Wim Lybaert katapulteert zestien bekende gasten terug naar hun kindertijd in Zomeravonden

Wim Lybaert katapulteert zestien bekende gasten terug naar hun kindertijd in Zomeravonden

Donderdag 27 juli 2023 - Goed gezelschap, lekker eten en zijn moestuin. Meer heeft Wim Lybaert niet nodig om er een ideale zomeravond van te maken. Vier weken lang legt hij in het nieuwe programma Zomeravonden elke avond een bekende persoon in de watten. Midden in zijn heerlijke groene oase maakt Wim een gerecht klaar waar zijn gast fijne jeugdherinneringen aan heeft. Bij een heerlijke maaltijd, een vuurtje en de mooiste zonsondergang genieten ze van warme verhalen uit hun kindertijd. Samen met Wim leren we zestien gasten op een andere manier kennen.

Welk gerecht brengt je terug naar jouw kindertijd? Met deze vraag nodigt Wim Lybaert zestien gasten uit voor een gezellige zomeravond. Een madeleintje brengt Proust in een hap terug naar zijn gelukkige jeugd bij tante Léonie. En een bord ratatouille, uit de gelijknamige film, verandert de stugge foodcriticus Anton Ego weer in een achtjarige jongen die troost vindt bij zijn mama na een valpartij. Vanaf maandag 7 augustus zorgt Wim Lybaert voor navolging: paardenworst met zelfgemaakte frieten, karnemelkpatatjes met een zachtgekookt eitje of vogelnestjes in tomatensaus met puree zijn enkele van de gerechten die Wim zijn gasten, op hun vraag, serveert.

Wim Lybaert: “Zomeravonden gaat niet over eten, maar over gerechten die een stroom herinneringen in gang zetten waar je instant gelukkig van wordt. Zelf zou ik 'vorm' kiezen van mijn bobonne. Dat was een combinatie van bloemkool en gehakt die ze au bain-marie klaarmaakte in een tulbandvorm. Daarbij serveerde ze een bechamelsaus met citroen en een gekookt patatje. Allemaal zonder veel kruiden. Bij dat gerecht zit ik in een klap terug bij haar aan tafel. Op woensdagmiddag, met mijn mama, mijn broer en mijn zus. Ik was toen 11 of 12 jaar en zat in de klas bij meester Fossaert. Ik was verzot op de serie ‘All Creatures Great and Small’ en wou net als dokter Herriot dierenarts worden op het Engelse platteland.”

Welke fond legde de kindertijd bij Wim en zijn gasten? Welke mensen speelden een belangrijke rol in hun - toen nog - jonge leven? Dankzij welke mensen zijn ze geworden wie ze nu zijn? We ontdekken het samen met Wim bij zestien bekende gasten: Gilles De Coster, Erik Van Looy, Wouter Deprez, Frances Lefebure, Fien Germijns, Guillaume Van der Stighelen, Els Pynoo, Stephanie Planckaert, Steven Van Herreweghe, Philippe Geubels, Sep Vanmarcke, Sergio Herman, Ann Pira, Charlotte Adigéry, Sven de Leijer en Wim Opbrouck.

Midden in de moestuin halen Wim en zijn gast herinneringen op aan zorgeloze tijden waarin een jonge Steven Van Herreweghe, na een hele dag ravotten, met natte haren bij zijn opa en oma voor televisie kroop. Stephanie Planckaert wordt gekatapulteerd naar de zomers die ze doorbracht bij mémé Clara waar ze de rust en regelmaat vond die ze op dat moment nodig had. Fien Germijns racet opnieuw van de Chiro naar haar grootouders om daar met de hele familie de voetjes onder tafel te schuiven.

Zomeravonden: vanaf 7 augustus, van maandag tot en met donderdag rond 20.50 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Zomeravonden is een programma van Panenka voor VRT 1.

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1
Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos