Wereld Downsyndroomdag gaat niet op kousenvoeten voorbij

Wereld Downsyndroomdag gaat niet op kousenvoeten voorbij

VRT 1 organiseert ook dit jaar actie #steunkousen op 21 maart

Dinsdag 12 maart 2024 - Op donderdag 21 maart is het weer Wereld Downsyndroomdag. Voor de zesde keer op rij roept VRT 1 met de actie #steunkousen op om op 21 maart twee verschillende sokken te dragen. Twee verschillende sokken zijn het symbool geworden van Wereld Downsyndroomdag en tonen aan dat anders zijn dik oké is.

Net als vorige jaren werkt VRT 1 ook samen met Veritas om sokken te verkopen voor het goede doel. Dit jaar is dat goede doel G-sport Vlaanderen, de Vlaamse unisportfederatie voor personen met een beperking, psychische kwetsbaarheid en chronische aandoening.

Story image

Reisgenoten Down the road zetten zich in voor #steunkousen-actie

De boegbeelden van de #steunkousen-campagne zijn de zes reisgenoten uit het afgelopen seizoen van Down the road: Sabine, Rebecca, Anneleen, Evert, Michaël en Laurens.

Per set verkochte sokken gaat 1 euro naar G-sport Vlaanderen. Er zijn 20 ontwerpen beschikbaar, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Naast pakketjes met twee verschillende ontwerpen, zijn dit jaar de sokken ook per ontwerp beschikbaar. Zo kan iedereen die er een koopt, zelf combinaties maken met twee verschillende sokken en deelnemen aan de actie.

De kousen zijn vanaf 6 maart verkrijgbaar in de Veritas-winkels en op veritas.be.

#steunkousen voor G-sport Vlaanderen

G-sport Vlaanderen is de Vlaamse unisportfederatie voor personen met een beperking, psychische kwetsbaarheid en chronische aandoening. De organisatie werkt in Vlaanderen een aanbod uit voor alle leeftijden, zowel op recreatief, competitief als topsportniveau. G-sport Vlaanderen streeft naar zowel normalisatie als naar inclusie en integratie van G-sporters en werkt hiervoor samen een netwerk van reguliere federaties, professionals, en vrijwilligers binnen de sportsector, en andere maatschappelijke actoren. Bovendien begeleidt en ondersteunt G-sport Vlaanderen 130 G-sportclubs op maat.

Steven Van Beylen, directeur G-sport Vlaanderen: “De middelen van de actie #steunkousen zetten we in voor ons project Gfietst.be, dat we begin juli een doorstart geven met een vernieuwde website. Gfietst.be brengt de aangepaste deelfietsen in Vlaanderen en Brussel in kaart, waardoor personen met een beperking in hun eigen omgeving fietsen op maat van hun beperking kunnen vinden. In 2018 voerden G-sport Vlaanderen en KU Leuven een grootschalig onderzoek naar het sport- en beweeggedrag van mensen met een beperking in Vlaanderen en de redenen waarom ze al dan niet aan sport of beweging doen. Daaruit bleek dat recreatief fietsen de tweede meest beoefende sport is bij mensen met een beperking of psychische kwetsbaarheid. De afhankelijkheid van anderen om tot sporten te komen en de hinder die men door de aandoening ondervindt om zorgeloos te sporten en bewegen, zijn anderzijds twee van de meest voorkomende drempels die G-sporters ervaren. Gfietst.be verlaagt die drempels.”

#steunkousen: draag op 21 maart twee verschillende sokken

VRT 1 roept dus ook dit jaar alle Vlamingen op om twee verschillende sokken te dragen op donderdag 21 maart, Wereld Downsyndroomdag. Meedoen is simpel: neem een foto van de twee verschillende sokken en post hem op sociale media met de hashtag #steunkousen.

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1
Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos