Wie wint volgende week de titel in Homo universalis en Homo universalis Ketnet?

Zaterdag 22 oktober 2022 - Komende week ontdekken we wie Homo universalis en Homo universalis Ketnet wint. Zaterdag wordt de finale op Eén gespeeld, donderdag al de finale op Ketnet.

In Homo universalis op Eén spelen zaterdag de laatste tien kandidaten het spel van hun leven, want slechts een van hen kan met de titel van dé Homo universalis – en een reischeque van Sunweb - naar huis. Wordt het Pieter (Wuustwezel), Koro (Antwerpen), Caroline (Antwerpen), Tom (Merksplas), Dima (Kessel-Lo), Jordi (Ekeren), Shi Jie (Wijnegem), Nette (Liezele), Nick (Dentergem) of Lore (Heist-op-den-Berg)? Wie van hen is ook in deze laatste aflevering nooit de slechtste?

Meten, blazen, zeilen én pompen zijn maar enkele kwaliteiten die de kandidaten nodig hebben bij de laatste spelletjes. En voor het eerst ligt hun lot zelfs gedeeltelijk in handen van hun beste vriend, vriendin of familie. Aan het enthousiasme zal het niet liggen, want niemand wil met een ander bord dan het nummer 1 naar huis.

De laatste tien kandidaten uit Homo universalis op Eén

Pieter De Beenhouwer (41) uit Wuustwezel

Pieter uit Wuustwezel is onderwijzer en studeerde ook Japanologie. Zijn dochter Bieke doet mee aan de Ketnet-versie van Homo universalis, maar wie van de twee geraakt het verst? Ten huize De Beenhouwer woedt er een stevige competitie. De vrouw van Pieter, Nathalie, staat hem bij tijdens de eerste proef van de slotaflevering. Ze kennen elkaar al 30 jaar, maar kent ze Pieter goed genoeg of gaan ze samen naar huis met het bord 10?

Shi Jie Chou (25) uit Wijnegem

Shi Jie uit Wijnegem is architect en daagt zichzelf uit om te kijken hoe ver hij in de wedstrijd geraakt. Het competitiebeest in hem deed wat hij er tot nu toe van verwachtte: elke aflevering overleven en nooit de laatste zijn. Het zou voor hem een grote eer zijn om met de titel naar huis te gaan. Voor de eerste proef van de slotaflevering brengt hij goede vriend Lucas mee. Hopelijk kent hij Shi Jie door en door.

Tom Michiels (41) uit Merksplas

Tom ontpopte zich, zoals je van een sportleraar kan verwachten, als een waar competitiebeest. De papa van Marilou en Jasper deed nooit eerder mee aan een televisieprogramma, maar zou nu wel eens dé Homo universalis kunnen worden. Hij had al kunnen kiezen voor een reischeque, maar hij komt naar eigen zeggen “voor de hoofdprijs”. Tom gunde de reis naar Lanzarote tijdens de vijftigste proef aan Sasha, de Oekraïense oorlogsvluchteling. Ze kreeg dan wel een reis cadeau, maar moest door Toms beslissing het spel verlaten.

Lore De Preter (24) uit Heist-op-den-Berg

Lore uit Heist-op-den-Berg is een van de vier vrouwen in deze laatste aflevering. Nooit in de geschiedenis van Homo universalis zaten zoveel vrouwen bij de laatste tien. Lore dankt haar finaleplaats aan slim denken, niet onlogisch voor een lerares wiskunde. Dat ze goed is met getallen liet ze blijken bij de erwtjes-proef. Daar slaagde ze er als enige in om exact 150 gram af te leveren. Lore wil graag een wereldreis maken en rekent daarom op haar vriend Dieter tijdens de eerste proef van de laatste aflevering.

Nette Temmerman (22) uit Liezele

Nette is student aan de KU Leuven en kroop dankzij Bart Peeters al door het oog van de naald in Homo universalis. Dat ze bij de laatste tien zit, dankt ze aan haar doorzettingsvermogen. Omdat ze rope skipping-lessen geeft, heeft ze in ieder geval de juiste kwaliteiten om zonder moeite door de laatste aflevering te springen. Maar eerst doet Nette beroep op haar mama Diane. Kent zij haar goed genoeg om zonder kleerscheuren de eerste proef te doorstaan?

Dima Neyens (23) uit Kessel-Lo

Dima is een model en droomt van een popcarrière. Hij werd op zeer jonge leeftijd geadopteerd uit Rusland. Zijn “fingerspitzengefühl” hielp hem al vaker door de proeven, al hielp het hem ook om goed bevriend te zijn met iedereen. Lukas, een van zijn beste vrienden, moest hij op de valreep achterlaten in de voorlaatste aflevering. Dima stroomt op enthousiasme door naar deze slotaflevering. Daarin komt zijn zus Hanna hem helpen. Benieuwd of zijn enthousiasme hem straks ook de titel oplevert.

Nick Hoste (30) uit Dentergem

Nick is de enige overgebleven West-Vlaming. Naar eigen zeggen is hij nergens de beste in. Maar om Homo universalis te worden, moet je maar één keer de beste zijn, in de allerlaatste proef. Nick draagt consequent zijn geluksketting. Die had hij al nodig in het ballenbad toen hij op het nippertje Catherine versloeg. Voor de eerste proef van de slotaflevering brengt Nick zijn vriend Tom mee.

Jordi Joos (26) uit Ekeren

Jordi had ook zijn tweelingbroer Joeri kunnen laten verder spelen. Die zagen we eerder al in de voorlaatste aflevering. Jordi brengt ook nu zijn broer Joeri weer mee in de hoop dat als je er hetzelfde uitziet, je ook hetzelfde denkt. Jordi bengelde een paar keer gevaarlijk aan de staart van het peloton maar kon tot nu alle proeven overleven. Deze bijzonder sportieve kerel is naast kinesist ook esports consultant. Geluksspelletjes vindt hij niet eerlijk, maar een échte Homo universalis moet ook al eens een portie geluk hebben. Benieuwd of het hem zal meezitten in deze laatste aflevering.

Koro Van Ocken (25) uit Antwerpen

Koro schreef zich samen met haar papa in. Ze moest al afscheid nemen van papa Yves in de eerste aflevering. Koro had meer geluk en staat als een van de vier vrouwen in de slotaflevering. Winnen is het enige wat Koro voor ogen heeft, want ze kan niet om met haar verlies. Al kwam dat verlies wel heel dichtbij tijdens de opdracht waar ze een spookje moest laten zweven. Wint Koro deze reeks en krijgen we zo voor het eerst een vrouwelijke Homo universalis?

Caroline Daemen (36) uit Antwerpen

Caroline is de buurvrouw van Koro. Deze erfgoedconsulente zingt graag en maakt soms haar eigen kleren. Of dat haar zal helpen aan de overwinning is nog maar de vraag. Caroline walste tot nu toe met gemak en op blote voeten door de proeven. Voor de eerste proef brengt zij haar mama mee. Caroline wil graag naar Thessaloniki reizen om er een vriendin te bezoeken. Maar eerst moet ze nog winnen natuurlijk.

De finale van Homo universalis: zaterdag 29 oktober om 20.20 uur op Eén en via VRT MAX. 

Homo universalis Ketnet

Ketnet gaat voor de derde keer op zoek naar de Homo universalis Ketnet. Op maandag 24 oktober gaat de finaleweek van start. Vijf deelnemers geven het beste van zichzelf tijdens spectaculaire opdrachten met go-carts, opblaasbare banden, papieren zakdoeken én een finale vol met feestelijke opdrachten. Amin Benzaza (10 jaar, Gent), Illias Abdul (12 jaar, Antwerpen), Diego Perez (11 jaar, Puurs), Onno Vandendriessche (11 jaar, Waregem) en Ada Galle (10 jaar, Moerbeke) nemen het tegen elkaar op in deze spannende week.

De finale van Homo universalis Ketnet: donderdag 27 oktober om 17.40 uur op Ketnet, Ketnet.be, in de Ketnet-app en via VRT MAX. 

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

Elise Vandevenne

Communicatieverantwoordelijke Ketnet

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met