Zeven Vlamingen met longproblemen trotseren in 'De klim van je leven' de Italiaanse Dolomieten
Dinsdag 23 augustus 2022 - In het gloednieuwe De klim van je leven staan zeven dappere Vlamingen vanaf donderdag 1 september voor de meest sportieve uitdaging van hun leven. Met een longaandoening of verstoorde ademhaling springen ze op de koersfiets om een zware bergrit te rijden in de Italiaanse Dolomieten. Eva De Roo, fietsliefhebber in hart en nieren, is de steun en toeverlaat van deze fijne groep nieuwe fietsvrienden.
Negen maanden lang volgt Eva hun individuele en gezamenlijke trainings- en revalidatietraject. Vanaf de eerste confronterende conditietests, via workshops en klimstages onder professionele begeleiding, met vallen en telkens weer opstaan, tot de uiteindelijke apotheose over de prachtige maar loodzware cols van de Sella Ronda. De beklimming in de Dolomieten maakt deel uit van het event ‘Climbing for Life’, dat bij deze editie in het teken staat van longaandoeningen. De klim van je leven brengt zeven inspirerende verhalen van lotgenoten die elkaar motiveren om samen uit het dal te klimmen, letterlijk én figuurlijk.
De deelnemers
Wat de zeven deelnemers bindt, is dat ze elk kampen met een onderliggende longaandoening, van muco tot long covid.
Marianka, Sofie en Annick zagen door langdurige COVID-19 (long covid) hun fysieke en mentale paraatheid helemaal verdampen. Ze hopen die ellendige periode al fietsend definitief achter zich te laten. Over long covid is nog lang niet alles geweten. De symptomen zijn heel uiteenlopend en houden vaak maandenlang aan na een besmetting: extreme vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, spierpijn, hartkloppingen ... Maar ook ernstige geheugen- en concentratieproblemen die als ‘hersenmist’ worden benoemd. Naar schatting zou 1 op de 7 mensen na een coronabesmetting na zes maanden nog steeds last hebben van deze symptomen.
Marianka (25) uit Nieuwerkerken is heel sportief en heeft als paardentrainster een fysiek veeleisende job.
“Dat je dan toch zo ziek kunt worden en blijven, is heftig. De spiermassa die ik al die jaren heb opgebouwd, is volledig weg. Ik zie dat ook aan mijn lijf, in de spiegel, hoe ik veranderd ben. Ik kan me daar moeilijk zomaar bij neerleggen.”
Sofie (43) uit Anzegem stond als verpleegkundige tijdens de coronacrisis mee in de frontlinie. Voor haar infectie was zij een fervente fietser.
“Ik zit in een fietsgroep met vriendinnen, maar kan niet meer mee. Nochtans heb ik heel mijn leven gefietst. Ik heb duizend en één vragen en geen perspectieven. Wat ga ik nog kunnen, wat ga ik nooit meer kunnen?”
Journaliste Annick (54) uit Schelle was bezig aan een artikel voor de krant toen plots het licht bij haar uitging.
“Ik was cognitief niets meer waard. Zelfs een stomme kop koffie zetten kon ik niet. Die stappen achter elkaar doen, lukte me niet. Als je hoofd niet meer mee gaat, zijn er momenten dat je denkt: ze zijn hier met mij aan de haal, dit komt nooit meer goed.”
Nico (50) uit Tongeren leeft sinds kort met donorlongen en kan daardoor eindelijk genieten van een actief sportleven. Als mucopatiënt de Dolomieten oprijden zou enorm veel betekenen voor iemand die altijd te horen kreeg dat hij maar 28 jaar zou worden.
“Als ik slaag … zou dat een droom zijn. Ik heb heel mijn leven gedacht dat zoiets voor mij compleet onmogelijk was.”
Robby (36) uit Olen is het levende bewijs dat sporten en fietsen ook voor muco’s een enorme stimulans kan zijn.
“Hoe ouder je wordt met muco, hoe slechter het in principe gaat. Maar bij mij is dat door het vele fietsen juist omgekeerd. Ik kan aan alle mucopatiënten alleen maar meegeven: sporten loont.”
Fernanda (50) uit Lovendegem lijdt aan de minder bekende, progressieve longziekte COPD. Door beschadiging van de longblaasjes wordt er veel minder zuurstof opgenomen in de bloedbanen. Fernanda vindt het belangrijk om deze ziekte meer onder de aandacht te brengen en hoopt door te fietsen haar levenskwaliteit te vergroten.
“Toen ik de vraag voor ‘Climbing for Life’ kreeg, was ik heel blij. De ziekte onder de aandacht brengen bij het brede publiek en de dokters is zo belangrijk voor mij. Als meer dokters de ziekte leren kennen, zullen er ook meer diagnoses zijn. Maar ook op sportief vlak is dit voor mij een ongelofelijke uitdaging.”
Christophe (46) uit Sint-Truiden belandde door corona 77 dagen in coma. Tot tweemaal toe wilden de dokters hem van de machines loskoppelen om bedden vrij te maken, maar gelukkig weigerde één dokter. Bon vivant Christophe hoopt zijn langdurige revalidatie af te sluiten met een fles champagne bovenop de berg.
“Als je van zo ver komt en je kan die top bereiken met de fiets, dan is dat een heel mooi moment. Ik trek mijn plan en als ik iets wil, geef ik niet af.”
Eva De Roo
Eva De Roo, die haar debuut maakt op Eén, is de grootste supporter en motivator van deze fijne groep fietsvrienden. Zij gaat bij iedereen op bezoek, luistert naar hun confronterende maar zeker ook inspirerende verhalen en smeedt via allerhande groepsactiviteiten een hecht wielerteam.
“Het zijn stuk voor stuk moedige mensen die op een moment heel diep hebben gezeten, maar altijd blijven vechten en positief in het leven staan. Hun wilskracht werkt enorm inspirerend. Het is echt een goeie groep, waarin ondanks de verschillende ziektebeelden en achtergronden heel veel onderlinge steun en begrip is. Het zijn allemaal zeer verschillende karakters, maar ze vinden elkaar in dat ene gemeenschappelijke doel: de Sella Ronda bedwingen.”
Korte inhouden
Aflevering 1 (1/09)
Zeven dappere Vlamingen staan voor de meest sportieve uitdaging van hun leven. Ondanks een beperkte ademhaling springen ze op de koersfiets om een zware bergrit te rijden in de Italiaanse Dolomieten. Eva nodigt de fietsers uit voor een teambuilding aan zee.
Aflevering 2 (15/09)
De fietsers worden in hun conditieopbouw begeleid door de beste sportcoaches van Energy Lab. Met individuele trainingsschema's wordt eerst aan de basisconditie gewerkt.
Aflevering 3 (22/09)
De groep krijgt een heuse fietsworkshop van profrenner Victor Campenaerts en het Lotto-Soudal wielerteam. Een tochtje door de Vlaamse Ardennen zorgt voor hoop, maar ook wel wat twijfels.
Aflevering 4 (29/09)
Het is aftellen geblazen naar de grote dag. De deelnemers treffen de laatste voorbereidingen voor ‘de klim van hun leven’ en dat zorgt voor de nodige zenuwachtigheid en emoties. 9 maanden van intensieve begeleiding, trainingen, ups en downs komen samen in de Italiaanse Dolomieten. Wie slaagt erin de top te bereiken? We ontdekken het in een extra lange aflevering.
De klim van je leven: vanaf 1 september elke donderdag om 21.25 uur op Eén en via VRT MAX.
De klim van je leven is een productie van Bargoens.