Wil jij mijn vriend worden?
Koppen, woensdag 2 december om 21.25 uur op Eén
Koppen brengt op woensdag 2 december een reportage over de gevaren van sociale media bij jongeren, zoals groomen bijvoorbeeld. Koppen springt mee op de kar van het Sint-Lutgardisinstituut in Mol die met een experiment hoopt een schokeffect te bekomen bij leerlingen, leerkrachten en de ouders. De resultaten van dit experiment zijn toch wel opmerkelijk. En Koppen toont aan dat oud ijzer, afgedankte elektronische toestellen en ander 'afval' vol waardevolle metalen zit en een nieuwe industrie teweegbrengt.
Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur
WIL JIJ MIJN VRIEND WORDEN?
Facebook is en blijft bij jongeren geweldig populair. Officieel moet je dertien zijn om een account te mogen maken, maar heel wat jongeren zitten er al voor die leeftijd op. En dat weten ook de zogenaamde ‘groomers’, mannen van alle leeftijden en sociale klassen, die uit zijn op seksueel contact met jonge meisjes of jongens. Ze benaderen hun prooi via Facebook en andere sociale media en gaan hen stap voor stap manipuleren of zelfs chanteren, tot de jongere doet wat de groomer van hem of haar verlangt. Dat kunnen naaktfoto’s zijn maar ook seksueel contact.
Om hun leerlingen te waarschuwen voor de gevaren van Facebook, zet het Sint-Lutgardisinstituut in Mol voor het tweede jaar op rij een experiment op. De school maakt op Facebook een vals profiel aan, dat van een 13-jarige jongen. Die stuurt vriendschapsverzoeken naar de leerlingen van de eerste graad, de favoriete doelgroep van groomers.
Koppen volgt het experiment en gaat nog een stap verder. Phara de Aguirre neemt het valse profiel van de 13-jarige jongen over en chat met leerlingen. Met toestemming van de ouders probeert ze ook een echte afspraak te maken met enkele leerlingen. Zal dat lukken?
Reportage : Johan Ghysens, Phara de Aguirre, Sofie Vaes en Mohamed Bouchataoui
DE NIEUWE MIJN
Hoeveel kapotte gsm’s heeft u thuis in een lade liggen? Wereldwijd wordt amper 2% van alle gsm’s gerecycleerd. Nochtans zit een gsm vol waardevolle metalen zoals goud en zilver. De huiswetenschapper van de VRT, Lieven Scheire, laat leerlingen uit het middelbaar onderwijs kennismaken met de inhoud van een gsm. 30.000 gsm’s bevatten ongeveer 1 kilogram zuiver goud. Het goud is bovendien een stuk makkelijker te oogsten. Urban mining of bovengrondse mijnbouw is een geheel nieuwe industrie.
Het Belgische bedrijf Umicore deed vroeger aan klassieke mijnbouw maar haalt nu bijna de helft van z’n winst uit recyclage. Ook voor schroothandelaar Alphonse Stevens is de gigantische berg oud ijzer, elektronische toestellen en auto’s die hij in het midden van de stad verzamelt géén afval. “Alles wat weggegooid wordt, is bruikbaar. We gaan zo ver de technologie reikt om alle grondstoffen er uit te halen.”
Koppen volgt het recyclageproces van een afgedankte auto die voor 95% gerecupereerd wordt.
Reportage: Ilse Van Lysebeth en Nicolas Vlaeminck
Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur