“Wat betekent het om hier te trouwen?”

Wedding day met Lieve Blancquaert, vanaf 18 november op Eén

Op woensdag 18 november start Wedding day, de nieuwe reeks van Lieve Blancquaert, op Eén. In Wedding day reist Lieve naar acht verschillende bestemmingen om een antwoord te zoeken op de vraag: "Wat betekent het om hier te trouwen?" Van een groepshuwelijk in China tot een kindhuwelijk in Nepal, van een trouw vol pracht en praal in India tot een huwelijk in een vluchtelingenkamp.

Wedding day: vanaf 18 november elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Menselijke verhalen en mooie portretten

Na Birth day reist fotografe Lieve Blancquaert opnieuw de wereld rond voor de documentairereeks Wedding day. Deze keer om het huwelijk, het tweede grote moment in ons leven, in beeld te brengen.

Ze gaat op zoek naar een antwoord op de vraag: “Wat betekent het om op deze plek te trouwen?” Het huwelijk is voor Lieve de perfecte aanleiding om dieper te graven in het grotere thema van de liefde.

Het resultaat is een aaneenschakeling van menselijke verhalen en mooie portretten. En dat tijdens een van de belangrijkste fasen van het leven: het vinden van je levenspartner.

8 bestemmingen

Wedding day telt acht afleveringen en een compilatie-aflevering. Elke aflevering speelt zich af op een andere plek in de wereld, in telkens een andere omgeving of cultuur: van de Hollandse Bijbelgordel tot een rijkelijk huwelijk in New Delhi, van Las Vegas op Valentijnsdag tot een huwelijk in een Jordaans vluchtelingenkamp.

Wedding day is een productie van deMENSEN voor Eén en kwam tot stand in samenwerking met de Belgische Staat (DGD, Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Aflevering 1 (18 november): Urk, Nederland.

Trouwen met God.

Lieve trekt naar Urk, een vissersdorp in Nederland, waar bijna iedereen gelooft in God.  Ook Jelle en Nelleke, twee diepgelovige jongeren die gaan trouwen. Hier komt God op nummer één: trouwen doe je in de eerste plaats met God, en dan pas met je partner.

Lieve wil weten wat het betekent om te trouwen met God. Ze stapt binnen in een ongekende wereld, ver van haar bed, en toch op een boogscheut van thuis. 

Ze ontdekt wat het is om te leven volgens het woord van God. Jelle en Nelleke gaan op zondag twee keer naar de kerk, wijden hun vrije tijd aan Bijbelstudie en bidden voor het eten en slapengaan. Ook seks voor het huwelijk is not done.

Een week lang laten Jelle en Nelleke Lieve toe in hun vrome leven, met hun huwelijk als hoogtepunt. 

 

Aflevering 2 (25 november): Senegal.

Polygamie.

Lieve trekt naar Senegal, waar polygamie legaal is. Veel mannen trouwen hier met twee, drie of zelfs vier vrouwen. Elk koppel dat huwt, moet in het gemeentehuis kiezen tussen monogamie of polygamie. En bijna altijd kiezen ze voor de tweede optie. 

Lieve wil weten wat het betekent om in een polygaam huwelijk te zitten. Ze vertrekt met heel wat vooroordelen. Ze snapt niet waarom al die vrouwen ervoor kiezen om hun man te delen met andere vrouwen.

De werkelijkheid blijkt veel genuanceerder: polygame mannen en vrouwen hebben hun argumenten. En die brengen Lieve in de war.  

 

Aflevering 3 (2 december): Juchitán, Mexico.

Vrouwen baas.

Lieve reist naar Juchitán de Zaragoza, in het uiterste zuiden van Mexico, waar vrouwen het voor het zeggen hebben. Van kleins af aan worden meisjes behandeld als prinsessen en voorbereid op een echt sprookjeshuwelijk.

Lieve wil weten hoe al die macha’s zich gedragen in het huwelijk. Ze ontmoet volslanke vrouwen met ballen die kunnen drinken als mannen. Ze mengt zich onder de vele muxe’s, mannen die als vrouw door het leven gaan.

Maar haar beeld van sterke vrouwen wankelt bij het zien van een ontmaagdingsritueel dat uit de middeleeuwen lijkt te komen.

 

Aflevering 4 (9 december): Zaatari vluchtelingenkamp, Jordanië.

Liefde in tijden van oorlog.

Lieve reist naar Zaatari kamp, het tweede grootste vluchtelingenkamp ter wereld op de grens met Syrië, waar 80.000 vluchtelingen, opeengepakt op vijf vierkante kilometer, hun leven terug proberen op te bouwen. En daar horen ook huwelijken bij. Twee per dag zelfs.

Lieve wil weten wat het betekent om te trouwen in een vluchtelingenkamp, een plek vol ellende en verscheurde gezinnen. Is hier nog plaats voor liefde?

Lieve volgt het huwelijk van Majed en Ryham. Liefde in tijden van oorlog. 

 

Aflevering 5 (16 december): China.

Groepshuwelijk.

Lieve trekt naar Nanjiecun, het laatste communistische dorp in China, om er een groepshuwelijk bij te wonen. Veertig koppels trouwen er tegelijk. Alles in dit dorp gebeurt collectief, dus ook trouwen.

Lieve wil weten wat het betekent om tijdens een huwelijk altijd ten dienste te staan van de gemeenschap. Ze stapt binnen in een vreemde wereld waar je als individu niet langer bestaat en gevoelens niet meer meetellen.

Twee bruidsparen die besluiten voor de rest  van hun leven trouw te blijven aan de leer van voormalig leider Mao, geven Lieve een inkijk in hun gesloten wereld.

 

Aflevering 6 (30 december): Las Vegas.

Huwelijksindustrie op Valentijn.

Lieve reist met Valentijn naar Las Vegas, de “wedding capital of the world”. Trouwen is er big business, met een omzet van om en bij de twee miljard dollar per jaar. Elke dag trouwen hier gemiddeld 250 koppels. Op Valentijn bereikt de trouwmachine zijn hoogtepunt wanneer zo’n 2000 koppels in het huwelijksbootje stappen.

Lieve wil weten of je een huwelijk in Vegas nog au sérieux kunt nemen. Het huwelijk is hier als fastfood, snel en gulzig. Ze laat zich onderdompelen in de wereld van de lokethuwelijken, themahuwelijken en Elvishuwelijken.

Hier kan en mag alles, want: what happens in Vegas, stays in Vegas.    

 

Aflevering 7 (6 januari): Nepal.

Kindhuwelijken.

Lieve trekt door Nepal waar kinderen worden uitgehuwelijkt vanaf twee jaar. Dit is een van de armste landen ter wereld en het percentage kindhuwelijken is extreem hoog.  Plan België bindt de strijd aan tegen kindhuwelijken en neemt Lieve mee naar de plek waar de nood het hoogst is.

Lieve wil uitzoeken wat het betekent om als kind te trouwen. Ze is nog maar net geland in Nepal, of er vindt al een kindhuwelijk plaats.

En het wordt nog hallucinanter wanneer tijdens haar rondreis een aardbeving, met een verwoestende kracht van 7,9 op de schaal van Richter, het hele land plat legt. De ravage is niet te overzien.

 

Aflevering 8 (13 januari): India.

Trouwen bij de super rijken.

Lieve trekt naar New Delhi waar ze uitgenodigd is op het huwelijk van twee superrijke Indiërs. De bruidegom, Raghav, is de zoon van een belangrijke zakenfamilie en de bloedmooie bruid, Devika, is van koninklijke bloede.   

Lieve wil weten wat het betekent om in extreme rijkdom te huwen. Een huwelijksfeest duurt hier een week en begint vanaf een miljoen euro. Dure huwelijksbureaus worden ingeschakeld om de juiste partner te vinden voor zoon- of dochterlief.

Maar van zodra Lieve deze rijke wereld verlaat, wordt ze geconfronteerd met de arme kant van India waar trouwen vaak de hel is.  

 

Niet enkel een tv-reeks:

Naast de televisiereeks brengt Lieve Blancquaert ook een fotoboek van Wedding day uit, en trekt ze met haar verhalen over huwelijken in de wereld door Vlaanderen met een theatertour.

Boek

Wedding day:  twaalf bestemmingen, twaalf verschillende verhalen.

Elke dag opnieuw trouwen er ruim 111.000 koppels. In welke omstandigheden mensen ook leven, op een bepaald moment willen ze zich verbinden met elkaar.

Voor deze indrukwekkende opvolger van de bestseller Birth day reisde Lieve Blancquaert naar huwelijksfeesten en –ceremonies over de hele wereld. New Delhi, Las Vegas, China: trouwen is er een wereld van verschil. Maar Lieve trekt nog verder dan de acht bestemmingen van de tv-reeks. In het boek schrijft ze ook haar ervaringen met Kenia neer, ontdekt ze wat trouwen betekent in Sicilië, en gaat ze in eigen land langs in Izegem en Gent.

Dit boek is Lieves persoonlijke verslag van alle sterke, soms intieme momenten die ze mocht meemaken op die unieke dag waarop twee mensen aan een van de belangrijkste ontdekkingstochten van hun leven beginnen.

Het boek is een uitgave van Uitgeverij Hannibal en verkrijgbaar vanaf 12 november 2015.

Theatertour

Lieve neemt haar verhalen van Wedding day mee op theatertour.

Lieve Blancquaert reisde voor Birth day de wereld rond op zoek naar een antwoord op de vraag wat het betekent om op een bepaalde plek in de wereld geboren te worden. Voor Wedding day stapt Lieve binnen in de volgende fase van het leven. Naast geboren worden en dood gaan, is er nog een belangrijke, rituele gebeurtenis in het leven: elkaar het jawoord geven. Waarom trouwen we met elkaar en hoe doen we dat?

Van een groepshuwelijk in China tot trouwen in een vluchtelingenkamp, en van een gearrangeerd huwelijk tot trouwen uit liefde: Lieve Blancquaert brengt in de theatertour haar persoonlijk verhaal van al deze bijzondere momenten en ontmoetingen.

De theatertour is een productie van Rumoer. Lieve reist van januari tot maart met haar verhalen doorheen Vlaanderen.

 

Wedding day: vanaf 18 november elke woensdag om 20.40 uur.

Wedding day is een programma van deMENSEN voor Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met