Zes muzikale portretten in nieuw seizoen Buurman, wat doet u nu?

Vanaf 3 september elke maandag om 21.30 uur op Eén

In deze speciale reeks van Buurman, wat doet u nu? gaat Cath Luyten op bezoek bij zes iconen die elk op hun manier mee de muziekgeschiedenis van de Lage Landen kleurden en waarvan Cath zich afvraagt hoe het hen nu vergaat. Ze gaat deze keer zowel in Nederland als Vlaanderen op huisbezoek en dompelt zich twee dagen onder in hun persoonlijk en professioneel leven.

In dit nieuwe seizoen wordt Cath hartelijk ontvangen door Willeke Alberti, Guido Belcanto, Xander de Buisonjé (Volumia!), Erik Van Neygen en Sanne, Gerard Joling en Will Ferdy.

Deze reeks van Buurman, wat doet u nu?, die zes iconen uit de Vlaamse en Nederlandse muziek in de kijker zet, kadert in de nieuwe expo Lang Leve de Muziek rond 60 jaar liedjes uit de Lage Landen, die op 5 oktober opent. De wervelende muziekexpo viert de Nederlandstalige muziek sinds 1958 en brengt een eerbetoon aan meer dan 100 Nederlandstalige artiesten en groepen. Eén besteedt, net als de andere VRT-netten, in haar programma’s op verschillende manieren aandacht aan deze bijzondere tentoonstelling, onder andere met deze bijzondere reeks van Buurman, wat doet u nu?

Ontdek hieronder via 'lees meer' meer over dit nieuwe, bijzondere seizoen van Buurman, wat doet u nu?

Buurman, wat doet u nu?: vanaf 3 september elke maandag om 21.30 uur op Eén.

Buurman, wat doet u nu? is een programma van De Mensen voor Eén.

Guido Belcanto

Guido Belcanto is altijd een buitenbeentje geweest in het Vlaamse muzieklandschap. In tegenstelling tot de meesten van zijn collega’s kan hij niet in één hokje geplaatst worden. Wanneer hij zich in de jaren ’90 dan ook nog eens out als travestiet, wordt hij door het publiek bestempeld als zonderling. 

“Na mijn outing als travestiet, werd ik bekeken als een freak. Maar ik heb er nooit spijt van gehad.”

Ondanks de mening van anderen bleef Guido aan de weg timmeren en werd hij de laatste jaren ten volle gewaardeerd als artiest. Guido ziet artiest zijn niet als een beroep, maar als  een roeping, als iets dat hij op zich moet nemen. En om zijn taak te kunnen vervullen heeft hij de natuur en de eenzaamheid nodig:

“Net als Christus moet een kunstenaar bereid zijn z’n leven op te offeren voor zijn kunst.”

Cath bezoekt Guido in zijn bescheiden huisje in de bossen waar hij vertelt over zijn zielenroerselen en de trauma’s uit zijn jeugd. Hij neemt Cath mee naar zijn ouderlijk huis en laat haar kennismaken met zijn jeugdvriend met wie hij als twintiger straatmuzikant was. Guido neemt Cath ook mee naar de rosse buurt in Antwerpen, waar hij voor het eerst kennismaakte met travestie. De tweedaagse van Cath eindigt op een concert van Guido waar twee van zijn zonen hem vergezellen op het podium.

“Ik heb alles wat ik zou willen, maar ik hoop dat ik nog één keer verliefd mag worden.”

Een onthullend portret van een man met een grote liefde voor de kunst.

Will Ferdy

De eerste single van Will Ferdy viert intussen al zijn zeventigste verjaardag. Hij kende een carrière met ups en downs maar liet zich nooit leiden door commerciële trends. Will bleef zichzelf altijd trouw. Hij was ook de eerste persoon in Vlaanderen die zichzelf publiekelijk outte als homo. Deze openbare onthulling had grote gevolgen. Het aantal optredens daalde zienderogen, maar Will bleef doen wat hij het beste kon, en met succes. Pas op zijn 87ste zette hij een definitief punt achter zijn carrière.

“Ik beleef nu de gelukkigste periode in mijn leven. Hopelijk word ik nooit hulpbehoevend.”

Vandaag woont Will op een serviceflat in Antwerpen waar hij Cath Luyten ontvangt. Twee dagen lang geeft hij Cath een kijkje in zijn leven. Will praat over heden en verleden, over oud worden, over vreugde en verdriet. Samen met Cath gaat Will op bezoek bij Jo Leemans, zijn dierbare ex-collega en boezemvriendin. Will neemt Cath ook mee naar de kerk van de Heilige Rita en praat openlijk over zijn geloof. 

“Ik heb op het punt gestaan zelfmoord te plegen toen mijn vriend mij verliet. Maar dankzij mijn geloof heb ik het niet gedaan.”

Op het einde van haar bezoek mag Cath kennismaken met de mannen in Wills leven, voormalige liefdes die nu zijn boezemvrienden geworden zijn. Dat alles zorgt voor een verrassend openhartig portret van een 91-jarige man die houdt van het leven.

Willeke Alberti

Cath ontmoet de 73-jarige Willeke Alberti hevig zingend en swingend op het podium van de Amsterdamse Gay Pride. Oermoeder en gezelligheidsdier Willeke ontvangt Cath met open armen in haar knusse villa in Laren. Daar vertelt ze honderduit over haar leven dat zich al 63 jaar op de planken afspeelt. De laatste jaren vooral in de zorg, waar ze vrijwillig optreedt voor ouderen en jongeren die verstrooiing kunnen gebruiken. Een bekommernis die zoon Johnny de Mol, uit haar huwelijk met mediabons John de Mol, van zijn moeder heeft geërfd. Ze zingen samen voor mensen uit de psychiatrie en Cath mag mee.

Erik en Sanne

In Hamme mag Cath logeren bij Erik en Sanne. Ze treft het koppel in volle voorbereiding van een jubileumtournée, want in 2020 is het dertig jaar geleden dat het duo doorbrak met ‘Veel te mooi’. Een monsterhit waarvan het overrompelende succes voor hen soms meer aanvoelde als monster dan als hit. De foto’s voor ’30 jaar veel te mooi’ worden nu al gemaakt, op dezelfde locatie als in 1990. Cath is erbij en blikt met een openhartige Erik en Sanne terug op hun dertigjarig bestaan als zingend en elkaar beminnend duo.

Cath verdiept zich in hun leven dat zich zowel in als naast de spotlights afspeelt. Zo staat Sanne al even lang voor de klas als op de planken. De voorbije twee jaar gaf ze les aan de anderstalige nieuwkomers uit het asielcentrum in Hamme, een heftige ervaring die haar als mens helemaal heeft veranderd. Cath gaat mee om het vluchtelingenklasje op te ruimen, want vanaf september wordt Sanne directrice van de school.

 

Buurman, wat doet u nu?: vanaf 3 september elke maandag om 21.30 uur op Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met