Skip to Content
Volgt het zwarte gat na het pensioen? Jan Van Eyken en Pascal Braeckman zoeken het uit in Twee tinten grijs

Volgt het zwarte gat na het pensioen? Jan Van Eyken en Pascal Braeckman zoeken het uit in Twee tinten grijs

Vanaf dinsdag 28 april om 20.40 uur op Eén

Dinsdag 24 maart - Jan Van Eyken, gitarist bij De Kreuners, en Pascal Braeckman, de bekendste klankman van België, zijn al jaren goede vrienden. Ze leven en werken tegen 200 km per uur met veel goesting en plezier. Hun leven is pure, onversneden rock 'n roll. Jan wordt dit jaar echter 65 jaar, en ook Pascal nadert de 60 met zijn 58 jaar. Wat als het straks allemaal stopt? Wat als ze, om maar iets te zeggen, binnenkort met pensioen gaan? Wat blijft er dan nog over voor die twee heren die zo hard leven? Het zwarte gat?

In de reality-reeks Twee tinten grijs onderzoeken Jan en Pascal acht weken lang hoe het leven eruit kan zien na het pensioen en hoe andere mensen dat aanpakken. Zo hopen ze tijdens hun zoektocht te ontdekken hoe zij later hun tijd zinvol kunnen doorbrengen. Twee tinten grijs toont een unieke kant van Jan en Pascal. Ze worden geregeld met zichzelf geconfronteerd. Af en toe vloeit er een traan, maar er wordt ook ontzettend veel gelachen.

Twee tinten grijs is een productie van De Hofleveranciers voor Eén.

Story image

Twee tinten grijs

Stoppen met werken, op pensioen gaan, thuis zitten, het zwarte gat, de oorverdovende stilte, of nog erger: een hobby. Jan Van Eyken en Pascal Braeckman mogen er niet aan denken. Ze leven en werken al zolang ze zich kunnen herinneren aan een verschroeiend tempo, met veel goesting en plezier. Een andere manier kennen en willen ze niet. Hun leven is zelfs op 65-jarige en 58-jarige leeftijd nog altijd pure, onversneden rock 'n roll. In hun hoofd zijn ze 25 jaar gebleven en moet het beste nog beginnen.

Helaas blijkt de realiteit hen wat te hebben ingehaald. Zonder dat ze het er erg in hadden, zijn Pascal en Jan een jaartje ouder en zelfs grootvader geworden. Jan is 65, Pascal 58. Beter wordt het hoogstwaarschijnlijk niet meer, op een gegeven moment moet het jachtige leven ophouden. Gaat het van daaruit enkel maar bergafwaarts? Door hun leeftijd voelen Jan en Pascal zich gedwongen om even te gaan zitten en te kijken naar hun eigen leven, nu en in de toekomst.

Wat ligt er in het verschiet voor mannen zoals Jan en Pascal, die eigenlijk gewoon willen blijven verdergaan en voor wie het leven gelijk staat aan werken? Wacht hen de grote leegte, met fysieke en mentale aftakeling? Of zijn er ook mooie kanten, misschien zelfs voordelen, aan het ouder worden?

In Twee tinten grijs zoeken Jan en Pascal acht weken lang uit of er nog een ander leven mogelijk is als je ouder wordt, en of zij dat leven ook zouden kunnen smaken. Het resultaat is een feel good-roadmovie die hen langs verschillende arena's brengt. Ze ontmoeten mensen die in de herfst van hun leven het stuur zelf in handen hebben genomen, hun leeftijd aanvaarden en koesteren, en er het beste van maken. Of zelfs vinden dat de beste tijd van hun leven is aangebroken.

Jan en Pascal laten zich daarbij begeleiden door psychologie Sarah Van Pelt. Met haar gaan ze het gesprek aan over hun zorgen en angsten bij de gedachte dat het ooit allemaal stopt en dat ze aan 'het begin van het einde' staan. Sarah maakt een profiel op van Jan en Pascal. Ze geeft hen ook een aantal universele tips die kunnen helpen om beter en gezonder oud te worden. Die tips verplichten Jan en Pascal ook om in de verschillende domeinen de confrontatie aan te gaan met het leven dat hen misschien te wachten staat, en om een aantal van hun bezorgdheden recht in de ogen te kijken.

De afleveringen

In elke aflevering dompelen Jan en Pascal zich onder in een leefwereld in een leefwereld die niet per se de hunne is: 'Lourdes', 'Dans', 'Minerva', 'Mindfulness', 'Zomerkamp', 'Benidorm', 'Wandelia' en 'Jacht'. Het publiek volgt hen terwijl ze beleven, ondergaan en uitproberen, telkens met een open geest en oprecht benieuwd.

Aflevering 1: Lourdes (dinsdag 28 april)

Jan en Pascal gaan als begeleider mee met een groep zorgbehoevenden op bedevaart naar Lourdes. Bij de start in het station van Tourcoing moeten ze al meteen de handen uit de mouwen steken: bagage dragen, rolstoelen inladen,... Een ganse week zorgen Pascal en Jan voor anderen. Hoe gaan ze om met de fysieke aftakeling en aangrijpende verhalen van de mensen die ze begeleiden? En welke indruk maakt Lourdes op hen? Kunnen ze deze vorm van vrijwilligerswerk wel smaken?

Story image

Aflevering 2: Dans (dinsdag 5 mei)

Jan en Pascal bereiden zich met een groep senioren voor op een dansoptreden in de opera van Gent. Ze volgen dansles in 'Planeet Mars', een Gentse dansschool voor senioren. In het begin wordt er meer gestunteld en gelachen dan gedanst. Aangemoedigd door de andere dansers, met wie er al snel mooie vriendschappen ontstaan, overwinnen Jan en Pascal hun schroom. Maar is hun talent even groot als hun enthousiasme? Zullen ze alle danspassen en de choreografie wel kunnen onthouden daar in de opera van Gent?

Story image

Aflevering 3: Minerva (dinsdag 12 mei)

Jan en Pascal worden radio-dj's bij de grootste seniorenradio van het land: Radio Minerva. Ze maken kennis met de kleurrijke en gepassioneerde radiomakers van Radio Minerva aan het strand van Sint-Anneke. De jongste is 55 jaar, de oudste 85, allemaal mannen die geen last hebben van de grote leegte op hun oude dag. Jan en Pascal krijgen de kans om zelf een live-radioshow te maken op Minerva. Zullen ze er op korte tijd in slagen om alle kneepjes van het vak onder de knie te krijgen?

Story image

Aflevering 4: Mindfulness (dinsdag 19 mei)

Jan en Pascal dompelen zich tegen hun zin onder in de wereld van de mindfulness. Ze gaan op driedaagse naar een mindfulness-centrum. Hormoonyoga, blotevoetenpaden, oogbaden, klankschaal- en stemvorksessies... Het zijn zaken die ze hun grootste vijand niet zouden willen aan doen. Toch geven ze zich drie dagen over en proberen ze hun jachtig bestaan even in te ruilen om bewust stil te staan en in het hier en het nu te zijn.

Story image

Aflevering 5: Zomerkamp (dinsdag 26 mei)

Jan en Pascal trekken met drie van hun kleinkinderen naar Oostende op zomerkamp. De opa's zien hun kleinkinderen doodgraag maar kunnen te weinig tijd met hen doorbrengen. Tijdens een zomerkamp voor grootouders en hun kleinkinderen willen ze de band met hun kleinkinderen aanhalen. Hoe beleven en overleven Jan en Pascal deze vijf dagen waarin ze zonder hulp voor hun kleinkinderen moeten zorgen? Kunnen ze die verantwoordelijkheid aan en groeit het kamp uit tot een onvergetelijke herinnering?

Story image

Aflevering 6: Benidorm (dinsdag 2 juni)

Jan en Pascal zoeken uit of Benidorm echt de place to be is voor gepensioneerden. Ze gaan op zoek naar Vlaamse gepensioneerden die er wonen of overwinteren. Zou dit ook iets voor hen kunnen zijn? Jan en Pascal botsen er onder meer op Sergio, een habitué van de stad, die hen ook een andere kant van Benidorm en de regio laat zien. Als dat maar goed afloopt.

Story image

Aflevering 7: Wandelia (dinsdag 9 juni)

Bewegen is gezond en vertoeven in de natuur brengt rust in het hoofd, iets wat Jan en Pascal door hun hectische leven en obese verleden best kunnen gebruiken. Een beetje tegen hun zin sluiten ze zich aan bij een wandelclub voor een weekend in de buurt van Bouillon. Maar al snel staan ze in bewondering voor de fysieke paraatheid waarmee de 'senioren' door weer en wind en met klimmen en dalen op drie dagen vlotjes zestig km afwerken. Houden zij het zelf wel vol of geven ze er onderweg de brui aan?

Story image

Aflevering 8: Jacht (dinsdag 16 juni)

Jan en Pascal hebben schrik om na hun pensioen hun professionele netwerk te verliezen. En bij hen valt dat ook nog eens samen met hun sociale netwerk, hun vrienden kennen ze via hun job. Ze hebben dus nood aan nieuwe netwerken. Gaan golfen is een mogelijkheid maar via contacten van Jan kiezen ze ervoor om te gaan jagen. Ook al zijn ze allebei grote dierenvrienden en kunnen ze nog geen muis doden, toch is het een wereld waar ze meer van willen weten. Kan daar genetwerkt worden en krijgen ze tegelijkertijd meer begrip voor het jagen, of juist minder?

Story image

Twee tinten grijs: vanaf dinsdag 28 april elke dinsdag om 20.40 uur op Eén en op Eén via VRT NU.

Twee tinten grijs is een productie van De Hofleveranciers voor Eén.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos