'Wildlife' met Dieter Coppens: acht jongvolwassenen delen hun verhaal

Het leven is een jungle

Dinsdag 25 februari 2025 - In Wildlife gaat Dieter Coppens met acht jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid op buitenlands avontuur. In Thailand gaan ze samen als vrijwilligers aan de slag in een reservaat waar wilde dieren in nood opgevangen worden. Want werken met dieren kan een positieve impact hebben op je mentaal welzijn. Doordat ze samen even uit de dagelijkse omgeving stappen, leren de jongeren zichzelf en elkaar op een andere manier kennen. Door hun eigen verhalen te delen, hopen de jongeren om een steun te zijn voor elkaar. Dat is exact waar ook Dieter en psycholoog Dominique, die het project mee begeleidt, op hopen.

De jongeren zelf willen in Thailand een verschil maken voor de dieren, voor elkaar én voor iedereen die kampt met mentale problemen. Want cijfers tonen aan dat deze acht jongeren hiermee niet alleen zijn. Maar liefst één op de vijf volwassen Vlamingen heeft een of meerdere psychische stoornissen, zoals een angststoornis of depressie. Bij meer dan de helft van hen ontwikkelde dit zich nog voor ze 18 jaar waren. Ook één op de vijf Vlaamse jongeren worstelt met zijn mentale gezondheid; bijna de helft van de Vlaamse jongeren heeft al eens aan zelfverwonding gedacht; en één op de tien jongeren voelt zich zelden positief.

De acht jongeren uit Wildlife hopen, door hun verhalen te delen, anderen te inspireren ook over hun eigen problemen te praten.

Dieter Coppens: “In Wildlife ga ik op pad met acht jonge mensen waarbij het leven hen even te pakken heeft. Het was voor mij best een intens maar bovenal wonderschoon project, een reis zoals ik er nog nooit eentje gemaakt heb. Hun verhalen zijn onder m’n huid gekropen en ik moet toegeven dat ik vaak met open mond heb gekeken naar hoe straf ze zijn in luisteren naar, zorgen voor en delen mét elkaar. Kunnen zorgen voor gekwetste en verwaarloosde dieren zorgde in Thailand voor een mooie en veilige omgeving waarin iedereen even kon ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. Ik ben erg dankbaar dat ik deze acht moedige mensen van zo dichtbij mocht meemaken tijdens deze reis en hoop dat hun verhalen zullen inspireren om begripvol en zacht om te gaan met mentale gezondheid, met elkaar en met jezelf.”

Wildlife: vanaf 10 maart elke maandag om 20.40 uur op VRT 1 en al vanaf 06.00 uur 's ochtends op VRT MAX.

Wildlife is een programma van Roses are blue.

Deze jongeren gaan mee met Dieter

Bram

Bram is een vrolijke, twintigjarige Limburger en werkt in een woonzorgcentrum met personen met dementie. Achter zijn glimlach schuilt een verhaal van strijd en doorzettingsvermogen. De afgelopen jaren worstelde hij met eenzaamheid en depressieve gevoelens, door de weg die hij heeft afgelegd om gezien te worden zoals hij is. Wildlife is voor Bram een kans om zijn verhaal zonder schaamte te delen en volledig zichzelf te zijn.

Julia

De negentienjarige Julia worstelt al jaren met afwisselende periodes van depressie en een eetstoornis. Ze vecht voortdurend tegen een negatieve stem die haar neerhaalt. Julia staat altijd klaar met een schouder of een luisterend oor. Ze is dol op haar hond en haar vrienden, die haar door de moeilijkste momenten hebben geholpen.
De uitdaging voor Julia is om in het hier en nu te zijn.

Tia

Tia is een negentienjarige studente Media & Entertainment Business. Ze is muzikaal, grappig en dol op appelmoes. Haar angsten maken haar wereld klein en zorgen ervoor dat ze zich vooral veilig voelt op vertrouwd terrein. Toch droomt ze ervan om haar horizon te verbreden en de wereld buiten haar comfortzone te verkennen. Mee naar Thailand gaan is voor haar een gigantische stap, maar precies die uitdaging aangaan – nieuwe plekken ontdekken en onbekende situaties omarmen – is wat haar drijft.

Aveline

Aveline is met haar vierentwintig jaar de oudste van de groep. Ze is creatief, zorgzaam, zacht en een eeuwige positivo. Na zes jaar worstelen met een zware verslaving heeft ze zichzelf en haar leven helemaal opnieuw opgebouwd. Met de steun van therapie, haar ouders en haar vriend is ze nu bijna een jaar nuchter, maar herstel blijft een dagelijks proces. Voor Aveline betekent deze reis meer dan alleen een avontuur; het is een kans om opnieuw verbinding te maken, vriendschappen op te bouwen en zich echt deel van een groep te voelen.

Hannes

Hannes is een twintigjarige, sportieve Leuvenaar die momenteel een sabbatjaar neemt voor hij aan het volwassen leven begint. Hij doet veel vrijwilligerswerk en geeft voetbaltraining aan jonge kinderen. Maar achter zijn actieve leven schuilt een constante innerlijke strijd. Hannes worstelt met paniekaanvallen en angsten, waardoor hij vaak in een vicieuze cirkel van piekeren belandt. Tijdens deze reis hoopt hij inzichten te krijgen, even uit zijn hoofd te stappen en zijn angsten wat meer los te kunnen laten.

Odile

Odile is een tweeëntwintigjarige energieke vrouw met een grenzeloze creativiteit. Ze danst, schrijft poëzie, tekent, mediteert en zingt. Ze leeft met een posttraumatische stressstoornis, wat haar soms onzeker maakt in sociale situaties. Haar grenzen bewaken en mensen vertrouwen zijn uitdagingen die diep verweven zijn met haar verleden. Tijdens deze reis naar Thailand hoopt ze net die uitdagingen aan te kunnen.

Oliver

Oliver is eenentwintig jaar, student en muzikant. Hij ziet er misschien wat ruw uit maar heeft een gouden hart. Hij maakt z’n eigen muziek, klimt graag overal op en in en geeft leiding bij KLJ. Oliver heeft er een moeilijke periode opzitten waarbij werd vastgesteld dat hij kenmerken van borderline en ADHD heeft. Hij leerde zichzelf beter kennen tijdens een recente opname in de psychiatrie en wil nu die theorie om te zetten in de praktijk.

Stan

Stan is twintig, geboren en getogen in Antwerpen. Hij studeert, werkt in een koffiebar en als je hem tegenkomt, heeft hij steevast een koptelefoon op zijn hoofd en een koffie in zijn hand. Hij worstelt met OCS (obsessief-compulsieve stoornis), wat zich uit in een constante drang om gedachten te herhalen tot ze voor hem "kloppen". Tijdens deze reis hoopt hij te ervaren hoe het voelt om zijn hoofd even op pauze te zetten en terug gewoon zichzelf te zijn.

Psychologe Dominique

Dominique is een betrokken en gedreven klinisch psycholoog die taboes rond mentale gezondheid wil doorbreken. Ze zet zich in voor kwetsbare groepen, vooral voor mensen die buiten de lijntjes kleuren. Dominique heeft verschillende specialisaties in psychotherapie en veel ervaring in het werken met jongvolwassenen. Ze heeft een privépraktijk en geeft ook les aan een Antwerpse hogeschool.

"Wat dit programma zo bijzonder maakt, is dat het niet alleen draait om idyllische taferelen of ontsnappen aan je dagelijkse leven. De jongeren hebben niet alleen gezorgd voor de gekwetste dieren, maar ook voor elkaar en zichzelf. Ze lieten hun oude leven even achter, maar niet hun psychische kwetsbaarheid – die reisde mee. In een veilige, maar uitdagende omgeving leerden ze wat het betekent om moed te hebben, veerkracht te tonen en jezelf in de spiegel aan te kijken. Voor mij als psycholoog was de kracht van deze reis vooral de verbondheid, het verbreken van de eenzaamheid doordat de deelnemers voelden: “ik voel dit niet alleen” maar ook “ik ben meer dan mijn kwetsbaarheid”. Het terug ontdekken van andere stukken van zichzelf, dat plaatst de psychische kwetsbaarheid in een nieuw licht.”

Korte inhouden

Aflevering 1 (10 maart)

In deze eerste aflevering van Wildlife ontdekken Dieter en de acht jongeren het wilde dierenreservaat in Thailand. Ze ontdekken niet alleen het verblijf maar hebben als vrijwilliger ook een eerste kennismaking met de olifanten en de apen. Bram is vertrokken met een groot geheim en wil dat op de eerste dag al meteen bespreken met zijn kamergenoot.

Aflevering 2
(17 maart)

Iedereen is op zoek naar zijn plaatsje in het reservaat en in de groep. Tia en Stan hebben het nog moeilijk met deze aanpassing en worstelen zwaar met hun problematiek. De groep moet gaan werken op een bananenplantage en zoekt verfrissing in de lokale rivier.

Aflevering 3 (24 maart)

Tussen al het vrijwilligerswerk door is er tijd voor ontspanning. Dieter neemt de groep mee naar een Thaise karaokebar en dat zorgt voor een moeilijk moment bij Aveline. Hannes en Oliver worden ingeschakeld voor een gevaarlijke taak op het gibboneiland.

Aflevering 4 (31 maart)

De groep komt dichter en dichter bij elkaar en dat is voor Odile niet evident. Zij botst op haar grenzen om zich open te stellen voor anderen. Oliver wil zijn verhaal delen met de groep en gaat daarvoor creatief aan de slag met alle dierengeluiden van het reservaat.

Aflevering 5 (7 april)

De groep staat vandaag niet in voor de zorg van de dieren en gaat op daguitstap. Ze ontdekken de prachtige natuur van Thailand en gaan de zonsondergang tegemoet op een partyboot. De idyllische omgeving maakt onder andere bij Stan vele emoties los.

Aflevering 6 (14 april)

Het vrijwilligerswerk op het reservaat draait op volle toeren. De groep staat vandaag in voor het inkopen van voedsel voor de olifanten. Tia stelt voor om zelf eens avondeten te maken voor de rest en gaat met Julia en Bram naar de versmarkt. Dat blijkt een grotere uitdaging dan gedacht.

Aflevering 7 (21 april)

Het avontuur van de acht jongeren zit er bijna op. Tijdens de laatste werkdagen staat er de groep nog een vuile taak te wachten. Voor Stan is het even allemaal te veel. Als beloning voor het harde werk wil Dieter hen trakteren op een avondje uit en gaan ze samen naar de Nightmarket, een soort avondbraderij. Dé uitgelezen kans om souvenirs te kopen.

Aflevering 8 (28 april)

De laatste dag op het reservaat. De groep blikt nog één keer terug op de voorbije weken en neemt zijn tijd om afscheid te nemen van de dieren en van Thailand.

Wildlife: vanaf 10 maart elke maandag om 20.40 uur op VRT 1 en al vanaf 06.00 uur 's ochtends op VRT MAX.

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen naar dit mailadres worden NIET beantwoord!)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel