansen bij Strandbar Mitte. De oudste strandbar van Berlijn vind je elke zomer terug langs de Spree. Op die idyllische locatie klinkt de groep met reisleider Ivan op de geslaagde reis.

Vlaanderen vakantieland is een programma van VRT Televisie voor Eén.

Vierdelige Berlijn-special in Vlaanderen vakantieland: vanaf 1 november op Eén. Op zaterdag om 18.10 uur en herhaling op zondag om 17.15 uur.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen naar dit mailadres worden NIET beantwoord!)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met