Skip to Content
Waarom is familie zo belangrijk? Lidewij Nuitten zoekt het uit in het nieuwe 'We are family'

Waarom is familie zo belangrijk? Lidewij Nuitten zoekt het uit in het nieuwe 'We are family'

Een zesdelige reeks over wat familie écht betekent

Dinsdag 10 mei 2022 - Vanaf maandag 23 mei gaat Lidewij Nuitten in het nieuwe We are family op zoek naar haar eigen roots en die van anderen, en probeert ze dichter bij haar eigen familie te komen.

Lidewij ging vorig jaar in de driedelige reeks Waar is Mark? op zoek naar haar eerste jeugdliefde. Het werd een ontroerend verhaal waarin ze hulp kreeg van verschillende geadopteerde mensen die hun ervaringen met haar deelden. Na de uitzendingen werd Lidewijs mailbox overspoeld door berichten van kijkers die geraakt werden door het programma. Dat deed haar beseffen hoe belangrijk het kennen van je roots is voor je identiteit. Daarom wil Lidewij meer te weten komen over haar eigen voorouders en vraagt ze zich af waar ze eigenlijk vandaan komt en hoe ver ze kan teruggaan in de tijd.

Van een DNA-staal tot een spectaculaire oproep in Chinese media

In We are family gaat Lidewij niet alleen op zoek naar haar eigen roots; ze helpt ook Noëmi en Anéline bij hun zoektocht naar hun biologische ouders. De twee Chinese adoptiezussen uit Leuven zouden graag verloren familieleden terugvinden, maar hebben geen enkel idee hoe daaraan te beginnen. Wat begint met een klein staaltje DNA, mondt al snel uit in een grote zoekactie met een spectaculaire oproep in de Chinese media.

Toenadering zoeken

Mede dankzij het verhaal van Noëmi en Anéline komt Lidewij al snel tot het inzicht dat ze het zelf niet zo ver moet gaan zoeken. Ze laat de zoektocht naar haar roots dan ook varen. Want terwijl het voor veel mensen haast onmogelijk lijkt om er ooit achter te komen wie hun biologische familieleden zijn, heeft Lidewij dicht bij huis twee broers met wie ze samen opgegroeid is, maar met wie ze nog zelden contact heeft.

Uit haar kindertijd herinnert Lidewij zich alleen momenten van ruzie en vijandschap. Ondertussen zijn we twintig jaar verder en behoren de ruzies tot het verleden, maar van verbinding is er nauwelijks sprake. Wanneer Lidewij plots verrassend nieuws krijgt van haar oudere broer, beseft ze dat het tijd is om weer toenadering te zoeken en iets te doen wat nooit eerder gebeurd is: samen met haar twee broers afspreken.

We are family: vanaf 23 mei elke maandag om 21.30 uur op Eén.

De twee zussen

De adoptiezussen Noëmi en Anéline stuurden Lidewij een bericht nadat ze Waar is Mark? hadden gezien. Die reeks overtuigde hen om iets te doen wat ze al jaren van plan waren: de zoektocht naar hun biologische ouders echt starten.

Noëmi en Anéline hebben geen biologische verwantschap met elkaar, maar werden door hetzelfde gezin in Leuven geadopteerd uit China. Daar werden ze in de jaren 90 geboren en door de eenkindpolitiek als baby afgestaan voor adoptie. Misschien hadden hun biologische ouders al een kind en werden ze na de geboorte door de overheid uit hun gezin weggenomen. Of misschien hoopten hun ouders op een jongen – in de Chinese cultuur veel waardevoller dan een meisje – en legden ze hun dochter(s) daarom ten vondeling.

Veel scenario’s zijn mogelijk, maar Noëmi en Anéline hebben geen enkele informatie over hoe ze op de wereld terechtkwamen. En hoewel ze samen een mooie jeugd hebben beleefd en in een warm gezin zijn opgegroeid, blijven de onbeantwoorde vragen over hun roots hen steeds achtervolgen in hun identiteitsvorming.

Samen met Lidewij zetten de twee zussen alle mogelijke stappen die hen maar dichter bij hun biologische ouders kunnen brengen. Via DNA-testen, zoekposters en media-oproepen hopen ze bruikbare tips uit China binnen te krijgen, maar een makkelijke zoektocht belooft het niet te worden. Met één kans op een miljoen om iets te vinden, lijkt het zoeken naar een speld in een hooiberg. En toch leveren hun inspanningen iets op dat niemand ooit voor mogelijk hield…

Korte inhouden

Aflevering 1 (23/5)

In de jaren 90 werden Noëmi en Anéline door de eenkindpolitiek in China als baby afgestaan voor adoptie en nu hopen ze hun biologische familie terug te vinden. Hun zoektocht begint met een DNA-test, net zoals bij de Koreaanse Kim Haelen die op die manier haar biologische zus in Amerika terugvond. Lidewij wil ook meer te weten komen over haar eigen voorouders en gaat op bezoek bij verre familie die haar stamboom kent. Voor het eerst in haar leven zet ze een stap die de verbinding met haar eigen familie misschien voorgoed zal veranderen.

Aflevering 2 (30/5)

Samen met Noëmi en Anéline gaat Lidewij op bezoek bij fotograaf Filip Naudts. Die startte al een zoektocht voor zijn geadopteerde Chinese dochter en brengt hen in contact met de Amerikaanse Bryan. Lidewij opent samen met haar ouders haar DNA-resultaten en krijgt verrassend nieuws over haar afkomst. Haar zoektocht neemt ook een verrassende wending door bijzonder nieuws van haar oudere broer. Ze vraagt advies aan Els, een vriendin van haar moeder die familieopstellingen begeleidt en Lidewij wil coachen in haar proces.

Aflevering 3 (6/6)

Om hun DNA-resultaten te laten ontcijferen, spreken de twee zussen af met Joyce van het Afstammingscentrum. Hun dichtste verwanten zijn derdegraadsneven en -nichten, maar toch willen Noëmi en Anéline contact opnemen met hun hoogste match. Ze zijn immers nooit eerder in aanraking gekomen met iemand waar ze een biologische band mee hebben, hoe klein dan ook. Lidewij heeft opnieuw een ontmoeting met Els en komt tot een ontluisterend inzicht over haar relatie met haar broers. Ondertussen hopen Anéline en Noëmi dat hun zelfgemaakte oproepfilmpje massaal op social media in China gedeeld zal worden. Daarvoor roepen ze de hulp in van Julie, een Chinese vriendin van Filip Naudts, met een groot netwerk in de Chinese media.

De andere korte inhouden worden via de programmakolommen verspreid.

We are family: vanaf 23 mei elke maandag om 21.30 uur op Eén.

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1
Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos