“We kunnen wel wat sjoemelen met je lengte en je gewicht”

Valsspelen om maagoperaties terugbetaald te krijgen: op woensdag 20 mei in Volt

Het aantal maagoperaties of gastric bypasses is de voorbije vijf jaar meer dan verdubbeld. Jaarlijks ondergaan om en bij de 10.000 Belgen een operatie om gewicht te verliezen. Wie die dure ingreep terugbetaald wil zien, moet aan enkele strikte voorwaarden voldoen. Houden chirurgen zich aan die voorwaarden? Volt gaat op onderzoek.

Prijzen voor een maagoperatie schommelen tussen de 6.000 en 8.000 euro. Die kost kan voor de patiënt na tussenkomst van het Riziv teruggebracht worden tot 1.200 euro. Maar dan moet die voldoen aan heel strikte en duidelijke voorwaarden.

Gewichten in bh

Een belangrijke voorwaarde is een hoge Body Mass Index (BMI). Wie een BMI heeft hoger dan 40 komt sowieso in aanmerking voor terugbetaling. Wie een BMI heeft tussen de 35 en de 40 kan ook rekenen op een tegemoetkoming, maar dan moeten er bijkomende gezondheidsproblemen zijn: diabetes, hoge bloeddruk of slaapapneu.

Houden chirurgen zich aan die voorwaarde? Volt gaat op pad met een vrouw met een BMI van 37. Ze heeft verder geen gezondheidsproblemen. Zij komt dus niet in aanmerking voor terugbetaling, maar is dat ook telkens de boodschap die ze krijgt van de bezochte chirurgen?

Neen, dus. Sommige artsen zijn bereid haar lichaamslengte en gewicht op papier aan te passen om het BMI hoger te laten uitkomen. En onze gelegenheidsreporter krijgt zelfs de suggestie om bij de officiële weging gewichten in haar bh te stoppen. Het volledige verhaal, op woensdag 20 mei in Volt undercover.

Nog in Volt op woensdag:

  • In de reeks moeilijke beroepen doet Julie Van den Steen van radiozender MNM een nachtje door. Niet om te feesten, wel om een shift mee te draaien op de vroegmarkt.
     
  • Vandenborre belooft leveringen aan huis binnen de 2 uur. Kobe Ilsen vraagt een crèche, een kapsalon en een bejaardentehuis om dat samen met hem even te reclametesten.
     
  • Airbnb is een website waar toeristen op een makkelijke en goedkopere manier een slaapplaats kunnen vinden. En waar mensen met een kamer op overschot even makkelijk een slaapplaats kunnen aanbieden. Simpel en handig, maar ook een doorn in het oog van de hotelsector, want aanbieders van airbnb's ontsnappen aan heel wat controles en verplichtingen waar hotels wél aan moeten voldoen. Airbnb, het Uber van de hotelsector? Een discussie!
     
  • Hoe lang is brood houdbaar en eetbaar? Volt vergelijkt verschillende broden en komt tot verrassende vaststellingen.

Presentatie: Kobe Ilsen
Eindredactie: Bart Mutton

Volt: op woensdag 20 mei om 21.10 uur op Eén.

Volt is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

Lesley Hernalsteen

Perscoördinator Eén

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met