VRT 1 vaart het najaar in op volle kracht

Ontdek het najaar 2024 van VRT 1

Dinsdag 20 augustus 2024 - Dit najaar wil VRT 1 heel Vlaanderen blijven verbinden met lokale en herkenbare verhalen, relevant aanbod en impactvolle programma’s. Daarom blijft VRT 1 inzetten op haar sterktes: de geliefde mix van vaste waardes human interest, infotainment en actualiteit, samen met kwaliteitsvolle ontspannende content en de beste Vlaamse fictie. Een uitgebreid aanbod voor iedereen, jong en ouder, om zo meer dan ooit het verschil te maken.

Zo varen Kevin Van Den Bosch en Dieter Coppens recht in het hart van Vlaanderen met het gloednieuwe De Goudvis. Tom Waes onderzoekt wat stress, een groot probleem in onze moderne maatschappij, doet met een mens en probeert zelf Kalm Waes te worden. Tine Embrechts en Karine Claassen willen taboes doorbreken met Menopauzia en De grote boodschap. Arnout Hauben trekt Dwars door de Lage Landen, Wim Lybaert haalt zijn Columbus van stal, en Steven Van Herreweghe onderzoekt in Enquêtebureau de gewoontes van de Vlaming.

Een terugblik: Vlaanderen verbinden met relevante en impactvolle verhalen

VRT 1 heeft een fantastisch voorjaar en dito zomer achter de rug. Kijkers konden zowel nieuwe programma’s als De droomfabriek, Eerste keus en Ik vraag het aan smaken, als al geliefde formats zoals Kamp Waes, Kom op tegen Kanker: alles in de strijd en Chantal. Met tal van verhalen van hier die doen dromen, nadenken en verbinden. Stuk voor stuk programma’s die de impact van de programma’s van de publieke omroep duidelijk maken.

Vlaanderen supporterde samen met VRT 1 ook massaal voor de Belgische sporters op zowel het EK voetbal als de Tour en de Olympische Spelen, en binnenkort nog op de Paralympische Spelen. Goed voor veel momenten vol sportief kippenvel.

De verhalen van VRT 1 leven over alle platformen heen. Het merk slaagt er nog altijd in om elke avond opnieuw gezinnen in de huiskamer te verbinden, in het hier en nu. Maar de programma’s leven ook meer dan ooit op VRT MAX, waar je kan kijken waar en wanneer je wilt. Ook dit najaar zorgt VRT 1 voor een uitgebreid aanbod lineair en op VRT MAX, zodat iedereen op zijn eigen tempo kan genieten van de programma’s.

Ontdek hieronder alles over het najaar 2024 van VRT 1.

Begin september

De Goudvis - vanaf 1 september

In het gloednieuwe De Goudvis gaan Kevin Van Den Bosch en Dieter Coppens samen op avontuur. De twee vrienden doorkruisen Vlaanderen met een zelfgemaakt bootje, dat ze ‘De Goudvis’ doopten. Want net zoals een goudvis schittert en opvalt tussen de andere vissen, zal hun zelfgemaakt vaartuig dat ook doen tussen de andere boten. Ze reizen zonder geld en surfen onderweg op de gastvrijheid van Vlaanderen om te eten en te slapen. In ruil leveren ze met veel plezier een wederdienst. Welke mensen komen ze onderweg tegen, en met welke verhalen komen ze weer thuis? De Goudvis is een programma van Roses are blue.

Vrede op aarde - op 1 september

Op 1 september zorgt VRT 1 opnieuw voor Vrede op aarde. In een bijzondere uitzending zwaaien Sven de Leijer en Soe Nsuki de zomervakantie uit en luiden ze het nieuwe schooljaar in. ​ 

Het concept van Vrede op aarde blijft hetzelfde: fijne gasten, verrassende filmpjes en uiteraard ook de Vrede op aarde-awards. In zijn gelegenheidsstudio op de dijk van Oostende ontvangt Sven gasten Kamal Kharmach, Lynn Van den Broeck en Steven Van Herreweghe - drie gasten die elk op hun manier veel te vertellen hebben over het onderwijs. Vrede op aarde is een programma van Woestijnvis.

Kalm Waes - vanaf 2 september

Tom Waes heeft al veel uitdagingen tot een goed einde gebracht. Marathon des Sables lopen, bodybuilder worden, El Capitan beklimmen ... Adrenalinejunkie en stresskonijn Tom is dan ook gekend van verschillende avontuurlijke televisieprogramma’s zoals Tomtesterom, Wauters vs. Waes, Reizen Waes en Kamp Waes. Maar vanaf maandag 2 september gaat hij de voor hem misschien wel grootste uitdaging aan: in het nieuwe, vijfdelige Kalm Waes proberen wetenschappers zenuwpees Tom Waes kalm te krijgen. Tom gaat ver buiten zijn comfortzone en wordt het proefkonijn in dit unieke stressexperiment. Kalm Waes is een programma van De Mensen.

Dertigers - vanaf 2 september

Vanaf maandag 2 september palmt Vlaanderens favoriete vriendengroep VRT 1 in, na het succes van dit nieuwe seizoen op VRT MAX afgelopen voorjaar. Het tweede seizoen van Dertigers volgt de vrienden Jonas, Laura, Ruben, Marvin, Nele, Sami en Ada. Net als veel dertigers worden zij geconfronteerd met belangrijke levenskeuzes: gaan samenwonen, kiezen voor een nieuwe - of oude - liefde, je plek zoeken in een nieuwe bende ...

Ook bij Vlaanderens favoriete vriendengroep is dat het geval. Zo willen Sami en Lies een nieuwe stap zetten in hun relatie: gaan samenwonen. Maar kan Sami zijn dierbare oma wel achterlaten? Ondertussen worstelt Ada met haar gevoelens voor Sami. Is het enkel vriendschap, of speelt er meer en komt ze tussen Lies en Sami in te staan? Nele keert terug naar huis van Lanzarotte, maar kan ze de draad met Marvin terug oppikken of wil hij meer dan zij hem kan bieden? Ook Jonas zal een beslissende keuze moeten maken. Kiest hij voor Laura en een toekomstig gezin, of zijn geheime liefde Ruben? Wie hij ook kiest, kan de vriendengroep overeind blijven? Of is kiezen altijd een beetje verliezen? Dertigers is een programma van Warner Bros. ITVP België.

40 jaar reilen en Heylen - vanaf 3 september

In de nieuwe, achtdelige human interest-documentaire 40 jaar reilen en Heylen zoekt Martin Heylen bekenden en onbekenden op die hij in een vorig leven interviewde of waarmee hij een tijdje optrok in binnen- en buitenland. Kleine en grote helden, idealisten, talenten, mensen met grote verlangens en kleine dromen. Benieuwd naar wat het leven hen in die 20, 30, 40 jaar heeft geleerd. 40 jaar reilen en Heylen is een programma van Woestijnvis.

112 Hulp is onderweg - vanaf 4 september

112 Hulp is onderweg biedt een unieke kijk voor en achter de schermen van de ambulancediensten in Vlaanderen - van Liedekerke tot Peer, van Gent tot Antwerpen, van Diest tot Brugge. Deze nieuwe documentairereeks volgt tien weken lang Vlaamse ambulanciersduo’s die de klok rond hulp verlenen in noodsituaties. Dag en nacht staan ze niet alleen klaar om dringende medische zorgen te bieden. Ze zijn ook een luisterend oor voor de grote en kleine noden van hun patiënten.

Wat veel mensen niet weten, is dat een groot deel van de ambulanciers als vrijwilliger werkt. Of het nu om een levensbedreigende situatie gaat of om een eerder banale ziekenhuisrit, 24/7 rukken de hulpverleners met evenveel beroepsernst, inzet en enthousiasme uit. De reeks toont niet enkel hoe ze omgaan met hun patiënten, maar we leren ook de mens achter de ambulancier kennen. Hoe gaan zij om met hoop, leven en dood? En welke impact heeft hun beroep op hun eigen leven? 112 Hulp is onderweg is een programma van 100.000Volts.

Enquêtebureau - vanaf 5 september

Plas je onder de douche? Heb je wel eens gespiekt op een examen? Wat is jouw favoriete frituursnack? En verkiest je wijn boven bier? Geen al te serieuze onderwerpen, maar toch kunnen we er uren over blijven discussiëren. De antwoorden van Vlaanderen op deze en nog veel meer vragen komen we te weten in de gloednieuwe humoristische panelshow Enquêtebureau met host Steven Van Herreweghe. Twee teams van drie bekende Vlamingen nemen het daarin tegen elkaar op met als doel hun kennis te testen over het gedrag en de gewoontes van de Vlaming. Ondertussen leggen de BV’s zelf hun ziel bloot in geestige en vaak verrassende anekdotes en onthullingen. Het resultaat: een panelshow die de kijker thuis een spiegel voorhoudt. Want wat is er leuker dan eens goed met onszelf te lachen? Enquêtebureau is een programma van Banijay Belgium.

Ferry: de serie - vanaf 8 september

Vanaf 8 september is drugsbaron Ferry Bouman back in business en neemt hij zondagavond op VRT 1 over in de gloednieuwe spannende fictiereeks Ferry: de serie met Frank Lammers, een coproductie van VRT, De Mensen en Netflix. De jonge, stoutmoedige Ferry wil zijn leven in Brabant opbouwen met zijn grote liefde Danielle. Hij wil haar alles kunnen geven wat ze maar wil. Ferry zit echter aan de grond en besluit daarom – ondanks zijn belofte aan Daniëlle - achter haar rug om xtc te verhandelen. Maar wanneer hij voet aan grond probeert te krijgen in de Brabantse onderwereld, gaan de poppen aan het dansen. Zeker wanneer hij Lars, de broer van Daniëlle, in zijn plannen betrekt, begeeft Ferry zich helemaal op glad ijs… Ferry: de serie is een programma van De Mensen in coproductie met VRT en Netflix.

Later dit najaar

Eerste keus

Net als de verkiezingen keert ook Eerste keus dit najaar terug op VRT 1. Want nu we met z’n allen weer naar de stembus mogen, zijn er weer heel wat vragen te stellen. In Eerste keus laten jongeren opnieuw weten waar politici wakker van moeten liggen. Zij het wel in een iets ander jasje: niemand minder dan Fien Germijns bekijkt dit keer samen met wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt welke verkiezingsthema’s de jonge kiezers beroeren. Samen zoeken Fien en Pieterjan uit welke vragen Vlaamse jongeren hebben voor lokale politici en zorgen ze ervoor dat zij die zelf rechtstreeks kunnen stellen. Eerste keus is een programma van De Mensen in samenwerking met VRT NWS.

Ik heb het u letterlijk juist gezegd

Geen betere boost voor je zelfvertrouwen dan deelnemen aan een quiz waarvan je alle antwoorden simpelweg al kent. In Ik heb het u letterlijk juist gezegd kunnen de kandidaten tot 10.000 euro winnen door antwoorden te geven die ze letterlijk al eens eerder te horen of te zien kregen. Elke week ontvangt Sven de Leijer vier Vlamingen die niet in de vijver van allesweters en quizfreaks rondzwemmen. Het enige wat zij moeten doen om de prijzenpot te winnen, is heel goed opletten en alles onthouden. Want het unieke aan deze quiz is dat er ter plekke vragen worden geschreven over letterlijk alles wat er die avond gebeurt. En één iemand zorgt voor duiding en weetjes bij de vragen: Jade Mintjens. Die live geschreven vragen stelt Sven vervolgens aan de kandidaten met de boodschap: ‘Ik heb het u letterlijk juist gezegd’. ​ ​ 

Goed opletten is dus de boodschap. En dat geldt dit jaar zeker ook voor de kijker. Wie thuis goed oplet, kan op VRT MAX de vragen over de show juist beantwoorden en maakt daarmee kans op een mooie prijs. Ik heb het u letterlijk juist gezegd is een programma van Woestijnvis.

De grote boodschap 

Onze spijsvertering, de gezondheid van onze darmen en onze stoelgang: allemaal maken ze deel uit van het dagelijks leven, maar toch zijn het geen gespreksonderwerpen die we zomaar op tafel gooien. En al zeker niet als niet alles loopt zoals het moet. Nochtans heeft ons darmstelsel en alles wat erin en eruit gaat een immense impact op ons lichaam en onze geest. Daarom neemt Karine Claassen de kijker mee door de fascinerende kronkels van onze darmen. Dat doet ze samen met Michael Sels, hoofddiëtist aan het Universitair ziekenhuis Antwerpen (UZA) en met dokter Magali Surmont, maag-darmspecialist aan het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel). ​ 

In elke aflevering leggen moedige mensen met uiteenlopende klachten hun vragen en bezorgdheden voor aan Karine en haar team. Zo hoopt Saartje dat ze haar prikkelbare darmsyndroom, dat haar leven al tien jaar lang beheerst, onder controle kan krijgen. Aerin kan al heel haar leven niet boeren en dat zorgt voor heel wat ongemakken. Sarah heeft glutenintolerantie, maar ondanks een strikt dieet blijft ze pijn hebben. Deze en nog veel meer mensen hopen dat de experten van De grote boodschap hen kunnen helpen. Samen gaan ze op zoek naar oplossingen, delen ze tips of doorbreken ze mythes over de conditie van onze spijsvertering. Geen issue blijft onbesproken. Karine en de experten zorgen elke aflevering ook voor tips om thuis je spijsvertering en darmen gezond te houden. En daarmee kunnen meteen alle taboes uit het kleinste kamertje definitief de pot op. De grote boodschap is een programma van Free kings.

De columbus

Na drie jaar op stal heeft Wim Lybaert De columbus afgestoft en zijn ze samen klaar voor nieuwe avonturen. Zonder plan en zonder voorbereiding trekken ze opnieuw de wijde wereld in met een bekende gast. In dit vijfde seizoen gaat Wim onder andere op pad met Steven Van Herreweghe, Fien Germijns en Bockie De Repper. Als vanouds bepaalt de sjiekenbak de bestemming van de reis. Wim en zijn gast dompelen zich onder in de schoonheid van de natuur, ze genieten van het onbevangen onderweg zijn en leren elkaar écht kennen. De columbus is een programma van Panenka.

Kunnen we overeenkomen?

Laten we eerlijk zijn: waar mensen samenleven, ontstaan ergernissen. Of het nu gaat over het snoeien van hagen, geluidsoverlast door kraaiende hanen of discussies over perceelgrenzen. Die ergernissen willen Britt Van Marsenille en plaatsvervangend vrederechter Dieter Vanoutrive aanpakken in het nieuwe Kunnen we overeenkomen? Ze moedigen mensen aan om met elkaar te praten voordat ze naar de rechtbank stappen. Want de vredegerechten zitten overvol, de wachtlijsten zijn lang en een procedure kan duur worden. Met meer dan twintig jaar ervaring als plaatsvervangend vrederechter, merkte Dieter Vanoutrive bovendien op dat veel mensen nog nooit met elkaar gepraat hebben voor ze zich tot een vredegerecht wenden. 

Daarom slaan Britt en Dieter de handen in elkaar om zelfs de meest verzuurde partijen aan het praten te krijgen. Van burenruzies over een bewakingscamera, overlast door een padelterrein of een gemeentelijk conflict over een glasbol: het vredesduo pakt elke situatie aan met een open blik en heel wat empathie. Britt luistert naar de verhalen achter de geschillen, terwijl Dieter, met zijn jarenlange ervaring, beide partijen ontvangt in zijn kabinet en helpt bij het smeden van compromissen. Britt en Dieter laten zien dat praten vaak beter is dan procederen. Zelfs in de meest vastgelopen geschillen is een oplossing soms dichterbij dan je denkt. Kunnen we overeenkomen? is een programma van 100.000Volts.

Dwars door de Lage Landen

Arnout Hauben trekt in het tweede seizoen van Dwars door de Lage Landen door Nederland en België, samen met zijn vaste wandelkompanen cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens. Ze gaan op zoek naar verhalen die onze streken kleur hebben gegeven. In het eerste seizoen wandelde het trio van Oostende door het oosten van Nederland naar Pieterburen. Dit keer wandelen ze in omgekeerde richting: vanuit het Nederlandse Lauwersoog diagonaal naar De Panne in Vlaanderen. ​ 

Onderweg maken Arnout, Philippe en Ruben onder andere kennis met de eigenzinnige inwoners van Friesland, komen ze terecht bij een leeuw in een bos in Drenthe, en ruilen ze in Geraardsbergen even hun wandelschoenen in voor een koersfiets. Het tweede seizoen van Dwars door de Lage Landen was dit voorjaar al te zien in Nederland en haalde daar straffe cijfers: gemiddeld 1.315.000 kijkers per aflevering. Dwars door de Lage Landen is een programma van De chinezen.

Het Hoge Noorden

In Noorwegen bezoekt Annemie Struyf opnieuw landgenoten die alles achterlaten om hoog in het noorden een nieuw leven te beginnen. Dat loopt natuurlijk nooit van een leien dakje. Want emigreren naar een wondermooi, maar heftig land als Noorwegen is sowieso geen makkelijke opdracht. Het Hoge Noorden brengt een spannende mix van nieuwe verhalen, én verrassend nieuws over sommige vertrouwde gezichten. Want hoe gaat het nu met de jonge boerin Emma of met Evelyne en haar huskyhonden?

Maar Annemie koestert ook zelf een Noorse droom. Al jarenlang is ze gefascineerd door Spitsbergen én het ijzingwekkende verhaal van Christiane Ritter. In 1934 woonde deze poolreizigster een jaar lang in een jagershut, vlakbij de Noordpool. Nu, 90 jaar later, wil Annemie deze vrouw achterna, samen met haar regisseur/cameravrouw Kristel Waterloos. Het Hoge Noorden is opnieuw een winterse must see met wonderlijk natuurschoon, spannende verhalen, fijne humor en wijze levenslessen voor elke mens met een droom. Het Hoge Noorden is een programma van VRT Studio's.

Menopauzia

Tine Embrechts is bijna vijftig jaar en staat voor de menopauze. Een deur die ze nog niet meteen wil openen, maar waar quasi elke vrouw vroeg of laat toch door moet. In Menopauzia, een driedelige reeks die dit najaar op VRT 1 te zien is, bereidt Tine zich voor op die menopauze, met veel humor en af en toe wat zelfspot. ​ 

Samen met ervaringsdeskundigen – elf bekende vrouwen, waaronder Lieve Blancquaert en Phaedra Hoste - en experten duikt ze dieper in deze thematiek. En in de hoop de overgang zo aangenaam mogelijk te maken, doorspekt Tine Menopauzia samen met Els Dottermans en Barbara Sarafian met humoristische liedjes - geschreven door haar grote held en goede vriend Hugo Matthysen - en sketches over deze grootse verandering in het vrouwenlijf. Menopauzia is een programma van Woestijnvis.

Leven in verlengingen

Leven in verlengingen brengt het verhaal van Tore Sercu, zoon van Ilse Vanbrabant en van regisseur en acteur Mathias Sercu. Tore leeft al ruim 3 jaar in 'verlengingen'. ​ Hij kreeg de diagnose van een agressieve en ongeneeslijke kanker: multipel myeloom. Hij werd al snel palliatief verklaard en zou nog maar 6 maanden te leven hebben. Ruim 3 jaar later balanceren Tore en zijn gezin voortdurend tussen bewust afscheid nemen en bewust leven. Een complex proces waar ze nu een waardevolle inkijk in willen geven. Leven in verlengingen is een programma van Boundbreakers.

Het huis

Het huis viert zijn tiende verjaardag en hiervoor nodigt Eric Goens opnieuw acht spraakmakende, boeiende en intrigerende bekende Vlamingen uit. Aan de succesformule wordt niet geraakt: de gasten worden weggehaald uit hun gewone leefwereld en verblijven 24 uur lang in Het huis. Geen afleidingen, geen partners of kinderen, alleen de confrontatie met hun eigen leven dat de revue passeert. Gastheer Eric Goens graaft in het verleden van zijn gasten, reflecteert met hen over het heden en werpt een blik op hun toekomst. Van de tv-kamer en de fotokamer, over de kinderkamer en de orangerie, tot de sportkamer en de boomhut. Het huis is voor de gast een confrontatie met zichzelf: soms keihard of waanzinnig grappig, soms ontroerend of verhelderend. ​ 

Eric Goens ontvangt in dit jubileumseizoen onder meer Bart Kaëll. Het is niet de eerste keer dat de zanger naar Het huis komt. Hij verscheen ook in de allereerste aflevering in 2015, als verrassingsgast voor zijn echtgenoot Luc Appermont. Programmamaker Arnout Hauben is de volgende gast die 24 uur in Het huis verblijft. Goens wandelt met Arnout langs zijn levensweg en laat geen enkele anekdote onbesproken. En ook zangeres en presentatrice Laura Tesoro zet haar showbizzknop uit en toont zich van haar meest ongeziene kant. Het huis is een programma van Bargoens.

Onder vuur

Post Oost staat dit najaar onder druk in het derde seizoen van Onder vuur. Na het verlies van Nina en het vertrek van Orlando is de komst van vier jonge, nieuwe brandweermensen de redding voor het noodlijdende Post Oost. Postoverste Dominique krijgt als opdracht de twee ploegen van dit ‘nieuw samengesteld gezin’ te doen draaien als een geheel, maar ongeleid projectiel Tom en het onverwachte bezoek van Orlando zetten de onderlinge spanningen nog meer op scherp. Wanneer een gevaarlijke interventie bij een invloedrijke Oostendse ondernemer misloopt, stelt die alles in het werk om Dominique en de kazerne ten val te brengen. Ondanks hun persoonlijke problemen, zal Post Oost een ploeg moeten vormen om de storm te trotseren. Een uitdaging die alleen maar groter wordt wanneer er zowel bij de oude als de nieuwe garde lijken uit de kast beginnen vallen.

Naast Louis Talpe en Lien De Graeve zijn dit seizoen Lynn Van Royen, Sam Louwyck, Aimé Claeys, Ilse De Koe, Ann Tuts, Wouter Bruneel, Kasper Vandenberghe, Wim Willaert, Joke Devynck en nieuwelingen Vincent Van Sande, Ellen Sterckx, Anushka Melkonian en L'Hamiti Izzy Ismael te zien. Het derde seizoen van Onder vuur is geschreven door Toon Anthoni, Carl Plaisier, Bjorn Van Den Eynde, Nore Mataala en Laura Van Passel. De reeks is geregisseerd door Koen Van Sande en Kristof Hoornaert. Onder vuur is een programma van Geronimo en kwam tot stand met de steun van Proximus en Stad Oostende.

De rugzak

Acht bekende Vlamingen zonder klimervaring wagen zich in het gloednieuwe De rugzak aan een fysieke en mentale beproeving richting de top van de legendarische Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika en een van de zeven hoogste bergtoppen ter wereld. 

Tijdens deze bijzondere onderneming dragen de deelnemers een innovatieve rugzak die zowel letterlijk als figuurlijk hun levensverhaal omvat. Deze rugzakken zijn voorzien van intelligente camerasystemen die de emoties van de klimmers gedurende de hele tocht van heel dichtbij registreren. De rugzakken staan symbool voor de denkbeeldige bagage die de BV's met zich meedragen en bevatten kokers die gevuld werden door vrienden, familie en collega's van thuis. De items in die kokers staan representatief voor de belangrijkste momenten in hun levenstraject. Hun inhoud wordt pas tijdens de reis op betekenisvolle momenten onthuld. 

Onderweg komen de klimmers zichzelf en elkaar tegen, en als kijkers leren we niet alleen hun spreekwoordelijke bagage kennen, maar ook meer over hun carrière en persoonlijke levens. De ultieme vraag blijft: wie bereikt de top, welke levenslessen nemen ze mee terug naar beneden en welke laten ze achter op de top? De rugzak is een programma van Geronimo.

Missie medaille

De Olympische Spelen in Parijs waren voor onze Belgische atleten hét moment van de waarheid, waar ze maanden- of zelfs jarenlang naartoe hebben gewerkt. Het nieuwe Missie medaille volgde vijf van onze grootste kanshebbers op eremetaal, zowel in hun aanloop naar als tijdens het grootste sportevenement ter wereld. Elke aflevering vertelt het verhaal van één Belgische atleet of ploeg die droomde van een medaille op de Spelen in Parijs: Lotte Kopecky (wielrennen), de Belgian Cats (basketbal), de Red Lions (hockey), Oshin Derieuw (Olympisch boksen) en de 3X3 Lions (3X3 basketbal). Het resultaat zijn vijf unieke portretten van sterke en intrigerende sportpersoonlijkheden die de kijker een exclusieve blik gunnen in hun zoektocht naar eeuwige roem.

Zo kijken we achter de schermen bij de Belgian Cats wanneer Parijs, dat voor de verlossing moest zorgen na de teleurstelling van de Olympische Spelen in Tokio, een rollercoaster aan emoties wordt. Onder het oog van tienduizenden uitzinnige Belgen zorgden de Cats voor de beste prestatie ooit van een Belgisch basketteam, maar tegelijk werd het trauma van Tokio ingeruild voor dat van Parijs. Lotte Kopecky slaagde er dan weer in om onder de Eiffeltoren opnieuw een stukje Belgische sportgeschiedenis te schrijven. Met Missie medaille zit je op de eerste rij voor een blik achter de schermen bij deze straffe sporters. Missie medaille is een productie van Hotel Hungaria in samenwerking met VRT en Streamz.

Tsunami

Op tweede kerstdag 2004 vond een van de grootste natuurrampen uit de recente geschiedenis plaats en de wereld leerde plots een nieuw woord kennen: tsunami. In deze vierdelige documentaire voor VRT 1 reist regisseur Jan Verheyen 20 jaar na datum terug naar Thailand om de ramp te herdenken. Terug naar het hotel waar hij en zijn vrouw Lien twee dagen voor de dodelijke tsunami uitcheckten. Het hotel - Sofitel Khao Lak - waar ze toen verbleven, werd door de tsunami grotendeels vernield. In dit hotel alleen al vielen honderden slachtoffers. “Wat is er gebeurd met al het vriendelijke personeel, met de andere vakantiegangers? Hebben ze het overleefd?” vragen Jan en zijn gezin zich af. Het Sofitel Khao Lak wordt een rode draad doorheen de afleveringen, want het blijkt het punt waar veel van de verhalen kruisen. Drie van de elf dodelijke Belgische slachtoffers verbleven in dat hotel en een aantal van de hulpverleners zijn daar ter plaatse geweest. ​ 

In Tsunami vertelt Jan de verhalen van Vlamingen die de ramp van dichtbij meemaakten. Via de getuigenissen van overlevenden, familie van slachtoffers en Belgische hulpverleners schetst hij een beeld van de uren vóór en de minuten, uren, dagen na de tsunami. Omdat eens te meer blijkt dat een catastrofe van dergelijke omvang het beste én het slechtste in de mens naar boven brengt. Maar ondanks het leed, de chaos en het verdriet beschrijft ook iedereen de hoop, het positivisme en de veerkracht van de Thaise bevolking. De rampplek is opnieuw een paradijs, maar met blijvende littekens vandaag. Tsunami is een programma van Lecter.

Pano

Ook Pano is terug met diepgravende reportages dit najaar. Pano onderzoekt onder andere de problematiek van labels in het onderwijs en waarom rijden onder invloed onuitroeibaar blijkt. Pano is een programma van VRT NWS.

Dagelijks op post

Dagelijkse kost

Vanaf maandag 2 september is Jeroen Meus terug met een verse portie Dagelijkse kost. Vanuit zijn vertrouwde keuken in Leuven kookt hij elke weekdag een nieuw recept met eenvoudige, seizoensgebonden ingrediënten. Kijkers kunnen ook opnieuw meedoen aan Vragen-staat-vrijdag. Want op de laatste dag van de week gaat Jeroen telkens aan de slag met een suggestie van een kijker. Wil je zelf een verzoek insturen? Dat kan via de app en website van Dagelijkse kost. Dagelijkse kost is een programma van Hotel Bonka.

Inspiratie nodig om zelf te koken? Die vind je in de handige app van Dagelijkse kost.

Dagelijkse kost: vanaf maandag 2 september elke weekdag en op zondag (compilatie) om 18.15 uur op VRT 1. 

Blokken

Dit seizoen viert Blokken feest, want op 5 september 2024 is het 30 jaar geleden dat het populaire quizprogramma voor het eerst op tv kwam. In het hele Blokken-seizoen zal er aandacht zijn voor die 30ste verjaardag en op de sociale mediapagina’s van Blokken vind je de komende maanden dan weer hilarische terugblikken op 30 jaar tv-quizgeschiedenis.

5 september zelf wordt een bijzondere uitzending: Ben Crabbé viert de verjaardag van Blokken dan samen met Lisa De Maeyer en Naomi Lammens. Twee kandidaten die op 5 september 1994 geboren zijn, en dus exact zo oud zijn als Blokken. Het wordt een unieke verjaardagsaflevering met een bijzondere hoofdprijs: een verwenvakantie voor twee personen naar Malta. Blokken is een programma van De Mensen.

Blokken: vanaf maandag 2 september elke weekdag om 18.30 uur op VRT 1.

Iedereen beroemd

Ook dit seizoen is Iedereen beroemd weer op post, het dagelijkse magazine boordevol authentieke human interest, hartverwarmende humor, actualiteit met een twist en positiviteit. Gloednieuw dit seizoen is de rubriek ‘De uitdaging’ van Iedereen beroemd. Het programma heeft al een hele traditie opgebouwd met de spellen op het einde van Iedereen beroemd, denk maar aan ‘Homo universalis’ en de ‘Winkelkarquiz’. Dit seizoen gaat Iedereen beroemd nog een stap verder: elke avond gaat het programma met een kijker live een uitdaging aan, tijdens de uitzending. In het gloednieuwe ‘De uitdaging’ kan zo niet enkel iemand uit het programma, maar ook een kijker thuis een mooie prijs winnen.

Daarnaast fileert Iedereen beroemd opnieuw de actualiteit, trekt Wouter Deboot er al fietsend weer op uit door Vlaanderen, en wil Iedereen beroemd jongerentaal ook voor oud begrijpelijk maken. Het weekend wordt elke vrijdag feestelijk ingezet met de nieuwe rubriek ‘Friyah!’ Iedereen beroemd is een programma van VRT Studio's.

Iedereen beroemd: elke weekdag rond 19.45 uur op VRT 1.

Thuis

Begin september gaat Vlaanderens populairste dagelijkse fictie eindelijk opnieuw van start, en het wordt dit jaar extra speciaal. Want Thuis is toe aan zijn dertigste seizoen en dat zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Maandag 2 september is het startschot voor anderhalf jaar aan feestelijkheden, opvallende acties en spannende verhaallijnen met een stevige portie dramatiek, liefde én knipogen naar de afgelopen dertig jaar.

Het dertigste seizoen wordt ingezet met een knal, en dat kan je letterlijk nemen. In de seizoensfinale vielen namelijk drie schoten, en op 2 september ontdek je wie daarvoor verantwoordelijk was en vooral wie het slachtoffer is. Eindelijk kennen we de antwoorden op de acht prangende vragen waar de kijkers na vorig seizoen mee achterbleven, zoals: ​ moet Marianne voor altijd naar de gevangenis? Krijgt Tamara haar kleine Leo nog terug? En: wie loste de schoten aan het gerechtsgebouw?

Maar er komt nog heel wat meer aan in 2024. Een aantal verrassende, nieuwe gezichten, een zoektocht met knipogen naar het rijke verleden van Thuis, een nieuwe wekelijkse VRT MAX-podcast Welkom Thuis! met Sander Gillis en Cato Peeters, en vooral heel veel nieuwe afleveringen met de nodige portie humor, liefde, drama en hartverwarmende verhaallijnen.

Het hoogtepunt van de feestelijkheden? Zet 23 december 2025 alvast in je agenda, want dan vieren we samen met heel Vlaanderen de 30ste verjaardag van Thuis. Thuis is een programma van Het ThuisHuis.

Thuis: vanaf maandag 2 september elke weekdag rond 20.25 uur op VRT 1.

Ook Het journaal, Laat en Het weer zijn er dagelijks om alle Vlamingen te informeren. Daarnaast zijn De zevende dag en Villa politica weer te zien op VRT 1 dit najaar.

Vooruitblik naar 2025

WinWin

In het gloednieuwe consumentenprogramma WinWin wil Xavier Taveirne de Vlaming in 2025 slimmer en bewuster maken. Het populaire radioprogramma op Radio2 krijgt zo een televisieversie op VRT 1, dat naast het radioprogramma zal bestaan. Xavier deelt elke uitzending tal van tips over hoe je je leven goedkoper kan maken en behandelt klachten en vragen van de kijkers, met als doel om van alle Vlamingen bewuste consumenten te maken. WinWin is een programma van VRT Studio's.

Man bijt hond

Na twaalf jaar afwezigheid keert Man bijt hond terug. Een nieuwe generatie televisiemakers en schermgezichten staat klaar voor een ontdekkingstocht doorheen de fascinerende wereld van de Vlaming in een nieuw seizoen. Ze zoomen in op de actualiteit en de niet-alledaagsheid van ons dagelijks leven, met een lach, een traan en een vleugje poëzie. Man bijt hond kwispelt weer vrolijk met kersverse rubrieken en – nu en dan - een oude rubriek als kers op de taart. Man bijt hond is een programma van Woestijnvis. 

Arcadia

In 2025 is het tweede seizoen van Arcadia te zien op VRT 1. Na een grote catastrofe ontstaat een nieuwe samenleving,Arcadia. Omdat schaarste heerst, wordt een burgerscore geïntroduceerd. Waar in het eerste seizoen het systeem met de burgerscore de familie Hendriks helemaal verscheurde en uit elkaar duwde, wil de familie in het tweede seizoen de rollen omdraaien. Ze nemen het op tegen het systeem en proberen de waarheid aan het licht te brengen. Welke prijs zullen ze betalen voor hun opstand tegen Arcadia en zullen ze erin slagen om te overleven en als familie terug samen te komen? 

De cast van Arcadia bestaat uit geliefde Vlaamse en Nederlandse acteurs, onder wie Lynn Van Royen, Abigail Abraham, Jean Janssens, Gene Bervoets, Wim Opbrouck en Michaël Pas. In het tweede seizoen nemen ook Clara Cleymans en Aimé Claeys een belangrijke rol op zich. Langs Nederlandse kant sluit onder andere topacteur Romana Vrede aan bij de cast. Het tweede seizoen krijgt met landgenoot Joël Vanhoebrouck een nieuwe regisseur. De scenaristen zijn opnieuw Bas Adriaensen, Zita Theunynck en Philippe De Schepper. Het eerste seizoen van Arcadia kent na het succes in Vlaanderen, Nederland en Duitsland intussen ook internationaal succes: de reeks werd verkocht aan de Verenigde Staten, Australië, Frankrijk, Engeland, Spanje, Rusland, Indonesië en Griekenland. Arcadia is een programma van jonnydepony en is een samenwerking tussen VRT, KRO-NCRV (NPO) in coproductie met WDR/SWR/NDR (ARD). De reeks kwam tot stand met de steun van VAF, Screen Flanders en Creative Europe Media.

Ons huis/nieuw huis

In 2025 is het tijd voor het tweede seizoen van Ons huis/nieuw huis. We maken kennis met acht nieuwe koppels die niet (meer) wonen in het huis van hun dromen. Hun huis wordt dus grondig verbouwd en ze bezoeken ook drie nieuwe panden die in de buurt te koop staan. ​ Blijven de koppels uiteindelijk wonen in hun gerenoveerde eigendom of verhuizen ze naar een nieuw gevonden pand? Dat is nog steeds de inzet van Ons huis/nieuw huis. ​ Ons huis/nieuw huis is een programma van Tivoli.tv.

Reizen Waes: de wereld rond

Komend jaar bestaat Reizen Waes tien jaar - reden te meer voor Tom Waes om de kijkers opnieuw mee te nemen op bijzondere reizen, dit keer de hele wereld rond. Het afgelopen decennium maakte Tom samen met zijn trouwe cameraploeg meer dan vijftig reizen, van Turkmenistan tot Tuvalu en van Sierra Leone tot Mongolië. In volle coronacrisis belandde hij zelfs in het exotische Nederland en Vlaanderen. Nu, voor Reizen Waes: de wereld rond, trekt Tom eropuit voor een nieuw, groot avontuur. Hij neemt de kijkers mee naar verrassende plekken in zowat alle uithoeken van de wereld. 

Zo reist Tom dit seizoen langs de iconische Karakoram Highway in Pakistan, beter bekend als ‘de mooiste snelweg ter wereld’. Al sinds de start van Reizen Waes staat de Karakoram Highway op Toms bucketlist, na tien jaar is het nu eindelijk zo ver. Daarnaast trekt Tom naar El Salvador. Tien jaar geleden nog ‘het gevaarlijkste land ter wereld’, maar ondertussen zou het bloederige bendegeweld plaats gemaakt hebben voor toeristen. Tom zoekt uit of dat echt klopt. En ook in Bolivia en De Filipijnen leren ze Tom Waes kennen, in dit gloednieuwe seizoen van Reizen Waes. Reizen Waes is een programma van De Mensen.

Gloria mundi

In het gloednieuwe Gloria mundi ontdekt Gloria Monserez de wereld. Acht bekende Vlamingen nemen haar mee op roadtrip door hun land van herkomst, onder wie Kamal Kharmach en Charlotte Adigéry. Welk deel van hun leven speelde zich daar af? Welke woorden uit het verleden echoën nog na? Wie wacht er op hen? Welke dromen koesteren ze voor hun geliefden daar? En met welke minder gekende aspecten van hun reisbestemming verrassen ze Gloria? 

Terwijl haar reisgenoot zijn persoonlijke verhaal deelt, ontdekt Gloria hoe het voelt om niet alleen in België, maar ook op een andere plek in de wereld thuis te zijn. Met een open blik en zin voor humor reist Gloria mee en beleeft ze de soms pittige dagen die haar reisgenoten voor haar hebben bedacht. Van kamperen in het Marokkaanse Rifgebergte tot een onvergetelijke avond vol Caraïbische gastvrijheid en een oneindig diner: Gloria gaat geen avontuur uit de weg. Gloria mundi is een programma van Woestijnvis.

This is not a murder mystery

In 2025 is This is not a murder mystery te zien op VRT 1, de eerste fictiereeks die VRT brengt in het kader van de Europese fictiesamenwerking New8, waar publieke omroepen uit acht verschillende landen instappen. This is not a murder mystery wordt een visueel verbluffende en verrassende whodunit, met een surrealistische twist. Opkomend kunstenaar René Magritte reist naar Londen voor de Exposition Internationale du Surréalisme, die plaatsvindt op het landgoed van de exuberante Lord James. Nadat een aantal collega-kunstenaars het slachtoffer is geworden van een mysterieuze moordenaar, duikt Scotland Yard op en mag niemand het terrein verlaten. Magritte, als een van de hoofdverdachten, gaat zelf op onderzoek uit om zijn eigen naam te zuiveren. Is alles wat het lijkt, of juist niets?

De zesdelige reeks wordt geregisseerd door Hans Herbots en is geschreven door Christophe Dirickx en Paul Baeten. Het verhaal is gebaseerd op een origineel idee van co-regisseur Matthias Lebeer en Christophe Dirickx. This is not a murder mystery is een Panenka-productie, in coproductie met VRT1, RTL, Proximus, New8 en Deadpan Pictures, met de steun van Creative Europe MEDIA, Eurimages, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders, Screen Ireland, Screen Brussels, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Belgische Tax Shelter.

Hertoginnedal

Ella Leyers en Gilles De Coster organiseren een vrouwelijke overname van kasteel Hertoginnedal, de iconische plek waar verdragen werden ondertekend en regeringen gevormd door veelal mannelijke politici. Samen met zeven invloedrijke politica’s maken ze in het nieuwe programma Hertoginnedal de balans op van de rol van de vrouw in de Belgische politiek. Annelies Verlinden, Barbara Pas, Caroline Gennez, Gwendolyn Rutten, Lise Vandecasteele, Petra De Sutter en Zuhal Demir delen er hun ervaringen als vrouw in de politieke arena, die decennialang een solide mannenbastion was. Terwijl ze elkaar in het dagelijkse leven vooral ontmoeten in het parlement of in debatprogramma’s, zullen ze hier drie dagen samen leven, samen eten en samen slapen.

Ze vertellen welke obstakels ze moesten overwinnen in hun carrière, hoe ze hun engagement levend houden en hoe ze omgaan met de soms toxische hardheid die de politiek met zich meebrengt. Ze brengen hulde aan de vrouwen die het pad voor hen hebben geëffend en praten over hun ambities, ontgoochelingen en onzekerheden, over vrouwelijk leiderschap en het belang van mannelijke bondgenoten. In plaats van de degens te kruisen, gaan ze op zoek naar hoe ze de harde politieke cultuur weer wat zachter en minder polariserend kunnen maken en de volgende generatie kunnen enthousiasmeren voor wat ze zelf de mooiste stiel ter wereld noemen. Zoals op elk weekendje weg is er ook ruimte voor vertier: ze koken en sporten, dagen elkaar uit tijdens spelletjes, worstelen zich door een workshop portretschilderen en leren elkaar zo ook beter kennen naast het politieke strijdtoneel. Een schat aan levenslessen uit de politiek, herkenbaar ook voor iedereen daarbuiten. Met Hertoginnedal wil televisiemaakster Tess Uytterhoeven onderzoeken hoeveel er nu echt veranderd is in de tijdspanne tussen het eerste vrouwelijke Belgische parlementslid (1921) en de eerste gendergelijke regering Decroo I. Hertoginnedal wordt gemaakt door Woestijnvis.

Ik vraag het aan

Na een gesmaakt eerste seizoen is Niels Destadsbader er opnieuw met Ik vraag het aan. Welk liedje klonk door de luidsprekers toen je voor het eerst verliefd in zijn ogen keek op de dansvloer? Uit welke song heb je veel kracht geput wanneer het wat moeilijker ging? Wat was de soundtrack van die onvergetelijke zomer met vrienden? Of welke band heeft een onvergetelijke en diepe indruk op je gemaakt?

Iedereen heeft wel een muzieknummer dat hen voor altijd bijblijft en waar een persoonlijk verhaal aan vasthangt, een song die hen instant terugbrengt naar een bijzonder moment van vroeger. De verhalen achter die songs ontdekt Niels Destadsbader samen met zijn bekende en onbekende gasten in het muziekprogramma Ik vraag het aan. Ik vraag het aan is een programma van Tivoli.tv.

Naar aanleiding van De warmste week brengt Niels dit najaar een bijzondere uitzending van Ik vraag het aan, waarin verhalen rond eenzaamheid centraal staan.

De droomfabriek

In 2025 is het weer tijd om tal van dromen te vervullen. Bart Peeters en Gloria Monserez openen vol enthousiasme de deuren van De droomfabriek en maken de mooiste, de mafste en de meest hartverwarmende waar. Het resultaat? Ontmoetingen en reportages die bol staan van emotie, positiviteit, en verwondering. Want achter die dromen zit vaak een klein, soms een groot, maar altijd een tot de verbeelding sprekend verhaal dat het vertellen waard is. De droomfabriek is een programma van De chinezen.

Badgast

Momenteel zijn de opnames bezig voor de gloednieuwe fictiereeks Badgast, met Tom Waes in de hoofdrol. ‘Op vakantie leer je elkaar pas echt kennen’. Dat geldt zeker voor de gescheiden duiker Vince (Tom Waes) en zijn tienerdochter Zoë (Freya van Campenhout). Ze gaan voor het eerst sinds lang samen op reis, naar het Nederlandse eilandje Terschelling. Vince wil bewijzen dat hij de coole papa is, in de hoop hun relatie te herstellen. Maar dat is niet zo simpel op een plek waar de ‘eilanders’ toeristen steevast denigrerend ‘badgast’ noemen. Dat, en een hoop onderlinge problemen, geheimen en leugens, maken het Vince en Zoë heel moeilijk. Het wordt nog maar de vraag of vader en dochter elkaar wel zullen vinden op het eiland…

Met hoofdrollen voor Tom Waes, Hannah van Lunteren, Anneke Blok, Ferdi Stofmeel, Freya Van Campenhout, Werner Kolf, Jack Wouterse, Romijn Conen en Lotje van Lunteren. Badgast is een coproductie van VRT en het Nederlandse KRO-NCRV met productiehuis De Mensen en Pupkin.

Lees hier meer over Badgast.

Eurosong

VRT gaat samen met heel Vlaanderen opnieuw op zoek naar de artiest en de song die ons land mag vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Gastheer Peter Van de Veire leidt die zoektocht in een nieuwe editie van Eurosong in goede banen. Wie zien we in 2025 schitteren op het grote podium in Zwitserland?

Taboe

Philippe Geubels gaat in het geliefde en spraakmakende Taboe op zoek naar de grenzen van zijn humor. Hij trekt een week op avontuur met een groep mensen om wie je eigenlijk niet mag lachen, zoals mensen met dementie en mensen met het syndroom van Gilles de la Tourette.

Hij luistert naar de verhalen van zijn gasten, verkent samen met hen de omgeving en leert hen vooral echt goed kennen. Daar blijft het niet bij: ook humor is een belangrijk deel van Taboe. Philippe doet wat hij het beste kan: grappen maken. Hij brengt een comedyset over het bewuste thema, met zijn nieuwe vrienden prominent op de eerste rij van een zaal vol lotgenoten.

Je kan foto's en stills van al deze programma's vinden op fotoweb.vrt.be. Of vind een selectie van de beschikbare beelden via deze link.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen naar dit mailadres worden NIET beantwoord!)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met